Het beeldscherm van een laptop

Het beeldscherm van je laptop

Het beeldscherm van je laptop is een van de meest belangrijke onderdelen. Het bepaald het formaat van de laptop, is mede bepalend in het gewicht en zorgt voor het verschil tussen een prettige en verschrikkelijke ervaring. Wanneer je een beeldscherm gaat uitkiezen, is het raadzaam om naar de volgende specificaties te kijken: Het formaat van het beeld, het type paneel, de coating van het scherm en de resolutie zijn samengevat de belangrijkste factoren bij het kiezen van een goed beeldscherm.

Welke schermformaten kennen we?

Het formaat van het beeldscherm is een van de eerste dingen waar je aan denkt tijdens het keuzeproces. Er zijn veel verschillende formaten beeldschermen op de markt. Het beeldscherm wordt gemeten over het diagonaal van het scherm en uitgedrukt in inches. 1 inch is omgerekend 2,54 centimeter.

De formaten lopen van ongeveer 8,9 inch tot aan 17,3 inches met elk hun eigen voor en nadelen.

Goedkoop Asus Transformer Mini T102HA-GR036T laptop kopen

Kleine laptop schermen

Zo vind je schermen tussen de 8 en 12 inches vaak in mini laptops en 2-1 laptops. Aangezien dit scherm kleiner en compacter is, zijn deze formaten populair onder dunne en lichte laptops. Het voordeel van dit formaat is dat ze enorm handig zijn om mee te nemen en te verplaatsen.

In het geval van een 2-1 laptop worden ze door het gangbare formaat vaak gebruik als tablet om bijvoorbeeld te Facebooken of Netflixen op de bank.

Daarnaast zijn kleinere laptops vaak lichter, omdat er minder ruimte is voor hardware die de laptop sneller, zwaarder en warmer maakt.

Dat brengt ons direct bij de nadelen van kleinere formaten laptops. Door het kleinere kijkoppervlak ( in combinatie met de resolutie) is de ervaring van het minder dan op een groter scherm.

Ten slotte is er minder plek voor hardware, die de laptop sneller maakt. Vermoedelijk zal de laptop minder goed presteren dan een met een groter formaat. Er zijn laptops van dit formaat die enorm snel zijn, maar hier zal dan ook een stuk hoger budget voor nodig zijn.

Laptops van dit formaat zijn geschikt voor onderweg & thuis gebruik. Daarnaast zijn ze ideaal voor internetten, entertainment en tekstverwerken.

laptop

Normale laptop schermen

De middelformaten liggen tussen de 13 en de 15,6 inch. Dit zijn de meest voorkomende en gangbare formaten op de laptopmarkt.

Net als bij de kleinere formaten geldt hier ook, dat een groter formaat een betere weergave geeft voor entertainment, gaming en werkruimte. Daarnaast biedt het ruimte voor betere hardware, wat op diens beurt weer invloed heeft op de prestaties en snelheid van de laptop.

Een kleiner formaat zoals de 13 en 14 inch laptops zijn kleiner, lichter en dus gemakkelijker mee te nemen.

Laptops van dit formaat zijn geschikt voor onderweg & thuis gebruik. Daarnaast zijn ze ideaal voor internetten, entertainment en tekstverwerken. Maar ook foto’s en video’s bewerken.

gaming laptop 17

Grote laptop schermen

Ten slotte heb je nog de laptops met grote beeldschermen. Dit zijn voornamelijk de laptops die groter zijn dan 16 inch. Een veel voorkomend formaat is de 17,3 inch laptop. Dit formaat vindt je vaak bij gaming laptop of laptops die voor zware grafische doeleinden worden gebruikt.

Een voordeel is een optimale beeldweergave en werkruimte. De nadelen zijn het gewicht, de mobiliteit en de warmte (geluid) die het vermoedelijk produceert door de aanwezigheid van de zware hardware.

Laptops van dit formaat zijn geschikt voor thuisgebruik
Daarnaast zijn ze door het grote schermformaat en bijbehorende resoluties ideaal voor gaming, video en fotobewerking maar ook 3D modelleren.

Resolutie

Naast het formaat in inches is het raadzaam te kijken naar de resolutie van het scherm. De resolutie van het beeldscherm wordt uitgedrukt in pixels. Een pixel is een gekleurde stip of punt op je beeldscherm. Veel pixels bij elkaar vormen samen het beeld van de laptop. Alles wat je dus op je scherm ziet is opgebouwd uit pixels.

