Wat is Hyper-Threading in een Intel cpu? 2023

19 mei 2023

Hyper-Threading-technologie is een van de meest indrukwekkende en nuttige functies in Intel Core-processoren. Het voegt veel waarde toe aan laptops en pc’s en maakt ze sneller en efficiënter dan ooit tevoren. Dit mooie stukje hardware is specifiek gemaakt voor het kunnen uitvoeren van een proces op een snellere en strakkere manier.

 

Hyper-Threading stelt elke core van een Intel-processor in staat om twee threads tegelijk te verwerken in plaats van slechts één.

Dit verdubbelt het aantal taken dat de processor tegelijkertijd kan uitvoeren, wat resulteert in betere multitasking-mogelijkheden en betere prestaties bij toepassingen die niet meerdere kernen vereisen.

Daarnaast helpt Hyper-Threading ook het stroomverbruik te verminderen, terwijl het toch uitstekende prestaties levert..

Thread 1

Wat is een Thread?

Een thread is de kleinste verwerkingseenheid die door een besturingssysteem kan worden ingepland. Een programma kan meerdere threads hebben, die elk onafhankelijk van elkaar verschillende taken uitvoeren.

 Elke thread vereist een bepaalde hoeveelheid processorbronnen en geheugen om efficiënt te kunnen werken. Met de Hyper-Threading-technologie kunnen twee threads tegelijkertijd dezelfde core gebruiken, waardoor de prestaties toenemen.

Wat is Hyper-Threading?

Hyper-Threading is een vorm van simultaneous multithreading (SMT), een technologie waarmee meerdere threads op dezelfde fysieke core kunnen draaien. Het werkt door elke core op te splitsen in twee virtuele cores, waardoor meerdere taken tegelijk kunnen worden verwerkt. 

Dit zorgt voor betere multitaskingprestaties en een beter reactievermogen in toepassingen die meerdere threads kunnen gebruiken

Hoe Thread

Hoe werkt Hyper-Threading in een cpu?

Hyper-Threading werkt door elke processorkern op te splitsen in twee virtuele kernen. Elk van deze virtuele kernen voert dezelfde taken uit als een enkele fysieke kern, maar kan twee keer zoveel threads tegelijk verwerken. Hierdoor kunnen programma’s die meerdere threads kunnen gebruiken ten volle profiteren van Hyper-Threading, wat resulteert in betere prestaties en een hogere reactiesnelheid. 

Hieronder aan gegeven zie je een voorbeeld van een processor kern die geen Hyper-Threading gebruikt (afbeelding 1) en een voorbeeld van een processor kern die wel Hyper-Threading gebruikt (afbeelding 2). 

Wat het verschil is in de afbeeldingen is dat er bij 1 maar een process tegelijk kan worden gedaan waardoor hij zal moeten afwisselen wanneer je meerdere taken tegelijk wilt laten uitvoeren.

Bij 2 is het zo dat deze processor kern meerdere taken tegelijk kan uitvoeren omdat deze in meerdere kernen is verdeeld. 

 

Hyper-threading, single thread

Multithread processing

Wat zijn de voordelen van Hyper-Threading?

Het belangrijkste voordeel van Hyper-Threading is dat een processor meer taken tegelijk kan uitvoeren, waardoor de prestaties verbeteren. Het helpt ook het stroomverbruik te verminderen en toch uitstekende prestaties te leveren. 

Bovendien maakt Hyper-Threading multitasking soepeler en efficiënter, omdat elke thread onafhankelijk en parallel met andere threads kan worden verwerkt.

Hoe zorgt Hyper-Threading voor minder verspilling?

Hyper-Threading helpt het stroomverbruik te verminderen door een processor bij lagere voltages en frequenties te laten werken. 

Dit bespaart niet alleen energie, maar helpt ook de warmte-uitstoot te verminderen, waardoor het efficiënter is voor laptops en andere mobiele apparaten. 

Ook kan de processor zijn bronnen beter benutten, wat leidt tot betere prestaties en multitasking-mogelijkheden.

Hyper AMD

Hyper-Threading In AMD?

AMD gebruikt voor zijn chips ook een vorm van Hyper-Threading, Deze vorm heet alleen anders maar is wel ook gebaseerd op het SMT(Simulthaneous Multi Threading) principe.  

AMD’s nieuwste Ryzen-processoren bevatten nu hun eigen vorm van SMT, genaamd “Zen 2” Zen 2 is gebaseerd op hetzelfde concept als Hyper-Threading, maar werkt iets anders dan Intels versie. Het maakt gelijktijdige multithreading mogelijk voor maximaal twee threads per core, wat betere prestaties en multitasking-mogelijkheden oplevert

Conclusie 

Hyper-Threading helpt op meerdere fronten om de processor zo goed mogelijk en efficiënt mogelijk te laten presteren zonder toename in grote hoeveel heden in warmte of energie. 

Er zijn vormen van Hyper-Threading voor zowel Intel als AMD met dan alleen een andere benaming voor AMD. 

Valentino
Valentino

Valentino is een tech enthousiast en game fanaat: 10 jaar geleden begon Valentino met het bouwen van zijn eerste gaming PC. Daarna is hij tijdens zijn IT studie steeds meer gaan verdiepen in tech, software en hardware. Daarnaast speelt Valentino in zijn vrije tijd games op zowel zijn (nu nieuwe) game PC als de next-gen consoles. Geen Elden Ring boss is hem te moeilijk.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

delaptopwinkel.nl
Logo