Hoe kies ik een goede videokaart voor mijn laptop?
De videokaart in je laptop kan als een kritiek onderdeel worden gezien. Zeker, wanneer de laptop veel gebruikt wordt om te gamen of zware grafische taken uit te voeren. Via de videokaart worden beelden van de processor naar het beeldscherm gestuurd, waarop deze vervolgens te zien zijn voor jou als gebruiker. Het versturen van de beelden gebeurt middels de chip, die zich in het midden van de videokaart bevindt. We noemen deze chip de GPU, wat staat voor Graphics Processing Unit. Een videokaart wordt ook wel de grafische kaart van je laptop genoemd.
Geregeld stelt men de vraag “Wat is een videokaart van een laptop?”, of “Waar zit de videokaart in de laptop?”. Een grafische kaart hoeft niet altijd onderdeel te zijn van de laptop zelf. Soms maakt men gebruik van een externe videokaart voor een laptop. In dit artikel vertellen we je meer over de verschillende soorten grafische kaarten. Ook geven we je tips om een videokaart voor je laptop kopen makkelijker te maken!
- Deze MSI laptops hebben vaak een snelle grafische kaarten
- Vooral laptops uit het hogere segment hebben snelle grafische kaarten
Wat is een videokaart?
In de inleiding van dit artikel werd al kort beschreven wat een grafische kaart is en hoe deze werkt. Hierbij werd uitgelegd dat de GPU het belangrijkste onderdeel is. De GPU van de videokaart in een laptop kan grafische data verwerken. Zo wordt de beeldopbouw berekent en kan de GPU het renderen van 3D-beelden versnellen. De GPU is echter niet het enige onderdeel van een goede videokaart in een laptop.
Naast de GPU is ook het videogeheugen een belangrijke component. We korten videogeheugen vaak af tot VRAM, wat staat voor Video Random Access Memory. In de VRAM-component wordt de digitale representatie van een te verwerken beeld opgeslagen. Des te groter het VRAM-geheugen van de grafische kaart in een laptop is, des te meer voorbewerkte beeldonderdelen kunnen hierin worden opgeslagen. Zeker wanneer met hoge resoluties gewerkt wordt, is dit een voordeel.
Voor en nadelen van een videokaart in een laptop
Voordelen
- Voer eenvoudig zware taken uit
- Foto en videobewerking
- Gaming
Nadelen
- Hogere prijzen
- Meer warmteproductie & geluidproductie
- Accu gaat sneller leeg
Voordelen van een videokaart
De keuze voor een kwalitatief goede videokaart in je laptop heeft verschillende voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de snelheid van de laptop! Zeker tijdens het gamen of het uitvoeren van zware grafische taken komt de hogere snelheid van pas. Beelden kunnen op een hoge resolutie getoond worden, zonder dat het beeld begint te haperen. Hier komt bij dat steeds meer programma’s gebruik maken van de GPU in een grafische kaart. Een laptop zonder videokaart is voorzien een losse chip op het moederbord. Je zou er ook voor kunnen kiezen om de laptop te combineren met een externe videokaart.
Nadelen van een videokaart
Aan het gebruik van een goede videokaart zitten echter ook nadelen. Zo zal de prijs van de laptop toenemen, wanneer men hier een goede grafische kaart in heeft geplaatst. Datzelfde geldt voor een situatie waarbij je zelf een losse videokaart koopt en deze in de laptop monteert. Daarbij ontwikkelt een kwalitatief sterke videokaart al snel veel warmte en zorgt deze voor een verhoogd stroomverbruik en de geluidsproductie van de laptop. De accu zal hierdoor sneller leeg zijn! In het bijzonder bij gaming laptops.
Verschillende soorten videokaarten
Wat is een goede videokaart voor mijn laptop? Het beantwoorden van deze vraag begint bij het vergelijken van verschillende soorten videokaarten. Kies je voor een processor chip, een dedicated grafische kaart of een andere videokaart voor je laptop? In dit laatste geval kom je al snel uit bij een externe grafische kaart. Onderstaand hebben we de verschillende soorten grafische kaarten voor laptops nader beschreven. Het maakt een nieuwe videokaart voor je laptop kopen makkelijker!
