De accu in een laptop

De accu in een laptop

Een accu of in de volksmond batterij genoemd, zorgt ervoor dat je laptop draadloos te gebruiken is. Er zijn veel verschillende soorten accu’s te vinden in laptops. Ze verschillende in capaciteit, levensduur en de techniek waarmee de accu gemaakt is. Ten slotte is het goed te weten dat niet bij alle laptops de accu te vervangen is. Wij hebben al het advies rondom de accu van een laptop een rijtje gezet voor je.

Capaciteit van de accu

Wanneer ik het over de capaciteit van de accu heb zullen de meeste van jullie een frons op het gezicht krijgen. Een laptop-accu drukt zijn capaciteit uit in milliampère-uur (mAh), of wattuur (Wh). Om een moeilijke berekening te voorkomen is het wellicht beter om te kijken naar het aantal cellen de batterij heeft. Meer cellen betekend namelijk een grotere capaciteit. Afhankelijk van het stroomverbruik van de onderdelen van je laptop zal deze snel of niet snel leeglopen.

Je kunt het vergelijken met de brandstoftank van je auto: de capaciteit is hoeveel bezine (of diesel) er in de tank gaat. Maar als je auto vervolgens onzuinig is en dus veel verbruikt is de tank zo leeg :-).

Wel of geen Lithium-ion?

De accu in een laptop heeft vaak een bepaald soort technologie die je wellicht eerder hebt gehoord: Lithium-ion of lithium polymer. De kracht van lithium-ion batterijen is groter en deze accu’s zijn goedkoper, maar de nieuwere variant lithium polymer is zuiniger en laadt sneller op.

Accuduur

We weten nu wat een accu is, wat de capaciteit is en welke techniek een accu kan gebruiken. Vervolgens is het verstandig om te kijken anar de accuduur. We benoemden het hierboven al kort: De accuduur is afhankelijk van hoe zuinig de laptop is.

Laptops verschillen namelijk enorm in het verbruik. Zo zijn snelle laptops zoals gaming laptops en videobewerking laptops veel minder zuinig omdat ze meer kracht moeten leveren bij het uitvoeren van dergelijke taken. Dit betekend dus dat een een laptop met dezelfde accu die minder krachtig is langer met de zelfde accu zal doen. Over het algemeen hebben de processor, grafische kaart en het beeldscherm (formaat & resolutie) invloed op het energieverbruik.

Hoe lang gaat een laptop accu mee?

Wij krijgen soms de vraag wat de levensduur van een laptop accu is. Je kent het waarschijnlijk wel van een oud model of je telefoon: Hij gaat steeds sneller leeg. Zo gaan lithium-ion accu’s ongeveer 3 tot 5 jaar mee. Je zult zien dat je hem steeds vaker aan het stroom zal moeten hangen. Dit verminderd natuurlijk wel de mobiliteit van de laptop. Een alternatief is dan, indien mogelijk, de accu vervangen.

Kan ik mijn accu vervangen?

Of je de accu van je laptop kan vervangen is compleet afhankelijk van het merk en model laptop wat je hebt. Helaas bouwen steeds meer fabrikanten de laptop zo dat de accu niet meer te vervangen is. Voorheen was dit een kwestie van twee schuifjes losklikken en vervangen. Tegenwoordig moet je bij veel modellen de laptop al open gaan schroeven.

Dit zien we vooral bij notebooks en dunne laptops waarbij de accu compacter is en in het frame (behuizing) van de laptop verwerkt is. In dit geval ben je vaak afhankelijk van een expert of de fabrikant van de laptop. Hier zit helaas redelijk wat kosten aan verbonden.

Garantie

Laptopfabrikanten geven tegenwoordig ongeveer een jaar garantie op een laptop. Dit is korter dan de garantie op de laptop zelf omdat de accu zwaar onderheven is aan het type gebruik van de laptop. Is je accu dus echt op na enkele jaren gebruik dan heb je dus geen recht op garantie.

delaptopwinkel.nl
Logo