Een laptop met SSD, HDD of SSHD opslag

Een laptop met SSD, HDD of SSHD kopen

Wanneer je een laptop gaat kopen is het goed om te kijken wat type opslag en hoeveel opslagruimte het apparaat heeft. Je hebt laptops met SSD, HDD en SSHD ook wel hybride opslag genoemd. De opslag is namelijk ook mede bepalend hoe snel je laptop is.

Op deze pagina vindt je alles over de opslag in je laptop, maar ook advies over de hoeveelheid opslag en wat je kunt doen wanneer je opslag te kort komt.

De invloed van de opslag op de snelheid van je laptop

Het opslagapparaat van je laptop is niet alleen handig om veel bestanden op te kunnen slaan. Het bepaald ook mede hoe snel de laptop is. Op je opslag staan namelijk niet alleen je persoonlijke gegevens en bestanden, maar ook geïnstalleerde programma’s en je besturingssysteem.

Op het moment dat je processor sneller bestanden kan inlezen van je opslag gaan de prestaties van de laptop aanzienlijk omhoog. Het is zelfs zo dat een oude processor in een laptop met SSD opslag sneller werkt dan een nieuwe processor met een trage harde schijf.

Welke type opslag onderscheiden we?

Enkele jaren geleden was de keuze voor opslag nog niet zo groot als dat hij nu is. Je had alleen een harde schijf (daar gaan we zo dieper op in). Tegenwoordig heb je laptops met SSD maar ook met hybride oplossingen. Dat zijn laptops met een SSD en een HDD schijf.

HDD – De harde schijf

Harde schijf in je laptop

Het eerste type opslag dat ik wil uitlichten is de HDD. Dit staat voor Hard Disk Drive ook wel harde schijf in de volksmond. Het is een vast onderdeel van je laptop en zorgt er voor dat je bestanden voor langere tijd kunt opslaan.

De werking

Hoe ziet de harde schijf er uit? De harde schijf bestaat uit ook letterlijk uit een harde schijf in de behuizing die op hoge snelheid rondjes draait en uitgelezen wordt met een laser. Deze schijf heet een platter, en op deze platter is een dunne film van magnetisch materiaal aangebracht. Met een lees en schrijfkop wordt het magnetische film aangepast of uitgelezen. De schijf draait snel rondjes en gaat wel tot enkele keren langs de kop binnen een seconde en vertaald de magnetische laag naar nullen en 1-tjes (binair).

De snelheid

De prestaties van een harde schijf worden bepaald door de snelheid waarmee de schijf rondjes draait en de snelheid waarmee de data gelezen en geschreven kan worden.

De snelheid in RPM

Er zijn twee snelheden die je tegenkomt bij het kiezen van een harde schijf: Dat zijn 5400 RPM en 7200 RPM snelheden. RPM staat voor Rounds Per Minute. Dit betekend dat bij 5400 RPM de harde schijf 5400 rotaties per minuut maakt.  Als wat dat omrekenen naar seconden komen we uit op 90 rotaties per seconde.

Let op: Meer rotaties per minuut zorgen voor meer geluidsproductie, maar ook een hoger energieverbruik en meer warmte.

Dit houdt dus in dat je accu minder lang mee gaat en dat de laptop warm kan worden bij intensief gebruik. Om deze reden zie je vaak dat er in laptops HDD’s met 5400 RPM snelheden worden gebruikt.

De lees en schrijfsnelheid in MB

Elke keer dat de magnetische film langs de lees en schrijfkop komt, kan er geschreven en gelezen worden. De snelheid waarmee de HDD ronddraait is dus van belang, maar ook de snelheid waarmee er gelezen en geschreven kan worden.

Deze snelheid wordt vaak aangegeven in MB/s , wat staat voor MegaBytes per seconde. Lees en schrijfsnelheden verschillen van elkaar dus let hier op bij het maken van een bewuste HDD keuze.

SSD – Flash opslag

SSD opslag in een laptop

Een ander type opslag in je laptop is SSD. Het is een nieuwe, kleinere en stillere vorm van dataopslag die je vindt in de meeste nieuwe laptops. Alsnog is SSD opslag duurder dan HDD opslag. Vandaar dat er vaak gekozen wordt voor een hybride oplossing.

De voordelen van SSD in je laptop

Het grootste voordeel van SSD is dat het een stuk sneller is dan een harde schijf. Om een vergelijking te geven;  Een HDD kan ongeveer 100 tot 160 MB/s lezen en schrijven terwijl een SSD minimaal 500 tot wel 550MB/s haalt. Dat is 4x zo snel als een HDD. De nieuwere SSD’s met een PCI-E aansluiting halen zelfs wel 1000MB/s of meer.

Dat is maar liefst 9 keer sneller dan een HDD. Dit betekend dat de prestaties zoals het opstarten van je laptop, het openen van programma’s maar ook het lezen en schrijven van informatie een stuk sneller gaat dan een harde schijf.

SSD maakt je laptop energiezuinig

Maar behalve de snelheid heeft een laptop met SSD nog meer voordelen. Zo is SSD opslag energiezuiniger dan een harde schijf. Het gebruikt ongeveer 0.1 watt in ruststand en 3 tot 4 watt tijdens lezen en schrijven. Dit terwijl een harde schijf tot wel 5-9 watt verbruikt, ondanks zijn ruststand.

Het gros van de tijd staat de laptop ook in ruststand. Hieruit kunnen we concluderen dat een SSD ervoor zorgt dat je batterij van je laptop een stuk langer mee gaat dan wanneer je een HDD schijf er in hebt zitten.

