Intel Core i5 laptop kopen? Lees deze koopgids!

31 maart 2021

Wanneer je op zoek bent naar een kwalitatief goede laptop binnen de middenklasse, kan een Intel Core i5 laptop het overwegen waard zijn. Een i5 laptop bevat een Intel Core processor, die krachtig genoeg is om simpele bewerkingsprogramma’s te kunnen draaien, films te kunnen streamen en kleine spellen te kunnen spelen. Het is de ideale middenweg tussen een simpele i3 laptop en een nog krachtigere i7 laptop. Een i7 laptop is vaak alleen noodzakelijk, wanneer je zware bewerkingsprogramma’s of spellen met hoge grafische instellingen wilt gaan gebruiken.

In dit artikel zetten we verschillende laptops met een i5 processor voor je op een rijtje. Welke merken bieden deze laptops aan? Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een i5 laptop en een i7 laptop? Enzovoorts. Ook vind je in dit artikel actuele aanbiedingen en een prijsvergelijker, om tot de goedkoopste i5 laptop te komen.

Geen zin om dit artikel te lezen? Klik dan hier voor de beste i5 laptop aanbiedingen.

Wat is een i5 laptop?

Zoals de naam wellicht al doet vermoeden, is een i5 laptop voorzien van een Intel Core i5 processor. De processor in een laptop is een van de belangrijkste onderdelen. Zo bepaalt de processor onder meer hoe snel de laptop opstart, hoe snel de verschillende programma’s werken, enzovoorts. Zeker wanneer je zwaardere foto- of videobewerking programma’s wilt kunnen gebruiken, is een snelle processor noodzakelijk. Je wilt voorkomen dat de laptop veel tijd nodig heeft voor het inladen van beelden of het opslaan van een bewerkte versie. Een Intel Core i5 processor is krachtig genoeg voor simpele tot iets geavanceerdere bewerkingsprogramma’s. Voor de zware videobewerkingssoftware heb je een i7 processor nodig.

De processor in je laptop

Vaak wordt de processor van je i5 laptop gezien als het hart van deze computer. Een technische term voor de processor is CPU, wat staat voor Central Processing Unit. In deze CPU wordt berekend wat de laptop moet doen, om de verschillende bewerkingen en acties van een gebruiker uit te kunnen voeren. Denk aan het opslaan van een bestand, het openen van een programma, enzovoorts. Des te krachtiger de processor is, des te sneller worden de acties ook uitgevoerd. 

De Intel Core i5 processor doet het niet alleen

De i5 processor in je laptop is niet het enige belangrijke onderdeel! Kijk bijvoorbeeld ook naar het i5 laptop SSD-geheugen en het RAM-geheugen in de laptop. Het RAM-geheugen noemen we ook wel werkgeheugen. Des te groter het RAM-geheugen, des te meer data kan hier tijdens een sessie in op worden geslagen. Deze data is makkelijker uit te lezen, dan data die op een harde schijf staat. De laptop met Intel Core i5 processor zal hierdoor sneller werken! Ook het SSD-geheugen, de tegenhanger van het HDD-geheugen, draagt bij aan een snellere werking van de laptop. Wij schreven eerder een blogpost over het verschil tussen SSD- en HDD-geheugen. Een kleine tip: Het is verstandig om een i5 laptop CPU te combineren met minimaal 8 GB aan RAM-geheugen en 128 GB aan SSD-geheugen. Een laptop met 8 GB RAM-geheugen valt onder de middenklasse. Je zou ook voor een variant met 16 GB RAM-geheugen kunnen kiezen, wanneer je grotere programma’s wilt gebruiken.

