Beginners gids voor overklokken

19 mei 2023

Als je meer snelheid en prestaties uit je computer wilt halen, kan het overklokken van je processor een goede optie zijn. Overklokken betekent dat je de kloksnelheid van je processor verhoogt om de prestaties te verbeteren. In deze beginnersgids leer je de basisprincipes van overklokken, de voordelen en risico’s, en hoe je zelf aan de slag kunt gaan.

Overklokken processor

Waarom zou je je processor willen overklokken?

Er zijn verschillende redenen waarom je je processor zou willen overklokken. Ten eerste kan het de prestaties van je computer verbeteren, waardoor je sneller kunt werken of betere prestaties kunt behalen bij het spelen van games. Ten tweede kan het een goedkope manier zijn om je computer te upgraden, omdat je geen nieuwe hardware hoeft te kopen. Ten derde kan het gewoon leuk zijn om te doen als je geïnteresseerd bent in technologie en het maximaliseren van de prestaties van je computer.

De voordelen van overklokken

Het grootste voordeel van overklokken is dat het de prestaties van je computer kan verbeteren. Dit kan leiden tot betere prestaties bij het spelen van games, snellere laadtijden van programma’s en een snellere computer in het algemeen. Daarnaast kan het ook een goedkope manier zijn om je computer te upgraden.

De risico’s van overklokken

Overklokken kan ook risico’s met zich meebrengen. Ten eerste kan het de levensduur van je processor verkorten, omdat deze meer warmte produceert wanneer hij op hogere snelheden draait. Ten tweede kan het overklokken leiden tot instabiliteit of crashes van je computer als de instellingen niet goed zijn geconfigureerd. Ten derde kan het overklokken van je processor ook leiden tot hogere energiekosten.

WPVO

Welke processors zijn geschikt voor overklokken?

Niet alle processors zijn geschikt voor overklokken. Processors die ontgrendeld zijn voor overklokken zijn beter geschikt voor deze taak. Intel-processors met een K aan het einde van het modelnummer en AMD-processors met een Black Edition-aanduiding zijn overklokbare processors.

Wat heb je nodig om te overklokken?

Om te beginnen met overklokken, heb je een aantal dingen nodig. Ten eerste heb je een overklokbare processor nodig. Ten tweede heb je een moederbord nodig dat overklokken ondersteunt en een BIOS met overklokmogelijkheden. 

Ten derde heb je een goede koeling nodig om de extra warmte af te voeren die wordt gegenereerd door het overklokken van je processor. Ten slotte heb je een beetje geduld nodig, want het proces van overklokken kan enige tijd in beslag nemen.

Stappen om je processor over te klokken

Voordat je begint met overklokken, is het belangrijk om te begrijpen dat het een proces is waarbij je de instellingen geleidelijk verhoogt om ervoor te zorgen dat je computer stabiel blijft. Hier zijn de stappen die je moet volgen om je processor over te klokken:

  1. Open de BIOS-instellingen van je moederbord.
  2. Zoek de overklokinstellingen.
  3. Verhoog de kloksnelheid met kleine stappen, bijvoorbeeld 100 MHz per keer.
  4. Sla de instellingen op en start je computer opnieuw op.
  5. Voer stabiliteitstests uit om te controleren of je computer stabiel blijft.
  6. Verhoog de kloksnelheid opnieuw met kleine stappen als alles stabiel blijft.
  7. Blijf de instellingen aanpassen en stabiliteitstests uitvoeren totdat je de optimale prestaties hebt bereikt.
een andere manier om te overklokken is door in bijvoorbeeld windows naar het configuratie scherm te gaan en hierin naar hardware en geluiden te navigeren.

