Steelseries Rival 110 Review

12 april 2021

De Steelseries Rival 110 is een budget gaming muis van rond de 30 euro. Ik heb de muis twee weken getest en deze review geschreven a.d.h.v. de resultaten. In dit artikel neem ik je mee vanaf de doos tot aan de gaming muis zelf.

We gaan kijken of de muis lekker in de hand ligt, er mooi uit ziet en natuurlijk of het fatsoenlijk presteert tijdens het gamen (wel zo handig). Daarnaast kijken we naar de handige SteelSeries software & drivers waarmee de muis aan te passen is in kleur & functionaliteit.

Ten slotte volgt de beoordeling en heb ik de goedkoopste aanbieder opgezocht indien je een Steelseries Rival 110 wilt gaan kopen.

Video review

Heb je geen tijd of zin om het artikel te lezen? Dan raad ik je aan mijn onderstaande videoreview te bekijken.

Steelseries, wie zijn dat?

Steelseries is een e-sport elektronica bedrijf uit Denemarken. Het is bekend om zijn hoge kwaliteit gaming headsets, muizen en toetsenborden. Het bedrijf brengt sinds 2001 zijn producten op de markt en is niet meer weg te denken uit de e-sports scene. Het is begonnen met het verkopen van de budget gaming muis Rival 100 in 2015. De Rival 110 is de logische opvolger van deze muis.

Steelseries Rival 100 vs Rival 110

Het meest belangrijke verschil tussen de Rival 100 en de 110 is de sensor die in deze muis zit. De sensor van de 100 werd beschouwd als middelmatig. Terwijl de Rival 110 met zijn TrueMove1 sensor veel betere resultaten behaald tijdens het gamen. Deze sensor is sneller en reageert beter. Hier gaan we later in het artikel dieper op in.

Qua afmetingen is de muis hetzelfde gebleven maar ook de coating van verschilt tussen deze twee varianten. De Rival 100 heeft een zachte soft-touch coating, terwijl de Rival 110 een mat-zwart oppervlak heeft. Iets wat veel lijkt op de Steelseries Rival/Sensei 310 series.

Steelseries Rival 100

 • 3059-SS Optical Sensor
 • 250-4000 (+250) DPI
 • 6 knoppen inclusief DPI knop
 • 90 gram gewicht
 • Afmeting: 120mm x 67mm x 37mm
 • Soft-touch zwarte coating

Steelseries Rival 110

 • TrueMove1 Optical Sensor
 • 7200 max DPI
 • 6 knoppen inclusief DPI knop
 • 92 gram gewicht
 • Afmeting: 120mm x 67mm x 37mm
 • Mat zwarte coating

Unboxing

Nu dat we een klein beetje de achtergrond van deze muis weten is het tijd om in de review zelf te duiken. Ik heb de muis voor deze review gekocht via Coolblue voor €34,95 en vervolgens verloot onder een van onze volgers (filmpje van de trekking vind je hier).

De doos

Het eerste wat je in je handen krijgt is de doos van de muis. Deze draagt enorm bij aan het gevoel van een echte gaming muis. Het is dan ook niet voor niets dat de dozen van verschillende gaming accessoires staan  als pronkstuk staan op mijn kantoor.

steelseries rival 110 doos breed

Ook deze doos geeft mij dit gevoel. Het doet me direct denken aan tech, actie en e-sport. Ook herken ik direct Steelseries als merk, wat betekend dat ze het design uniform over de modellen hebben doorgevoerd.

Achterkant van de doos

Wanneer we aandachtig naar de doos kijken, zien we de muis vanuit de verschillende aanzichten op de doos staan. Op deze manier heb je direct een idee hebt wat er in de doos zit. Aan de achterkant bevinden zicht 2 stukken tekst die het waard zijn om uit te lichten:

 1. E-sport & SteelSeries Flavor tekst
 2. Beknopte specificaties

Als testament heeft Steelseries de volgende tekst achter op de doos neergezet:

E-Sport atleten hebben met Steelseries meer prijzengeld gewonnen dan welk gaming merk dan ook.

Dit benadrukt de kwaliteit van Steelseries en draagt enorm bij aan het game gevoel. Wij als mens zijn ten slotte altijd opzoek naar de tools van pro’s om zelf ook beter te worden. (Of dat hopen we.. haha!)

Daarnaast vind je de beknopte specificaties van de muis, welke bovenaan het artikel reeds staat beschreven. Laten we direct gaan kijken naar de muis zelf.

De Steelseries Rival 110 Gaming muis

Laten we eens naar de muis zelf gaan gaan kijken. Eerst werpen we een blik op het uiterlijk van de muis, vervolgens de hardware, daarna de bruikbaarheid en ten slotte de software.

Steelseries Rival 110

Uiterlijk & Grip

De vorm van de muis is gemaakt voor gamers die over het algemeen kleinere handen hebben of liever spelen met kleinere grips. Zowel de finger-grip of de claw-grip sluit hier perfect bij aan. De muis heeft een gewicht van 90 gram wat hem een lichtgewicht muis maakt en gemakkelijk in beweging. Afmetingen van deze muis komen uit op 120.6 mm x 58 mm x 38.1 mm.

De muis kenmerkt zich door een mat-zwarte coating over de gehele bovenkant die doorloopt over de zijkant van de muis. Dit geeft een mooi effect en zorgt dat de muis minder plastic oogt en meer kwaliteit uitstraalt. Aan beide zijkanten bevind zich een stuk side-grip wat bestaat uit plastic nopjes. Dit zorgt voor extra grip tijdens het gamen en ziet er meteen tof uit.