Het verschil tussen een i3, i5 en i7 laptop

De processoren uit de i-serie van Intel behoren al jaren tot de populairste CPU’s voor laptops. Tegenhanger van de i-serie van Intel zijn de processoren van AMD. Alternatieven voor een i5 laptop zijn een i3- en i7 laptop. Het verschil zit hierbij in de rekenkracht die een processor kan leveren. Voor simpele programma’s, zoals het bewerken van teksten of het versturen van een e-mail, is een i3 laptop voldoende. Wil je echter foto’s kunnen bewerken, films willen streamen of games willen spelen, dan is een laptop met i5 processor aan te raden. De rekenkracht van een i3 laptop is in dit geval niet voldoende. Voor de zwaarste spellen en bijvoorbeeld bewerkingsprogramma’s voor video’s, heb je een i7 laptop nodig.

Processor battle i3 i5 en i7 laptop

Het verschil in rekenkracht is voornamelijk merkbaar in de kloksnelheid van processoren, evenals in de hoeveelheid cache. De kloksnelheid wordt aangegeven in het aantal MHz of GHz, wat je in de specificaties van laptops vindt. Des te krachtiger een processor is, des te hoger zal ook de kloksnelheid zijn. Hoewel de kloksnelheid een indicatie geeft van de prestaties van een laptop met i5 processor, zegt dit niet alles. Kijk ook naar het eerder beschreven SSD- en RAM-geheugen van de laptop.

Oude laptop met i7 vs i5 laptop uit 2019

Houd er rekening mee, dat een i7 laptop niet per definitie beter is dan een laptop met een Intel Core i5 processor. Zo blijkt een oude i7 laptop vaak minder snel te zijn dan een nieuw model i5 laptop! Kijk daarom goed naar de specificaties van beide laptops, wanneer je een vergelijking maakt tussen een oude i7 laptop en nieuwe i5 laptop. Datzelfde geldt overigens voor de vergelijking tussen een nieuwe i3 laptop en een oude laptop met een Intel Core i5 processor!

Welke merken hebben een i5 laptop?

Reeds werd al beschreven, dat de Intel Core i-serie processoren al jaren zeer populair zijn onder de producenten van laptops. Onder meer de gemiddelde HP laptop is van de i5 processor voorzien, evenals een i5 laptop van Lenovo, een i5 laptop van Dell, een i5 laptop van Asus en een i5 laptop van Acer. Zo heb je voldoende keuze, bij de aanschaf van een laptop! Dit betekent niet dat alle laptops even goed zijn.

Kijk bijvoorbeeld ook naar de grafische kaart in de laptop. Is de i5 laptop met NVIDIA videokaart uitgevoerd, of zit hier een goedkoper model in? Kies je daarbij voor een laptop van 14 inch, of een grotere laptop van 17 inch? Ga je voor een laptop met i5 en SSD-geheugen, of toch voor een model met HDD-geheugen? Door i5 laptop reviews uit 2018 of 2019 te bekijken, vind je een laptop die qua specificaties aansluit op je persoonlijke wensen.

Kan een i5 laptop voor gaming gebruikt worden?

Reeds werd al beschreven, dat niet alleen de processor de snelheid van een laptop bepaalt. Ook het RAM-geheugen, SSD-geheugen en de videokaart spelen hierin een rol. Wanneer je een laptop voor gaming zoekt, is het belangrijk om rekening te houden met deze factoren. Voor zware spellen wordt aangeraden om voor een i7 laptop te kiezen. Bij lichtere spellen kan ook een i5 laptop processor volstaan, mits de grafische kaart, het RAM-geheugen en SSD-geheugen voldoende zijn.

Wij raden aan om een i5 laptop voor gaming van onderstaande specificaties te voorzien:

 • Intel Core i5 processor
 • Minimaal 8 GB DDR4 werkgeheugen
 • NVIDIA GeForce GTX 1050-videokaart
 •  SSD-geheugen van minimaal 128 GB
 • HDD-geheugen van minimaal 1 TB

Laptop met i5 kopen?