Schokbestendig, geluidloos & koeling

Doordat een SSD bestaat uit flash opslag en geen losse onderdelen; zoals de platter, leeskop en een grote behuizing is er minder kans op schade door schokken of stoten. De laptop wordt namelijk veel bewogen en dat kan ervoor zorgen dat er schade optreed in de harde schijf.

Daarnaast is een SSD geluidloos omdat deze geen magnetische schijf hoeft rond te draaien op hoge snelheden. Dit betekend dat het apparaat geen ventilator nodig heeft door de oplopende warmte tijdens het draaien van de schijf. Wat warmteproblemen & geluid scheelt.

Nadelen van een SSD in een laptop

Er zitten niet alleen voordelen aan een laptop met SSD opslag. Het voornaamste nadeel van SSD is het prijskaartje dat er aan vast hangt. Laptops met een hoge SSD opslag zijn vaak duurder in prijs.

Wat kost harde schijf in je laptop? En wat kost een SSD in je laptop?
Als je een SSD of HDD los zou kopen betaal je op het moment van schrijven de volgende prijzen:

Samsung 860 EVO 500GB
WD Blue WD5000LPCX

Daarnaast kan je niet oneindig op een SSD schijf blijven schrijven. Deze heeft een andere levensduur dan een harde schijf.

De levensduur van een SSD wordt uitgedrukt in cyclussen. Waarin een cyclus het schrijf cyclus van de harde schijf vertegenwoordigd. Dit is de mate waarop een geheugen cel in een andere waarde kan veranderen.

Ter vergelijking; Samsung SSD’s, deze zijn hoogwaardig in kwaliteit en merk, hebben een levensduur van 1000 cycles.

Hoeveel SSD nodig in je laptop

Hoeveel SSD je in een laptop nodig hebt is compleet afhankelijk van het beoogd gebruik. Vandaar dat ik hieronder een korte tabel zal maken om te laten zien welke formaten SSD er beschikbaar zijn in laptops.

 • 32 GB
 • 64 GB
 • 128 GB
 • 256 GB
 • 512 GB
 • 1 TB
 • 2 TB

SSHD – Hybride opslag

SSHD in een laptop

Nu we weten wat een harde schijf en een SSD is, kunnen we gemakkelij beantwoorden wat een hybride laptop is. Een laptop met hybride opslag, of SSHD, betekend dat de laptop zowel een harde schijf (HDD) als een SSD bevat in één behuizing. In principe is een SSHD een harde schijf met een extra groot cachegeheugen.

Vaak zie je dat de meeste laptops met hybride opslag bestaan uit een 1GB Harde schijf met 128GB SSD of 256 GB SSD.

Hoeveel opslagruimte heb je nodig?

Om een goed antwoord te kunnen geven op de vraag “hoeveel opslagruimte heb je nodig in je laptop?”, moet er eerst gekeken worden naar het beoogd gebruik. Dit is het advies waarmee ik altijd begin wanneer ik mee helpt te zoeken naar een laptop.

Een lage opslagruimte zal er voor zorgen dat je laptop snel vol is. Dit is op zich geen probleem wanneer je bijvoorbeeld in de cloud werkt of een externe opslag hebt. Maar wel als je veel zware programma’s wilt instaleren zoals de Adobe suite of games die soms wel oplopen tot 100GB per spel.

Algemene tip: Ik zou gaan voor een laptop met minimaal 128GB SSD en wanneer je budget hoger is minimaal voor 256GB SSD.

De perfecte laptops of foto's te bewerken

Wanneer je aan foto bewerking gaat doen moet je meer opslag hebben dan een normale laptop.

Houdt er rekening mee houden dat elke RAW foto die fotocamera schiet een formaat van ongeveer 20-30 MB heeft. (0,02-0,03GB). Wanneer je van enkele foto shoots de foto’s op je laptop opslaat loopt je totale opslag in hoog tempo op. ook als je de foto bewerkt in bijvoorbeeld Photoshop zal hier nog een PSD bestand bijkomen die ook veel ruimte in beslag neemt.

Ik raad je dan ook aan minimaal 256 GB SSD of een hybride opslag te kiezen.

De beste gaming laptops hebben minimaal een Intel Core i7 of AMD Ryzen 7

Ook voor gaming heb je meer opslag nodig dan een gewone laptop. Games hebben namelijk veel ruimte nodig om te installeren. Games kunnen tegenwoordig oplopen tot wel 100GB:

 1. Call of Duty Infinite Warfare – 130 GB
 2. X – Plane – 70 GB
 3. GTAV – 66 GB
 4. Doom 4 – 55 GB ( Excluding all DLCs)
 5. Prey (2017) – 55 GB

Daarnaast laden games sneller vanaf een SSD wat zorgt voor minder lag tijdens het gamen. Aangezien je voor gamen toch een redelijk setup nodig hebt wordt meestal niet bespaard op de opslag in de laptop. Ik raad dan ook aan voor minimaal 256 GB te gaan maar meer gb is zeer aan te raden.

opslag onderdeel

Laptop schijf vol? Koop Externe opslag

Is je opslag van je laptop of PC vol en is het aansluiten van een interne harde schijf of SSD geen optie? Overweeg dan eens om externe opslag aan te schaffen. Externe opslag zijn zowel HDD’s als SSD’s die aan te sluiten zijn aan je laptop of PC met een usb kabel.

Een externe opslag is enorm handig om ruimte vrij te maken op je laptop. Het is raadzaam om, om de zoveel tijd je bestanden op een externe back-up of in de cloud op te slaan. Als de opslag van je laptop te vol raakt zorgt dit ook voor langzamere prestaties van je laptop.

Er zijn externe SSD’s verkrijgbaar van 120GB tot aan 2 TB.

Ook zijn er externe HDD’s beschikbaar van 500GB tot aan 20TB.

delaptopwinkel.nl
Logo