Gratis je scherm opnemen in Windows 10? Zo doe je dat

7 januari 2022

Soms is het handig om vast te leggen wat zich afspeelt op je scherm. Dit kan zijn omdat je een schermopname wilt maken voor een instructievideo of cursus, maar ook om bijvoorbeeld jouw game-sessies vast te leggen voor Twitch streams en YouTube video’s.

Wat je reden ook is, in Windows is een schermopname vrij eenvoudig en gratis te regelen. 

In dit artikel nemen we je mee in enkele mogelijkheden om jouw scherm op te nemen van de standaard Windows 10 variant.

xbox game bar

Je scherm opnemen met Xbox Game Bar

Wist je dat Windows 10 een standaard programma heeft voor schermopnamen, de Xbox Game Bar? Hiermee kun je een video opnemen van jouw handelingen in vrijwel elke Windows-app op jouw laptop. Of je nu de gameplay wilt vastleggen of een handleiding wilt maken voor iemand over het gebruik van Microsoft Office.

Om het je gemakkelijker te maken, hebben we een paar eenvoudige stappen uiteengezet over hoe je het scherm van jouw laptop of computer opneemt in Windows 10.

Het schermopname functionaliteit is standaard onderdeel van alle Windows 10 versies. Het zit ingebakken in de Xbox-app die dus standaard mee geïnstalleerd is met Windows 10. De Xbox Game Bar heeft laatst enkele extra functionaliteiten gekregen zoals het maken van screenshots. Onderstaand zullen wij in enkele stappen beschrijven hoe je met de Xbox Game Bar jouw scherm gratis opneemt.

Open het programma of de app die je wilt opnemen

De eerste stap begint bij het openen van het programma dat je wilt opnemen.  Helaas kan de Xbox game bar momenteel geen programma’s als Windows verkenner en jouw bureaublad opnemen. Maar het werkt wel in de meeste games , apps of programma’s zoals excel, word en powerpoint.

Wil je toch jouw desktop of verkenner opnemen? Lees dan verder bij de Zoom of OBS streaming oplossing.

xbox game bar balk

Open de Xbox game bar

De tweede stap is eenvoudig: Je opent de Xbox game bar door Windows logotoets + G op het zelfde moment in te drukken. Een andere manier kan zijn door in de zoekbalk van Windows “Xbox game bar” in te voeren en het te openen.

De Xbox Game Bar zal nu openen en het scherm donkerder maken. Vervolgens verschijnt er boven in het midden een panneel met opties, waarbij je enkele vensters aan en uit kunt zetten, waaronder het schermopname venster.

opname starten xboxgamebar

Druk op de opname knop om te beginnen met opnemen

Om te beginnen met het opnemen van je scherm druk je op de startknop (3e cirkel, zie afbeelding hierboven). Of je druk op de Windows sneltoest: Windows + Alt + R

schermopname stoppen xbox game bar

Stop de schermopname indien klaar

Ben je klaar met het vastleggen van jouw scherm? Stop de schermopname dan door op de opname stoppen knop te drukken in het status vastleggen venster dat extra is geopend sinds het opnemen.

En dat is het! De video is opgeslagen als MP4 en is terug te vinden in de gallerij in de xbox game bar, maar ook in de verkenner onder: Video’s / Opnames

Wil je ook screenshots maken met de Xbox Game Bar? Dan kan dat ook. In plaats van op de opname knop te drukken is het eerste bolletje de knop om een screenshot te maken. (of je drukt op Windows + Alt + Print Screen )

Dylan de Jonge
Dylan de Jonge

Dylan heeft 10 jaar geleden delaptopwinkel.nl opgericht tijdens zijn ICT opleiding. Hij kreeg veel de vraag "welke laptop moet ik kiezen" en besloot alle tips & tricks te bundelen op een website.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

delaptopwinkel.nl
Logo