Stap je van een computer met Windows als besturingssysteem over naar een Mac of Macbook? In dat geval zal het in de eerste weken even wennen voor je zijn! Apple werkt met haar eigen besturingssysteem, macOS X. Het besturingssysteem biedt op hoofdlijnen dezelfde mogelijkheden als Windows. Zo kun je hier je Office-pakket op installeren, biedt het de mogelijkheid om Photoshop te gebruiken, enzovoorts.
De manier waarop het besturingssysteem is ingericht, wijkt echter sterk af! Gelukkig heb je ook met een Mac(book) de mogelijkheid om Windows te gebruiken. In dit artikel zetten we de mogelijkheden voor je op een rijtje!
Waarom zou ik Windows installeren op mijn Mac?
Er kunnen verschillende redenen zijn om Windows op een Mac(book) te installeren. Zo is het voor programmeurs interessant om hun programma in verschillende omgevingen te testen. Door naast macOS X ook Windows op hun computer te installeren, hebben zij die mogelijkheid.
Ook biedt Windows sommige programma’s, die (nog) niet op systemen met macOS X geïnstalleerd kunnen worden. In sommige gevallen zijn er voldoende alternatieven:
Neem bijvoorbeeld Paint, wat je eenvoudig vervangt door een van de tekenprogramma’s uit de Apple App Store op je Mac. Voor andere programma’s uit Windows is dit lastiger.
Datzelfde geldt voor sommige spellen, die alleen geïnstalleerd kunnen worden op een machine met Windows als besturingssysteem.
Boot Camp: Het beste van Windows en macOS
Het is niet vanzelfsprekend dat je Windows op een Mac kunt installeren. Deze mogelijkheid wordt pas sinds 2006 geboden. In dat jaar stapte Apple voor het eerst over op de processoren van Intel. Nog makkelijker werd het gebruik van Windows op een Mac in 2007.
Destijds heeft Apple een functie aan haar systemen toegevoegd, die je bij het opstarten van je Mac de optie biedt om te kiezen tussen Windows en macOS X (mits Windows geïnstalleerd is). We noemen deze functie Boot Camp. In het volgende onderdeel van dit artikel vertellen we je meer over de mogelijkheden die Boot Camp je biedt.
Windows naast macOS installeren met Boot Camp
Boot Camp biedt gebruikers van macOS de mogelijkheid om naast dit besturingssysteem Windows op een Macbook te installeren.

Wanneer je hierin geslaagd bent, krijg je bij het opstarten van het apparaat de mogelijkheid om uit beide besturingssystemen te kiezen. Het installeren van Windows verloopt niet zonder restricties.
We zetten de belangrijkste voorwaarden voor je op een rij:
- Voor het installeren van Windows dien je in het bezit te zijn van een licentie. Deze kun je hier aanschaffen. Na de aanschaf hiervan kun je een ISO-bestand downloaden voor de installatie van Windows.
- Bij systemen waarop macOS Mojave of een nieuwere versie van macOS geïnstalleerd is, kun je enkel gebruik maken van Windows 10. Oudere versies van Windows kunnen hierop niet geïnstalleerd worden.
- Bij een Mac uit de periode tussen 2007 en 2015 dien je een lege harde schijf of USB-stick met minimaal 16 GB aan vrije opslagruimte beschikbaar te hebben.
- Zoek vooraf uit of je een 32- of 64-bits processor hebt. De meeste Apple Mac(book)s zijn uitgevoerd met een 64-bits processor. Enkel modellen van voor 2012 hebben een 32-bits processor. Apple biedt een pagina waarop je dit voor jouw model kunt controleren.
Tip: vergeet niet te controleren of je voldoende schijfruimte en werkgeheugen beschikbaar hebt, om Windows te kunnen installeren!