Resolutie schema - pixels

Het aantal pixels dat zich in de lengte en breedte van het scherm bevindt, bepaald hoe scherp je het beeld van de laptop ervaart. Vaak worden de schermen uitgedrukt in de onderstaande resoluties:

MarktnaamPixels in de breedtePixels in de hoogte
HD Ready1280720
Full HD19201080
Ultra HD (4k)38402160

In sommige gevallen wijkt het aantal pixels iets af van de bovenstaande formaten. Maar deze tabel geeft je hopelijk de indruk van de scherpte en het aantal pixels die een beeldscherm kan bevatten.

Naarmate het aantal pixels in de breedte en lengte hoger wordt, stijgt het totale aantal pixels in het scherm en zo doende ook de scherpte. Zo heeft een Full HD beeldscherm het volgende aantal pixels in zijn scherm: 1920 x 1080 = 2073600 Pixels.

Het verschil tussen 4k resolutie en Full HD

Type paneel

Behalve schermdiagonalen en resoluties heb je ook nog het type paneel waar je uit kunt kiezen. We onderscheiden 2 type panelen:

  1. TN – Twisted Nematic
  2. IPS – In-plane Switching

TN beeldscherm

Het gros van de laptops zal een TN of IPS paneel bevatten. TN is een beeldschermtechnologie die het goedkoopste is om toe te passen in een laptop. TN staat bekend om een snelle reactiesnelheid maar hebben als nadeel dat ze een beperkte inkijkhoek hebben. Daarnaast worden de kleuren als minder ervaren in vergelijking met een IPS scherm.

IPS beeldscherm

Een laptop met een IPS scherm zorgt ervoor dat de kleurweergave en contrasten beter te zien zijn op de laptop. Vandaar dat IPS schermen een perfecte keus zijn voor foto en videobewerking, maar ook voor entertainmentdoeleinden zoals Netflix, Plesk & YouTube.

Daarnaast zorgt de IPS dus voor een grotere kijkhoek. Zo blijft het beeld scherp en mooi van weergave als je niet geheel recht voor het scherm van de laptop zit. Dat is handig wanneer je je laptop niet vast op een bureau hebt staan maar bijvoorbeeld op de bank, in je bed of op je schoot.

Schermcoating

Op sommige beeldschermen zit een dunne laag die ervoor zorgt dat je minder last hebt van weerkaatsend licht. Deze coating wordt ook wel een anti-glare of mat scherm genoemd. Een mat scherm is ideaal wanneer je de laptop gebruikt in situaties waar meer blootstelling aan zonlicht is.

Denk hierbij aan het werken in een internetcafé, de trein of gewoon lekker in de tuin. Voor al deze situaties is een anti-glare scherm een goede keus. Ten slotte werkt het ook goed tegen fel kunstlicht.

G-Sync & FreeSync beeldschermtechnologie

Wellicht heb je wel eens van G-Sync of FreeSync gehoord. Als dat het geval is, heb je hoogstwaarschijnlijk gekeken naar een gaming laptop.

G Sync & FreeSync zijn beeldschermtechnologieën die zorgen voor een betere communicatie tussen de videokaart en het beeldscherm. Daarnaast zorgt deze technologie voor het synchroniseren van het aantal frames per seconde met de verversingssnelheid van je beeldscherm.

Dit zorgt op zijn beurt voor een reductie van tearing en stuttering. Hierdoor verkrijg je een optimale gaming ervaring.

Het enige verschil tussen G-Sync en FreeSync zijn de videokaarten in de laptop. Zo beschikken laptops met NVIDIA videokaarten over G-Sync en laptops met AMD videokaarten over FreeSync technologie.

Touchscreen

Ten slotte hebben we nog een technologie die het gehele gebruik van een laptop kan veranderen: Touchscreen. Een laptop met touchscreen stelt je in staat om de laptop te bedienen door middel van aanraking op het scherm, zoals we dat tegenwoordig gewend zijn op onze mobiele telefoons en tablets. Je ziet dit dan ook vaak voorkomen in 2-1 laptops, die je ook als tablet kunt gebruiken.

Veel laptops maken gebruik van een techniek die capacitive touchscreen heet. Deze detecteert de aanrakingen van de hand d.m.v. geleiding wat er voor zorgt dat je niet hard hoeft te drukken op het scherm.

delaptopwinkel.nl
Logo