Een laptop kopen met i5 processor bestaat uit verschillende stappen. Bepaal voor jezelf, met welk doel je de laptop koopt. Wat wil je straks voor programma’s op de laptop draaien? Vervolgens kun je bepalen welk SSD- en RAM-geheugen je nodig hebt, hoe goed de videokaart moet zijn, enzovoorts. Een derde stap is het bepalen van het juiste formaat laptop. Ga je voor de i5 laptop van 15.6 inch, of wellicht voor een i5 laptop van 17 inch? Tot slot kun je de verschillende merken met elkaar vergelijken.

Laptop i5 aanbiedingen

Door naar een laptop i5 aanbieding te zoeken, kun je veel op de kosten voor de aanschaf van deze laptop besparen. Gebruik deze besparing om een mooie laptophoes of soortgelijke accessoires bij de laptop te kopen. Onderstaand hebben we de beste laptop aanbiedingen op een rijtje gezet! Kies jij voor een van de i5 laptops van HP, of toch voor een krachtige i5 laptop van Acer?

Laptop i5 vergelijken

Eerder werden al een aantal voorbeelden genoemd van factoren om rekening mee te houden, bij het vergelijken van i5 laptops. Kijk naar het SSD-geheugen, het HDD-geheugen, het RAM-geheugen en de videokaart, om tot de meest geschikte laptop te komen voor programma’s die je gebruikt. Minder belangrijk voor de prestaties van de laptop is het formaat en de producent hiervan. Het zijn echter wel punten om mee te nemen bij het vergelijken.

i5 laptop reviews

Ten slotte, om het vergelijken van i5 laptops nog makkelijker te maken, kan het slim zijn om naar i5 laptop reviews uit 2019 of 2020 te zoeken. In deze reviews worden de verschillende specificaties van een laptop uitgelicht. In combinatie met de vergelijkingstool op onze website kom je zo tot de laptop die het beste op je persoonlijke voorkeuren aansluit.

Beste i5 laptops

Nu hoor ik je denken: “Ja fijn Dylan dat ik nu weet hoe een i5 laptop werkt en dat er aanbiedingen zijn. Maar eigenlijk wil ik gewoon een lijstje..” Zodoende maakte ik een lijstje met de beste i5 laptops van 2020.

Dylan de Jonge
Dylan de Jonge

Dylan heeft 10 jaar geleden delaptopwinkel.nl opgericht tijdens zijn ICT opleiding. Hij kreeg veel de vraag "welke laptop moet ik kiezen" en besloot alle tips & tricks te bundelen op een website.

4 Opmerkingen
Toon alles Handigst Hoogste Beoordeling Laagste Beoordeling Uw recensie toevoegen
 1. Goed leesvoer!

 2. Hi Dylan,
  Wat ben ik blij dat ik jouw platform heb gevonden!!
  Door jou is er een wereld voor mij open gegaan over waar een laptop aan moet voldoen en wat al die specificaties inhouden.
  Ik woon al 25 jaar in Griekenland en ben van de generatie die in de jaren tachtig leerde typen op een mechanische typemachine 😉
  Jouw duidelijke uitleg over CPU’s en RAM geheugens hebben mij enorm geholpen bij de recente aanschaf van een nieuwe laptop hier in Griekenland.
  Dank je wel voor alles en weet dat ik jou zeker aanbeveel bij mijn familie en vrienden in Nederland.
  Keep up the good job!!!!
  Hartelijke groeten van Tosca uit Kreta.

  • Hi Tosca,

   Allereerst wat leuk dat je de moeite hebt genomen een bedankje te schrijven!
   Fijn dat onze artikelen u hebben kunnen helpen met het uitzoeken van een goede laptop voor in Griekenland!

   Houd onze website in de gaten want in het komende jaar zullen wij ons ook steeds meer gaan richten op het gebruik van de laptop 🙂 (handige tips en programma’s).

   Met vriendelijke groet,

   Dylan

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

delaptopwinkel.nl
Logo