Let wel op met eten: Vette vingers zijn snel te zien op de mat zwarte bovenkant maar ook etensresten kunnen tussen de nopjes op de grip blijven hangen. Wil je toch eten achter je gaming laptop? Maak dan om de maand je muis schoon. Dat is trouwens sowieso wel een slim plan.

Instelbare RGB kleuren

Een opvallend element is het Steelseries logo dat zich op de achterkant bevind. Dit is gemaakt van doorzichtig plastic waardoor het logo gekleurd licht geeft via de Prism lighting techniek die de muis bevat.

rival 110 RGB light

Deze kleur is volledig via de software te bedienen. In het YouTube filmpje aan de bovenkant van deze pagina zie je een demo van de verschillende kleuren.

Kabel

De Rival 110 is een bekabelde USB gaming muis. De kabel heeft een simpel donkergrijs plastic omhulsel en is 2 meter lang. Dit is een prima lengte voor de meeste gaming opstellingen en zorgt ervoor dat je genoeg ruimte hebt met het bewegen van de muis. Een te korte kabel kan zorgen voor restricties tijdens het bewegen door de spanning op de kabel. Als leuke touch staat er een Steelseries logo op USB connector.

Vaak geven gamers de voorkeur aan een bekabelde muis omdat deze sneller signalen overbrengt naar de gaming laptop of pc. Dit verschil kan weer net het verschil maken tussen winst en verlies in competitive gaming.

Knoppen

Deze muis heeft 6 ergonomische knoppen die gemaakt zijn voor alle grip stijlen:

 1. Linker muisknop
 2. Rechter muisknop
 3. CPI knop
 4. Muiswiel
 5. Zijkant knop 1
 6. Zijkant knop 2

De CPI knop bevind zich bovenop de muis en stelt je in staat om te wisselen tussen verschillende snelheden van de muis. De muiswiel knop en de twee knoppen aan de zijkant zijn volledig te programmaren via de software om aan te laten sluiten op de game die jij graag speelt.

Voor mij zou dat bijvoorbeeld zijn om tijdens Overwatch mijn aanvallen snel te kunnen doen of tijdens World of Warcraft macro’s en aanvallen te mappen.

Ervaring met de knoppen

De knoppen aan de bovenkant van de muis hoef je niet te hard in te drukken en het maakt niet teveel lawaai. Tijdens het testen klonk het geluid van mijn Logitech G503 harder dan de Steelseries. Wel had ik in het begin moeite met het indrukken van de knoppen aan de zijkant van de muis. Ik kreeg bij deze 2 toch een iets meer plastic gevoel als dat ik zou willen. Maar voor 30 euro mag ik eigenlijk niet klagen.

Levensduur knoppen

Zoals we al eerder in de unboxing hebben kunnen zien, heeft het apparaat een gegarandeerde levensduur van 30 miljoen kliks. Dit betekend dat je nog jaren plezier van je muis kan hebben.

Muiswiel

Het muiswiel heeft een grip-patroon op het oppervlak van het wieltje waardoor je meer grip hebt tijdens het scrollen. Daarnaast komt de RGB lightning ook naast het wieltje naar boven wat ik een gave feature vind. Ook deze knop is volledig via de software te mappen.

Steelseries Rival 110Sensor

En dan gaan we het hebben over het paradepaardje van de Rival 110: De Steelseries TrueMove1 sensor. Deze sensor is een enorme verbetering tegenover de Sensor die in zijn voorganger zat. Met ruim 7200 CPI (Counts per Inch) ook wel uitgedrukt in DPI (Dots per Inch) is dit een enorm accurate muis. De schaal waarop de CPI ingesteld kan worden loopt van 100 tot aan 7200. Dit in combinatie met een acceleratie van van 30g zorgt ervoor dat de muis geheel aan te passen is naar jouw eigen speelstijl.

SteelSeries Engine Software

De gaming producten van Steelseries zijn geheel aan te sturen via de software die te downloaden is vanaf deze link vanaf de SteelSeries website. De software stelt je in staat om elk apparaat individueel aan te sturen. Denk hierbij aan het veranderen van de kleuren in het apparaat, het instellen van de snelheid maar ook de mapping van de knoppen.

Steelseries Engine 3 software

Eindoordeel

Het is natuurlijk geen review zonder eindoordeel.

De Steelseries Rival 110 is een budget gaming muis van rond de 30 euro en dat voel je. De muis voelt goed aan voor deze prijs en mist features als OLED schermen, modulaire componenten en tactile alerts, die de duurdere varianten wel hebben (maar hebben we dat echt nodig… nee.) Het comfort stijgt per model, wat dit een geweldig instap model maakt voor gamers met een lager budget. Het bevat een goede sensor, de kabel is lang genoeg, heeft 6 programmeerbare knoppen en RGB Led.

Dit brengt mijn eindoordeel op een 8 op de schaal van 10.

Steelseries Rival 110 aanbiedingen

Koop je iets via deze link, geheel gratis voor jou, dan krijg ik een kleine commissie waarvan ik weer een lekker kopje koffie kan halen tijdens het typen van deze reviews! (Laat me dat gerust weten)

Dylan de Jonge
Dylan de Jonge

Dylan heeft 10 jaar geleden delaptopwinkel.nl opgericht tijdens zijn ICT opleiding. Hij kreeg veel de vraag "welke laptop moet ik kiezen" en besloot alle tips & tricks te bundelen op een website.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

delaptopwinkel.nl
Logo