Hoe gebruik je VLOOKUP in Excel

30 augustus 2022

Het opzoeken van data in Excel kan zonder de juiste formules soms vrij lastig en tijdrovend zijn. Maar wist je dat er slimme formules bestaan zoals VLOOKUP (VERT.ZOEKEN in de Nederlandse versie) om jouw Excel spreadsheets naar een hoger niveau te tillen?

In dit artikel leggen we je uit wat VLOOKUP of VERT.ZOEKEN precies is en geven we je een praktisch voorbeeld om het toe te passen in de praktijk. 

Microsoft 365 Personal

Met Microsoft 365 Personal (Nederlandse versie, direct te downloaden) krijg je Premium Office-apps:

Zoals Word, Excel, PowerPoint, Outlook 1 TB extra OneDrive cloudopslag, geavanceerde beveiliging en meer, dit alles in één handig abonnement.

Wat is VLOOKUP (VERT.ZOEKEN)

VLOOKUP (VERT.ZOEKEN in de Nederlandse versie van Excel) Staat voor verticaal opzoeken. Deze handige Excel functie laat je een bepaalde waarde opzoeken in een kolom (deze kolom noemen we ook wel een tabel array). VLOOKUP zoekt de waarde van de aangegeven cel in de aangegeven kolom en geeft de waarde uit dezelfde rij terug. Dit kan extreem handig zijn wanneer je te maken hebt met grote spreadsheets met veel kolommen en rijen.

Een hele mond vol en wellicht wat technisch, maar met het onderstaande voorbeeld zal alles duidelijk worden.

vlookup startpunt

VLOOKUP / VERT.ZOEKEN voorbeeld

In ons voorbeeld hebben we een lijst van drinken gemaakt, de aantallen die we willen kopen en de prijzen van elk individueel artikel. Stel dat we de prijs van bepaald artikel willen achterhalen kunnen we een VLOOKUP uitvoeren.

vlookup vertzoeken formule

Het schrijven van de VLOOKUP formule

Zoals eerder benoemd heeft de VLOOKUP een aantal datapunten nodig:

  1. De zoekwaarde (in ons geval cel B9)
  2. De tabel array (in ons geval A2 tot en met C7)
  3. Het nummer van welke kolom je informatie wilt (We willen de prijs, dus kolom nummer 3)

Deze formule schrijven we in een cell, in ons geval C9. Selecteer de cell waar je jouw formule wilt schrijven en typ het volgende:

Engelse Excel
=VLOOKUP(

Nederlandse Excel
=VERT.ZOEKEN(

VLOOKUP / vert.zoeken zoekwaarde

De zoekwaarde instellen

Vervolgens beginnen we met de eerste waarde van onze formule: De waarde die we willen opzoeken in de tabel array. In ons geval is dit cel B9 , waarbij we ‘Red Bull’ willen zoeken in de kolommen. We zien ook direct onze cel C9 gekleurd worden , dit betekend dat hij meegenomen wordt in de formule.

vert zoeken vlookup bereik bepalen

Het bereik (table array) bepalen

De volgende stap is om het bereik (table array) in te stellen waar de formule in mag gaan zoeken naar de waarde van cel B9 ‘Red Bull’, om zo straks de prijs terug te gaan geven. We doen dit door ‘;’ te typen achter B9 en deze aan te vullen met het bereik.

Het bereik begint in dit voorbeeld bij cel A2 en eindigt bij C7. We pakken op deze manier dus 3 kolommen mee en 7 rijen. In Excel schrijf je dit bereik als volgt: A2:C7. Indien goed geschreven wordt het bereik nu ook gekleurd getoond in Excel.

De VLOOKUP ziet er bij ons nu als volgt uit: =VERT.ZOEKEN(B9;A2:C7

vert zoeken vlookup formule

Uit welke kolom wil je de waarde terugkrijgen?

Vervolgens gaan we bepalen uit welke kolom je de waarde terug wilt krijgen. In ons voorbeeld zijn we benieuwd naar de prijs van het artikel. De prijzen staan in kolom C, wat de derde kolom is in het bereik.

We beginnen dus weer met het typen van een ‘;’ om het bereik vast te zetten. Vervolgens typen we hier een 3 achteraan, gevolgd door een weer een ‘;’ en daarna een 0 of FALSE (ONWAAR in het Nederlands) en sluit de formule af met een ‘)’.

Exacte & Niet-Exacte Match in VLOOKUP

De 0 / False / Onwaar in de formule staat voor een Exacte match. Wil je een Niet-Exacte match gebruiken dan typ je hier ‘1’ of ‘TRUE’ of in het Nederlands ‘WAAR’. Ben je dus niet zeker van de spelling dan zal de formule met geen Exacte match gaan zoeken naar een resultaat dat dicht bij de waarde van de cel licht. Gebruik dit dus voorzichtig omdat dit wellicht niet het resultaat kan geven die je wilt hebben.

vlookup vert zoeken resultaat

Het resultaat van de VLOOKUP

Na het schrijven van de formule kan je op enter drukken en zal de formule de waarde van cel B9 (Red Bull) gaan zoeken in het bereik A2 tot C7 en geeft uit de matchende rij (rij 5) de derde kolom (kolom C) terug: de prijs van 2,25)

Zoals in het begin vermeld is dit maar een kleine lijst als voorbeeld. De echte kracht van VLOOKUP of VERT.ZOEKEN zit hem in het gebruik bij grote lijsten waarbij je de waarde op een plek kan bijhouden.

 

Dylan de Jonge
Dylan de Jonge

Dylan heeft 10 jaar geleden delaptopwinkel.nl opgericht tijdens zijn ICT opleiding. Hij kreeg veel de vraag "welke laptop moet ik kiezen" en besloot alle tips & tricks te bundelen op een website.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

delaptopwinkel.nl
Logo