Hier klik je dan uit de lijst met optie op energie beheer. Na hier naartoe te gaan krijg je een overzicht met energie schema’s die je kunt wijzigen naar eigen behoeftes. 

wanneer je hier klikt op hoge prestaties(highperformance) verhogen de prestatie vermogens van de processor naar maximale vermogen en werkt de processor op overklokte snelheden. 
energiebeheer
wanneer 2de methode gevolgt krijg je een scherm in gelijke aan dit voor je te zien

Belangrijke instellingen in de BIOS

Als je je processor gaat overklokken, zijn er een paar belangrijke instellingen in de BIOS om rekening mee te houden:

  • CPU-multiplier: dit bepaalt de snelheid waarmee de processor werkt.
  • Voltage: het verhogen van het voltage kan helpen bij het overklokken, maar kan ook de levensduur van de processor verkorten.
  • Koeling: zorg ervoor dat je voldoende koeling hebt om de extra warmte af te voeren die wordt gegenereerd door het overklokken.

Het monitoren van de temperaturen

Het is belangrijk om de temperaturen van je processor in de gaten te houden tijdens het overklokken. Als de processor te warm wordt, kan dit leiden tot instabiliteit of zelfs beschadiging van de processor. Gebruik een programma zoals HWMonitor om de temperaturen te monitoren en zorg ervoor dat je koeling voldoende is om de extra warmte af te voeren.

SET

Stabiliteitstests uitvoeren

Het uitvoeren van stabiliteitstests is een belangrijk onderdeel van het overklokproces. Stabiliteitstests helpen ervoor te zorgen dat je computer stabiel blijft bij hogere kloksnelheden. Gebruik programma’s zoals Prime95 of AIDA64 om stabiliteitstests uit te voeren. Laat de test enkele uren draaien om ervoor te zorgen dat je computer stabiel blijft bij hogere kloksnelheden.

Wat te doen als het niet werkt?

Ondanks dat overklokken een populaire methode is om meer prestaties uit je processor te halen, kan het soms ook voor problemen zorgen. Als je computer na het overklokken niet meer goed werkt, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om het probleem op te lossen. 

Ten eerste kun je proberen om de overklok terug te draaien naar de oorspronkelijke instellingen. Als dat niet werkt, kun je proberen om de spanning op de processor iets te verhogen. 

Het kan ook zijn dat je koeling niet voldoende is om de processor op de hogere kloksnelheden te laten draaien. In dat geval is het verstandig om te investeren in een betere koeling, zoals een waterkoeler.

Het resetten van de BIOS

Als je computer na het overklokken niet meer goed werkt, kan het soms helpen om de BIOS-instellingen te resetten. Dit doe je door tijdens het opstarten van je computer op de juiste toets te drukken om het BIOS-menu te openen.

 Zoek in het menu naar de optie om de standaardinstellingen te herstellen en bevestig deze keuze. De BIOS wordt nu teruggezet naar de oorspronkelijke instellingen, waardoor het overklokken ongedaan wordt gemaakt.

Veelgemaakte fouten bij het overklokken

Hoewel overklokken relatief eenvoudig is, zijn er een aantal veelgemaakte fouten waar je op moet letten. Een veelvoorkomende fout is het te ver doorvoeren van de kloksnelheid of de spanning op de processor, waardoor deze beschadigd kan raken. 

Ook het niet goed instellen van de koeling kan voor problemen zorgen. Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat overklokken altijd een risico met zich meebrengt en dat niet alle processors geschikt zijn om overgeklokt te worden.

Conclusie

Het overklokken van je processor kan een leuke manier zijn om meer prestaties uit je computer te halen. Door de kloksnelheid of spanning op de processor te verhogen, kun je de processor sneller laten werken dan de standaardinstellingen. Het is echter belangrijk om hierbij voorzichtig te werk te gaan en de juiste stappen te nemen om te voorkomen dat je computer beschadigd raakt. Met de tips en trucs in deze beginnersgids ben je in staat om op een veilige en effectieve manier te overklokken.

Valentino
Valentino

Valentino is een tech enthousiast en game fanaat: 10 jaar geleden begon Valentino met het bouwen van zijn eerste gaming PC. Daarna is hij tijdens zijn IT studie steeds meer gaan verdiepen in tech, software en hardware. Daarnaast speelt Valentino in zijn vrije tijd games op zowel zijn (nu nieuwe) game PC als de next-gen consoles. Geen Elden Ring boss is hem te moeilijk.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

delaptopwinkel.nl
Logo