CPU chip
Veel laptops zijn voorzien van een ingebouwde chip. In het verleden zat deze chip los van het moederbord, maar tegenwoordig wordt deze aan het moederbord gekoppeld. Deze CPU chip is voldoende, wanneer je een laptop gebruikt om teksten te bewerken, mails te versturen of series te bekijken. Mocht je een laptop willen gebruiken voor het spelen van games of het bewerken van video’s en foto’s, dan is een losse processor chip niet voldoende. Je kunt in dit geval naar een dedicated- of externe videokaart kijken. Houd er rekening mee, dat het niet mogelijk is om deze chip te verwijderen. Wel kun je de laptop in zo’n geval combineren met een externe videokaart.
Dedicated videokaart
Een dedicated grafische kaart zit qua werking tussen een CPU chip en een externe videokaart in. De dedicated videokaart is namelijk een onderdeel van de laptop zelf, maar zit niet als losse chip op het moederbord. Door voor een laptop met een dedicated videokaart te kiezen, profiteer je doorgaans van een hogere snelheid. Het RAM-geheugen van de laptop kan zich op andere taken focussen, terwijl het geheugen van de dedicated grafische kaart de focus legt op het verwerken van grafische beelden. Dit komt de snelheid van je laptop ten goede! Zeker, wanneer je de laptop gebruikt voor zware programma’s als spellen en videobewerkingssoftware.
Externe videokaart
Je zou voor de combinatie van een laptop met externe videokaart kunnen kiezen, wanneer je een laptop wilt gebruiken voor het spelen van games of het bewerken van video’s. Houd er rekening mee dat niet alleen de videokaart bepaalt of een laptop hier geschikt voor is. Denk ook aan de snelheid van de processor, het werkgeheugen van de laptop, enzovoorts.
Een externe videokaart voor een laptop is vaak te vergelijken met het formaat van een externe harde schijf. Je kunt deze via een USB-aansluiting met je laptop verbinden. Nu is het enkel nog zaak om je beeldscherm aan de externe videokaart te koppelen. Dit kan via een HDMI- of DVI-aansluiting.
Merken van videokaarten
Er zijn verschillende producenten van krachtige chips voor videokaarten. NVIDIA en AMD zijn hier de bekendste voorbeelden van. Deze bedrijven leveren zelf geen videokaarten, maar ontwikkelen de chips voor de bekende GeForce- en Radeon-videokaarten. De behuizing van de grafische kaart wordt door andere bedrijven gemaakt. Over het algemeen geldt dat des te hoger het nummer in de naam van een videokaart is, des te krachtiger de videokaart zelf ook is.
NVIDIA GeForce GTX
Voor het bewerken van video’s en het spelen van games is het raadzaam om een NVIDIA GeForce GTX videokaart te overwegen. Kies bij voorkeur voor een videokaart met een geheugen van minimaal 4 GB. Zo kun je de games op een hoge resolutie spelen, wat het plezier hierbij bevordert! Ben je op zoek naar Ray Tracing? Dan zijn de RTX grafische kaarten wat voor je. Hieronder heb ik enkele bekende modellen uitgelicht van “langzaam” naar “snel”
- NVIDIA GeForce GTX 1050: videokaart met een kloksnelheid van 1379 MHz, welke geschikt is voor het spelen van games met een gemiddelde belasting. Denk aan een spel als Minecraft of Portal 2.
- NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti: vervolg op de NVIDIA GeForce GTX 1050 met een kloksnelheid van 1341 MHz. De videokaart heeft een breed aanbod aan aansluitmogelijkheden (HMDI, DVI, etc.).
- NVIDIA GeForce GTX 1060: krachtige videokaart met een kloksnelheid van 1582 MHz. De videokaart is geschikt voor de wat zwaardere games en fotobewerkingsprogramma’s.
- NVIDIA GeForce GTX 1070: videokaart met een kloksnelheid van 1506 MHz, die zeer geschikt is voor het spelen van zware games. De videokaart heeft meerdere aansluitmogelijkheden, zoals HMDI en DVI.
- NVIDIA GeForce GTX 1080: Een van de snelste consumentenvideokaarten op dit moment. Door de schaarste zul je deze amper vinden meer in laptops.
