MacBook Air vs MacBook Pro: Welke moet je kopen in 2024?

18 oktober 2021

De Apple MacBook is erg populaire laptop en biedt krachtige prestaties voor iedere gebruiker. De MacBook is verkrijgbaar in twee versies namelijk; de MacBook Air en de MacBook Pro. De uiterlijke verschillen zijn klein, maar wat betreft prestaties is de MacBook Pro krachtiger, en biedt de MacBook Pro versie meer opties dan de MacBook Air.

De MacBook Pro is dan ook een stukje duurder dan de MacBook Air. De vraag is natuurlijk welke MacBook zal ik kopen? En is de duurdere MacBook Pro zijn geld waard ten opzichte van de MacBook Air?

Die vraag is te beantwoorden na het vergelijken van de technische specificaties van alle modellen, en hangt heel erg af van datgene dat jij met jouw laptop wilt gaan doen.

Goedkoop Apple MacBook Pro 13" (2020) 16GB/2TB Apple M1 Space Gray laptop kopen

De MacBook Pro is verkrijgbaar in drie verschillende types.

Standaard MacBook Pro

Het instap model van de MacBook Pro. Dit model lijkt heel veel op de Macbook Air. Ze beschikken beide over een 13inch scherm en gaan qua technische specificaties bijna gelijk op maar er zijn enkele verschillen die we verder zullen toelichten.

MacBook Pro Advanced

De Macbook Pro is er ook nog in de 13 inch ”Advanced” versie. Deze is duurder dan het instapmodel van de MacBook Pro en beschikt over een Intel Core processor i.p.v. de M1 processor. Dit model heeft meer werkgeheugen, namelijk 32 GB en beschikt over een TouchPad. De Advanced versie van de MacBook Pro heeft ook meer usb poorten dan het instapmodel. Dit kan handig zijn als je veel werkt met externe apparatuur.

MacBook Pro met M1 Chip

Het duurste MacBook Pro model is de MacBook Pro met het 16 inch scherm. Dit model is alleen aan te bevelen voor mensen die veel grafische, zware taken vragen van hun laptop. Zoals Videobewerking of het spelen van games in hoge resolutie. Het werkgeheugen (RAM) van deze MacBook is dan ook 64 GB. Deze MacBook maakt ook gebruik van een Intel Processor. De helderheid van het scherm past zich aan aan het licht van de omgeving.

Apple zal dit jaar MacBook Pro modellen met 14 en 16 inch scherm lanceren met een nieuwe M1X processor. Wanneer je er over denkt om een MacBook Pro aan te schaffen met een Intel Processor raden we je aan nog even te wachten op de lancering van de MacBook Pro met de nieuwe M1X processor.

MacBook Air vs MacBook Pro

Apple MacBook Air is verkrijgbaar met de zogenaamde M1 chip. Dit is een krachtige snelle processor met lange batterijduur, en in vergelijking met de Intel processor modellen in deze prijs categorie van andere merken zijn de prestaties van de M1 chip beter. Wanneer je twijfelt tussen een M1 processor en een Intel processor raden we je aan een MacBook te kiezen met M1 processor.

Goedkoop Apple MacBook Air (2020) 16GB/512GB Apple M1 met 8 core GPU Zilver laptop kopen

MacBook Air - Een zeer snelle laptop voor dagelijks gebruik

Wanneer je de laptop gebruikt voor tekstverwerking, email, browsen op internet is de MacBook Air met M1 processor een hele goede optie. Wanneer je een laptop gebruikt voor alledaagse taken is de MacBook Air zeker voldoende. Het prijsverschil met het instapmodel van de Macbook Pro is het geld eigenlijk niet echt waard.

De prestaties van deze twee modellen zijn namelijk nagenoeg gelijk als je niet veel zware taken verwacht van jouw laptop heb je de Pro versie eigenlijk niet nodig. De MacBook Air heeft een batterij die wel 14 uur mee kan. Dit model is licht en handzaam waardoor hij ook erg geschikt is om mee te reizen.

Ventilatiesysteem voor optimale prestaties.

Wanneer je je laptop gebruikt voor zwaardere taken zoals; het bewerken van video’s kan de MacBook Pro dit net iets beter aan omdat de processor van de MacBook Pro kan afkoelen middels een ventilatiesysteem. Daardoor kan hij qua prestaties net iets hoger gaan dan de MacBook Air. Deze heeft namelijk geen ventilatiesysteem waardoor de processor niet zo snel kan afkoelen.

Dit ga je echter alleen nodig hebben wanneer je het uiterste van je MacBook vraagt zoals bij videobewerking of het afspelen van video’s met hoge resolutie.

TouchBar vs Sneltoetsen

De MacBook Pro is het enige model met TouchBar. De Tochbar zit alleen niet op het instapmodel. De duurde MacBook Pro versies bieden wel deze optie. De TouchBar geeft steeds andere functies weer, afhankelijk van de app die je gebruikt. Het past zich als het ware aan. De MacBook Air en het instapmodel van de Pro maken gebruik van de traditionele sneltoetsen.

Dylan de Jonge
Dylan de Jonge

Dylan heeft 10 jaar geleden delaptopwinkel.nl opgericht tijdens zijn ICT opleiding. Hij kreeg veel de vraag "welke laptop moet ik kiezen" en besloot alle tips & tricks te bundelen op een website.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

delaptopwinkel.nl
Logo