Een alternatief voor Boot Camp: virtualisatie apps
Niet iedereen vindt het even prettig om zijn Mac(book) opnieuw op te moeten starten, om te kunnen wisselen tussen Windows en macOS. Daarbij kan het voorkomen dat je een licentie hebt voor een oudere versie van Windows, dan Windows 10. Mocht jij je hierbij aansluiten, dan kun je voor virtualisatie apps kiezen. Dit zijn programma’s, die je binnen het besturingssysteem van Apple kunt gebruiken. Er wordt hierbij een virtuele pc aangemaakt. In deze virtuele omgeving kun je vervolgens Windows opstarten. Een aantal voorbeelden van deze apps zijn onder meer:
- VirtualBox (gratis)
- VMWare Fusion (v.a. 88,95 euro)
- Parallels (v.a. 79,99 euro)
Houd er rekening mee, dat het gebruik van deze software invloed heeft op de prestaties van je Mac(book). De processor wordt immers zwaarder belast! Het kan voor ergernissen zorgen, wanneer je regelmatig moet schakelen tussen macOS en Windows. Gebruik je slechts af en toe een programma binnen Windows, dan is dit een hele fijne oplossing!
De verschillende aanbieders van dit type software bieden diverse pakketten aan. Zowel Parallels als VMWare Fusion heeft bijvoorbeeld een PRO-versie. Met deze versie kun je vaak net iets meer. Denk bijvoorbeeld aan de integratie van de Touch Bar. Bepaal vooraf hoeveel je Windows verwacht te gebruiken en of dit de extra investering waard is.
Boot Camp of virtualisatie software gebruiken?
Vind je het lastig om te kiezen tussen het gebruik van Boot Camp en de virtualisatie software van bijvoorbeeld VMWare of VirtualBox? Onderstaand vind je de voor- en nadelen van beide opties. Dit maakt het wellicht makkelijker om tot een weloverwogen keuze te komen!
Een derde optie: WineBottler voor macOS
Naast Boot Camp in macOS en losse virtualisatie apps, kan ook WineBottler een optie voor je zijn. Deze applicatie wordt geïnstalleerd in je macOS-omgeving en biedt vervolgens de optie om .exe-bestanden om te zetten naar .app-bestanden. Waar een .exe-bestand normaliter niet te openen is op Mac(book), heb je deze optie met WineBottler dus wel! Je kunt WineBottler op de website van de producent downloaden en direct installeren. Het programma is hier gratis te downloaden.

Dit lijkt op voorhand wellicht de meest aantrekkelijke oplossing. Je hebt immers geen zware virtuele machine nodig en ook een installatie van Windows via Boot Camp is niet nodig. Houd er echter rekening mee, dat .exe-bestanden virussen kunnen bevatten. Daar waar de kans op virussen bij .app-bestanden voor Apple kleiner is.
Het percentage gebruikers van Windows is immers veel groter dan van macOS, wat het voor hackers aantrekkelijker maakt om virussen te verpakken in een .exe-bestand. Door deze bestanden te laten draaien op je Mac(book), loop je een verhoogd risico op een infectie van je systeem.
Overzicht voor- en nadelen van WineBottler
Indeling van het toetsenbord verandert niet
Bij de overstap van een computer met Windows naar een Mac(book) zal direct opvallen, dat het toetsenbord anders is. Zo is de Windows-knop vervangen door de Command-toets. Daarbij is het toetsenbord van Apple voorzien van een “Option”-button, welke bij het toetsenbord van Windows ontbreekt. Wanneer je Windows op een Mac(book) gebruikt, zal de Command-toets automatisch veranderen in een Windows-knop. Zo kun je het toetsenbord voor beide besturingssystemen gebruiken!
Houd er rekening mee, dat bijvoorbeeld Num Lock en Insert knoppen zijn, die op het toetsenbord van een Mac ontbreken. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor Delete. Dit zijn echter geen knoppen die noodzakelijk zijn om Windows op een comfortabele manier te kunnen gebruiken op je Mac.