MSi laptops

MSI koopgids facebook banner

Wanneer je op zoek bent naar een krachtige laptop voor het spelen van games of het bewerken van video’s, kunnen de gaming laptops van MSI het bekijken waard zijn! De laptops van MSI staan niet alleen bekend om hun vermogen, maar ook om het fraaie design van deze laptops. De laptops zijn stevig, robuust en hebben de uitstraling die je van een gaming laptop mag verwachten! 

In dit artikel gaan we in op de verschillende soorten MSI gaming laptops. Wat zijn de verschillen tussen de MSI GT-, MSI GS- en bijvoorbeeld MSI GE-series? Welke series biedt MSI nog meer aan?

Na het lezen van dit artikel heb je een goed beeld van de verschillende laptops die MSI aanbiedt. Dit maakt een MSI laptop kopen makkelijker! 

Wat het kopen ook gemakkelijker maakt is een top 10 van beste MSI laptops en het overzicht van de MSI laptop aanbiedingen.

Is MSI een goed gaming laptop merk?

MSI staat voor Micro-Star International en werd in 1986 opgericht in Taiwan. Hiermee is MSI een relatief jong bedrijf, als we het vergelijken met bijvoorbeeld Acer en HP. Dit betekent echter niet, dat de laptops in de kinderschoenen staan. Integendeel! Het bedrijf heeft zich op een specifiek deel van de markt voor laptops gericht, namelijk: gaming laptops

De laptops van het bedrijf zijn eenvoudig te herkennen aan de combinatie van een rode en zwarte kleur. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een rode verlichting onder de toetsen van de verschillende modellen. Het geeft de laptops een hele stijlvolle uitstraling! Ook op verschillende andere plekken zit het rode element in de computer verwerkt. 

Specialist op het gebied van gaming

Niet alleen biedt het bedrijf je een krachtige MSI gaming laptop aan. Ook voor verschillende andere vormen van gaming equipment kun je bij MSI terecht. Denk aan een MSI desktop voor het spelen van games, diverse videokaarten om je bestaande computer te upgraden, een stijlvolle MSI monitor of een MSI gaming stoel.

msi laptop series

Welke laptop series kent MSI?

MSI heeft haar gaming laptops over zes verschillende series verdeeld. Binnen ieder van deze series vind je een groot aantal verschillende modellen. Het verschil zit hierbij in de afmetingen van het scherm, de snelheid van de CPU, enzovoorts. In totaal biedt MSI meer dan honderd verschillende modellen aan.

Serie Model Beoogd gebruik Specialiteit Prijsklasse
GT-series Titans & Dominators Gaming Zeer krachtig €€€
GS-series Stealth & Phantom Gaming Dun en krachtig €€
GE-series Raider & Apache Gaming Krachtig en stijlvol €€
GP-series Vector Gaming Snel en dun
GL-series Crosshair / Pulse Gaming Mainstream
GF-series Sword / Katana Gaming Snel en Dun €€
Alpha-series Alpha 15 / 17 Budget gaming Stijlvol en snel
Bravo-series Bravo 15 Budget gaming Krachtige AMD
Delta-series Delta 15 High performance High-end AMD €€

Nadeel MSI Bloatware

Hoewel de gaming laptops van MSI verschillende voordelen bieden, zoals de snelheid, de krachtige processor en het stijlvolle design, zit er ook een nadeel aan de laptops. Zo wordt een MSI laptop vaak geleverd met de nodige bloatware.

Onder bloatware verstaan we software, welke standaard door de leverancier op de laptop geïnstalleerd wordt. Deze software heb je zeer waarschijnlijk helemaal niet nodig, waardoor het voor een onnodige belasting van je schijfruimte zorgt. Voorbeelden van programma’s die standaard meegeleverd worden zijn MSI Afterburner en bijvoorbeeld een MSI Gaming app. 

Gelukkig is er een simpele manier om dit te voorkomen! Door zelf Windows op de laptop te installeren, voorkom je dat er onnodige programma’s worden geïnstalleerd. Zo blijft je schijf schoon! Voor het installeren van Windows vind je op internet complete stappenplannen. Om sommige programma’s en MSI drivers toch te kunnen gebruiken, kun je op de website van MSI naar een downloadlink zoeken. 

