zelf een pc samenstellen waar moet je op letten?

16 mei 2023

Het samenstellen van een pc kan een hele klus zijn. Er zijn veel verschillende onderdelen waaruit je kunt kiezen en het is belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het maken van deze keuzes. In dit artikel bespreken we de verschillende onderdelen die je nodig hebt voor het samenstellen van een pc en waar je op moet letten bij het maken van deze keuzes. 

Waarom zelf een pc samenstellen?

Het zelf samenstellen van een pc heeft verschillende voordelen ten opzichte van het kopen van een kant-en-klare pc. Zo kun je bijvoorbeeld zelf de onderdelen kiezen die het beste passen bij jouw wensen en behoeften. Daarnaast kun je ook geld besparen door te kiezen voor goedkopere onderdelen of onderdelen die beter bij jouw budget passen.

custom pc samenstellen

De verschillende onderdelen van een pc

Processor (CPU)

De processor is het hart/brein van de computer en bepaalt hoe snel de computer kan werken. Bij het kiezen van een processor is het belangrijk om te letten op het aantal kernen en de kloksnelheid. Meer kernen betekent dat de computer meer taken tegelijkertijd kan uitvoeren en een hogere kloksnelheid betekent dat de computer sneller kan werken.

Moederbord

Het moederbord is het onderdeel waar alle andere onderdelen op worden aangesloten. Bij het kiezen van een moederbord is het belangrijk om te letten op de compatibiliteit met de andere onderdelen en de mogelijkheden voor uitbreiding in de toekomst.

Geheugen (RAM)

Het geheugen, ook wel RAM genoemd, bepaalt hoeveel programma’s en taken de computer tegelijkertijd kan uitvoeren. Bij het kiezen van geheugen is het belangrijk om te letten op de hoeveelheid geheugen en de snelheid van het geheugen.

parts e1684239085133
Dit is een opsomming van benodigde pc onderdelen voor een game pc

Opslag (SSD/HDD)

Opslag is nodig om bestanden en programma’s op te slaan. Er zijn twee soorten opslag: SSD en HDD. SSD is sneller en betrouwbaarder, maar duurder. HDD is goedkoper, maar trager en minder betrouwbaar.

Videokaart (GPU)

Een videokaart is nodig voor het weergeven van beelden op het scherm. Dit is vooral belangrijk voor grafisch zwaardere taken in een systeem. Bij normale taken zoals dagelijks gebruik hoef je geen video kaart te halen.

 Bij het kiezen van een videokaart is het belangrijk om te letten op de prestaties en de compatibiliteit met de andere onderdelen.

Voeding

De voeding zorgt voor de stroomvoorziening van de computer. Bij het kiezen van een voeding is het belangrijk om te letten op het vermogen en de efficiëntie. je wilt niet een te laag energie vermogen hebben voor de onderdelen die je wilt halen. 

Waar moet je op letten bij het samenstellen van een pc?

Budget

Het is belangrijk om vooraf een budget te bepalen. Op die manier kun je gericht zoeken naar onderdelen die binnen jouw budget passen.

Doel van de pc

het is belangrijk om vooraf te bepalen waarvoor je de pc gaat gebruiken. Zo kun je gericht zoeken naar onderdelen die het beste passen bij jouw doeleinden. Bijvoorbeeld, als je de pc gaat gebruiken voor gamen, dan is een krachtige videokaart essentieel. Als je de pc gaat gebruiken voor videobewerking, dan is een krachtige processor en veel geheugen belangrijk.

Compatibiliteit

Het is belangrijk om te letten op de compatibiliteit van de onderdelen. Niet alle onderdelen zijn namelijk met elkaar te combineren. Het is daarom belangrijk om vooraf te controleren welke onderdelen met elkaar kunnen samenwerken.

Toekomstige uitbreidingsmogelijkheden

Het is ook belangrijk om te letten op de toekomstige uitbreidingsmogelijkheden van de pc. Bijvoorbeeld, als je later meer geheugen wilt toevoegen, dan moet het moederbord daar wel de mogelijkheid voor hebben.

Overklokken

Overklokken is het verhogen van de kloksnelheid van de processor of videokaart om betere prestaties te behalen. Niet alle onderdelen zijn geschikt voor overklokken. Als je wilt overklokken, dan moet je dus specifiek zoeken naar onderdelen die daar geschikt voor zijn.

lianli

Conclusie

Het samenstellen van een pc kan een hele klus zijn, maar met de juiste kennis en voorbereiding kun je een pc samenstellen die perfect past bij jouw wensen en behoeften. Door te letten op de verschillende onderdelen, het budget, het doel van de pc, de compatibiliteit, toekomstige uitbreidingsmogelijkheden en de mogelijkheid tot overklokken, kun je de beste keuzes maken voor jouw pc.

Valentino
Valentino

Valentino is een tech enthousiast en game fanaat: 10 jaar geleden begon Valentino met het bouwen van zijn eerste gaming PC. Daarna is hij tijdens zijn IT studie steeds meer gaan verdiepen in tech, software en hardware. Daarnaast speelt Valentino in zijn vrije tijd games op zowel zijn (nu nieuwe) game PC als de next-gen consoles. Geen Elden Ring boss is hem te moeilijk.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

delaptopwinkel.nl
Logo