- NVIDIA GeForce RTX 2070 & 2080: een absoluut topstuk uit het aanbod van NVIDIA,, die onder meer veel gebruikt wordt in gaming- & 3D laptops. Ideaal voor de zwaardere programma’s, die je op een laptop wilt kunnen draaien en het gebruik van Ray Tracing
AMD Radeon
De belangrijkste concurrent van de NVIDIA GeForce GTX en RTX videokaarten, zijn de grafische kaarten uit de AMD Radeon-serie. Ook deze videokaarten zijn vaak uitgevoerd met een geheugen van minimaal 4 GB. Mocht je een AMD Radeon videokaart willen gebruiken voor VR-toepassingen, dan kun je de AMD Radeon RX 570 videokaart overwegen, welke een geheugen van 6 GB heeft. Een belangrijke reden om voor de AMD Radeon videokaarten te kiezen, is de goede prijs-/kwaliteitsverhouding. Voor een scherpe prijs biedt AMD een kwalitatief zeer sterke videokaart. Veel (gaming) laptops zijn tegenwoordig echter voorzien van een NVIDIA GeForce videokaart. Relatief nieuw zijn de Radeon Vega videokaarten. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Radeon RX Vega 56 Gaming OC.
Enkele voorbeelden van kwalitatief goede AMD Radeon videokaarten:
- AMD Radeon RX 570: videokaart met een werkgeheugen van 4 GB, wat ideaal is voor bijvoorbeeld fotobewerkingsprogramma’s.
- AMD Radeon RX 580: opvolger van de AMD Radeon RX 580. Deze videokaart heeft een werkgeheugen van 8 GB en is daardoor net iets krachtiger! Ideaal voor het bewerken van video’s en het spelen van games.
Het type laptops met goede videokaarten
Eerder in deze koopgids voor videokaarten in laptops werd al beschreven, dat een goede grafische kaart een vereiste is bij het gamen of bewerken van video’s. Er zijn verschillende soorten laptops, die standaard van kwalitatief goede grafische kaarten worden voorzien. Kijk bijvoorbeeld eens naar een gaming laptop, of een laptop geschikt voor foto- en videobewerking. Door direct voor een dergelijke laptop te kiezen, hoef je geen losse videokaart bij je laptop te kopen. Het voordeel hiervan is het feit dat de externe videokaart niet steeds meegenomen hoeft te worden en opnieuw moet worden aangesloten.
Gaming laptops
Er zijn verschillende gaming laptops, die van een goede grafische kaart zijn voorzien. Onder een goede videokaart verstaan we in dit geval de videokaarten uit de NVIDIA GeForce GTX-serie, of de AMD Radeon-serie. Een laptop met NVIDIA videokaart vind je onder meer in het aanbod van MSI. Datzelfde geldt voor een laptop met AMD videokaart! Kijk bijvoorbeeld eens naar een gaming laptop met de GTX 1070 videokaart, waarmee je in een hoge resolutie kunt gamen! Naast de NVIDIA GTX 1070 laptop is ook een laptop met de AMD A10 het overwegen waard.
Foto- en videobewerking
Om foto’s en video’s op een efficiënte manier te kunnen bewerken op je laptop is een grafische kaart ook erg belangrijk. Indien je dit wilt kun je voor een laptop voor foto- en videobewerking kiezen of wanneer je een laptop voor je creatieve studie nodig hebt. Waar MSI de beste aanbieder is voor gaming laptops, zijn Apple, Acer, Dell Lenovo dat voor laptops voor foto- en videobewerking. Een Macbook is standaard van een krachtige videokaart voorzien, die het mogelijk maakt om beelden bij het bewerken van video’s razendsnel in te laden. Uit het aanbod van Acer kunnen de laptops uit de Aspire-reeks interessant zijn.
Videokaart laptop vervangen
Wanneer de videokaart in je laptop kapot is gegaan, zou je kunnen overwegen om deze te vervangen. Houd er rekening mee, dat een videokaart in de laptop vervangen niet eenvoudig is. In tegenstelling tot de videokaarten voor een computer hebben de grafische kaarten van een laptop vaak verschillende aansluitingen. Op deze manier is het aanbod voor de aansluiting in jouw laptop vaak beperkt! Dit maakt het lastig om je videokaart te upgraden of te vervangen als deze defect is. Naast het verschil in aansluiting bestaat er vaak ook een verschil in het formaat van de grafische kaart.
Mocht je overwegen een videokaart in je laptop te vervangen, dan kun je het beste voor een externe grafische kaart kiezen. Niet alleen de reeds beschreven factoren kunnen een probleem vormen bij het verwijderen van de bestaande videokaart. Ook zit een chip in het moederbord geïntegreerd en is een moderne videokaart onderdeel van de processor. Je kunt deze zodoende niet loshalen.