MSI GT laptop series

MSI GT Series: Titan & Dominators

Kies voor een model Titan of Dominator uit de MSI GT-serie, wanneer je op zoek bent naar een krachtige laptop voor het spelen van de meest zware games op de hoogste instellingen. Het is niet voor niets, dat MSI deze modellen beschrijft met de woorden “Powerhouse” en “Extreme Performance”.

De laptops uit de GT serie zijn uitgevoerd met de beste videokaarten uit de NVIDIA GeForce RTX-serie en hebben een schermformaat tussen de 15,6 en 18,4 inch. 

Als nadeel van de Titan- en Dominator-laptops uit de MSI GT-serie, is het feit dat ze vrij log zijn. De laptops hebben een robuust design en zijn relatief zwaar.

Daarnaast mag je voor MSI GT series flink de knip trekken omdat deze veelal duizenden euro’s kosten.

MSI GS laptop kopen

GS Series: Stealths & Phantoms

Waar de laptops uit de GT-serie dik en robuust zijn, kenmerken de laptops uit de MSI GS-serie zich door hun slanke design. Aan boord van deze laptops zitten echter krachtige componenten, die het spelen van zware games mogelijk maken zonder teveel verlies van performance.

MSI beschrijft deze categorie met laptops zelf als “Slim, Fast and Charming”. Binnen deze productserie bevinden zich de Stealth- en Phantom-laptops, welke een formaat tussen de 14 en 17,3 inch hebben. 

MSI GE laptop kopen

GE Series: Apache & Raider

Een kwalitatief goede laptop voor een scherpe prijs, dat is wat de Apaches en Raiders uit de MSI GE-serie kenmerkt. Zelf omschrijft MSI de laptops als “Enthusiastic, Power and Tough”. De laptops zijn van verschillende stijlelementen voorzien, zoals een gekleurde verlichting onder het toetsenbord.

De laptops binnen de GE-serie hebben een formaat van 15,6 tot 17,3 inch. In vergelijking met laptops uit de GT- en GS-serie, zijn deze laptops relatief goedkoop. De laptops zijn aanzienlijk dikker, dan de laptops uit de GS-serie van MSI. Ideaal voor de enthousiaste gamer! 

MSI GP (leopard) gaming laptop aanbiedingen

GP Series: Vector & Leopard

MSI laptops uit de GP-series worden vaak aangeduid met vector of leopard als naam. Deze serie heeft een minder “gamer” uiterlijk met haar zwarte behuizing. Maar onder de motorkap schuilt krachtige hardware die de laptops geschikt maakt voor zowel gamers als content creators (2d/3d).

Deze mid / high range gaming / content laptops bevatten krachtige RTX videokaarten (b.v. RTX 3070)  en beeldschermen van hoge kwaliteit (hoge refreshrates en afwerking).

MSI GL laptop aanbieding - budget gaming laptops

GL & GF Series: Budget gaming laptops

Wanneer je voor een MSI gaming laptop uit een van de reeds beschreven categorieën kiest, betaal je al snel enkele duizenden euro’s. Voor dit geld heb je een zeer goede laptop, die op verschillende punten excelleert ten opzichte van goedkopere modellen.

Msi Gl65 gaming laptop design

Mocht je het gamen enkel als hobby zien, dan kun je voor een MSI budget gaming laptop kiezen. Deze laptops vallen binnen de MSI GF of MSI GL-serie. Deze laptops zijn het minst krachtig van MSI. In deze serie maar hebben ook een veel lager prijskaartje.

MSI Alpha, Bravo & Delta series

Naast de bovenstaande series heeft MSI nog een aantal minder voorkomende modellen op de markt (gehad). Met vlagen brengt het een alpha, bravo of delta model uit en verkoopt deze in Nederland.

Hierbij is alpha de budget variant en delta de meest krachtige variant. 

Modelnummers & benaming van MSI laptops

Doordat MSI met zes verschillende series of productlijnen werkt, is het niet altijd even gemakkelijk om tot de juiste keuze te komen. Hoe kun je de laptops uit verschillende series met elkaar vergelijken?

