Google Stadia: Gamestreamingdienst

1 april 2021

Het internet is gister wakkergeschud door de nieuwe aankondiging van Google tijdens zijn Game Developer Conference. Het gaat om een game streamingdienst die Google Stadia gaat heten. Via deze streamingdienst kunnen gebruikers de nieuwste games in 4k streamen op computers & laptops, televisies, maar ook op mobiele apparaten en tablets, nice! De dienst draait op alle apparaten die in staat zijn om Google Chrome te draaien.

nice 4aa7e3a38298f65afb18151d6cf03c36
Nice, 4k blockbuster games streamen !

Het zat er al een tijdje aan te komen dat Google de gaming markt probeert te veroveren. Een duidelijke indicatie waren de publieke tests van een aantal maanden geleden met de populaire game Assasin’s Creed Odyssey. Deze game werd ook tijdens de aankondiging gebruikt. In deze video is te zien dat vanuit YouTube via een play knop binnen 5 seconden een 4k stream van de game op te starten.

Bekijk hier de Stadia Video samenvatting van 5 minuten

Hoe werkt Google Stadia?

Wanneer Stadia beschikbaar is voor het publiek stelt het je in staat om games te streamen in 4k kwaliteit met 60 Frames Per Second (FPS) en HDR. Dit betekend dat gebruikers van de dienst geen zware hardware, zoals in een dure gaming laptop, meer nodig hebben. Het enige wat nodig zal zijn is een snelle internet verbinding. Echter is nog niet bekend hoe snel deze verbinding moet zijn.

Als Google dit echt voor elkaar krijgt is dit een revolutie binnen de game-wereld. Gaming diensten als Steam & maar ook andere streaming diensten mogen echt achter hun oren gaan krabben.

YouTube en Stadia

YouTube zal een belangrijk onderdeel gaan worden van Stadia. Het idee is dat kijkers op het platform snel de game zelf kunnen proberen door op de Play-now button te klikken. Zo ontstaat er een sterkere band tussen game-streamers & kijkers en verhoogd dit de ervaring enorm.

Wanneer komt Stadia uit?

Dit jaar zal Google de dienst lanceren. De verwachting is dat in de zomer van dit jaar bekend wordt gemaakt hoeveel de dienst gaat kosten. Daarnaast zal er onthuld worden welke spellen er naast Doom & Assassin’s Creed Odyssey te spelen zijn. Hoe meer developers aangehaakt worden en toekomst zien in het platform hoe meer games er ontwikkeld gaan worden voor deze dienst.

Besturing van Stadia games

Google heeft een slimme zet gemaakt met de besturing van de games. Ze zijn verassend genoeg gewoon te bespelen met je eigen gaming muis, toetsenbord of de bestaande controllers. Daarnaast brengt het zijn eigen controller uit: De Stadia Controller.

Google Stadia Controller
Google Stadia Controller in het wit

Google Stadia Controller

Deze controller is verkrijgbaar in 3 verschillende kleuren: Wit, Zwart en licht blauw. De controller is uitgerust met de standaard features zoals 2 thumb sticks en knoppen aan de bovenkanten en zijkanten. Maar ook heeft de controller eigen knoppen die het volledige uit je Stadia kunnen halen:

  • Deel beelden direct op YouTube met de Capture knop
  • Vraag hulp met de game via microfoon via Google Assistent knop

De controller verbind via wifi direct met de game die aan het draaien is in het Google Data Center.

Dylan de Jonge
Dylan de Jonge

Dylan heeft 10 jaar geleden delaptopwinkel.nl opgericht tijdens zijn ICT opleiding. Hij kreeg veel de vraag "welke laptop moet ik kiezen" en besloot alle tips & tricks te bundelen op een website.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

delaptopwinkel.nl
Logo