Waar staan de letters en cijfers voor in de productnamen van MSI? Onderstaand vind je een handig overzicht, welke je wegwijs maakt in de series met MSI laptops. 

Letters in de productnaam

Standaard begint de productnaam van een game laptop van MSI met de G. Achter deze G vind je de letter, die aanduidt binnen welke serie de laptop valt. Dit kan een T, S, E, P, F, L en V zijn. Later in dit artikel gaan we in op de betekenis van deze letters.

Zo staat de T bijvoorbeeld voor een productserie waarin laptops een optimale prestatie leveren. Daar waar de gaming laptops binnen de S-serie gericht zijn op de juiste verhouding tussen de prestaties en draagbaarheid van de modellen. 

Het kan voorkomen dat je na de eerste twee getallen de letters “VR” ziet staan in de productnaam. Dit geeft aan dat een MSI laptop geschikt is voor VR gaming. Logischerwijs zit “VR” niet standaard in de productnaam van een laptop. 

Na het derde getal in de productnaam vind je een derde letter. De derde letter geeft aan uit welke generatie de videokaart van NVIDIA komt. 

Bijvoorbeeld

LetterGeneratie NVIDIA videokaart
Q9e generatie (GeForce GTX 950M en verder)
R10e generatie (GeForce GTX 1050 en verder)

 

De vierde letter geeft weer hoe krachtig de GPU van de MSI gaming laptop is. Een laptop met een C heeft een relatief zwakke GPU, ten opzichte van een model met een G in haar productnaam.  

Bijvoorbeeld

LetterGPU
CGTX 1050
DGTX 1050 Ti
EGTX 1050 Ti, 1060 of 1070
FGTX 1070 of 1080
GGTX 1080

 

Zoals je ziet vallen sommige GPU’s binnen verschillende categorieën. Dit heeft te maken met het feit, dat er geen eenduidige indeling van GPU’s bestaat. Het geeft je echter wel een indicatie van de kracht van dit element in de gaming laptop. 

De productnaam wordt afgesloten met twee letters, die aangeeft voor welk land de laptop geproduceerd is. Dit heeft te maken met de indeling van het toetsenbord! Wist je bijvoorbeeld dat het toetsenbord van Belgische laptops afwijkt, van die van Nederlandse laptops? In Nederland maken we gebruik van de QWERTY-indeling, terwijl men in België kiest voor de AZERTY-indeling.

Getallen in de productnaam

Naast de letters, vind je ook getallen in de productnaam. Het eerste getal geeft het formaat van het scherm weer. Voor MSI 14 inch laptop zou je een product met de 4 als eerste cijfer moeten kiezen. De 7 staat voor een MSI 17 inch laptop. 

CijferFormaat laptop
414 inch
615,6 inch
717,3 inch
818,4 inch 

Het tweede cijfer in de productnaam staat voor de uitvoering van de behuizing van het model. Wanneer een productnaam begint met GE63, dan weet je dat deze hetzelfde formaat heeft als een product met GE64 in haar naam. De behuizing is echter verschillend! Verschillen zitten hierbij onder meer in de gebruikte kleuren in de behuizing. 

Met het derde getal in de modelnaam van een laptop van MSI is het mogelijk om de generatie van de Intel-processor te bepalen. Wanneer je een zes ziet staan, geeft dit aan dat de laptop over een 6e generatie Intel-processor beschikt. Houd er rekening mee, dat de generatie van een processor niet altijd iets zegt over de snelheid hiervan. Er zijn verschillende andere factoren die hier ook invloed op hebben en los van de processor staan (werkgeheugen, intern geheugen, moederbord, etc.) 

De laatste drie getallen in de productnaam van een MSI laptop geeft weer op welke manier de overige hardware in de laptop geconfigureerd is. Helaas is er weinig informatie en geen patroon te vinden over de manier waarop dit door MSI wordt ingedeeld. Voor de overige specificaties kun je zodoende het beste naar de productspecificaties kijken. 

Nu je weet op welke manier de productnaam van MSI laptops wordt opgebouwd, kun je de verschillende modellen met elkaar vergelijken.

delaptopwinkel.nl
Logo