Een back-up van je laptop maken: Een eenvoudige stap voor stap gids

15 december 2021

Een back-up voor je laptop of computer is iets dat iedereen zou moeten hebben. Maak je geen back-up, dan kunnen alle gegevens op je computer verloren gaan als hij crasht, gestolen wordt, of op een andere manier defect raakt.

Gelukkig is het maken van back-ups gemakkelijk te doen en kan het zowel online als offline. Of je nu een back-up maakt op een externe harde schijf (offline) of een cloudopslagdienst zoals Dropbox gebruikt (online), er zijn veel opties beschikbaar om ervoor te zorgen dat je back-ups veilig zijn!

Ben je geïnteresseerd in meer leren over hoe je back-ups maakt? Lees deze blogpost voor handige informatie over wat er allemaal komt kijken bij het maken van back-ups van je laptop.

Welke type backups kennen we?

Er zijn verschillende soorten back-ups die je voor je laptop kunt maken.

Eerst is er een back-up op een externe harde schijf (offline). Dit houdt in dat je een harde schijf op je computer aansluit en alle gegevens van je laptop naar de harde schijf kopieert.

Dit is een goede optie als je veel gegevens hebt waarvan je een back-up wilt maken, want een harde schijf kan over het algemeen veel informatie bevatten. De formaten zijn vaak 1TB (1000 GB) of hoger.

Een andere manier van offline back-ups is het maken van een volledige systeemkopie in bijvoorbeeld Windows 10:

 1. Ga naar Instellingen -> Bijwerken en beveiliging -> Back-up
 2. Navigeer naar back-up maken en terugzetten (Windows 10) -> Een systeemkopie maken
 3. Selecteer de harde schijf en klik op Volgende -> Volgende -> Back-up starten.

Een andere optie is een back-up naar de cloud (online). Dit houdt in dat je je gegevens uploadt naar een cloudopslagdienst zoals Dropbox, Google Drive, of iCloud. Dit is een goede optie als je niet veel gegevens hebt om te back-uppen, want je kunt online een back-up van je bestanden maken zonder dat je een externe harde schijf nodig hebt.

Een ander voordeel van een online back-up is dat je de bestanden vanaf elke plek met een internetverbinding kunt benaderen.

Waarvan moet ik een back-up maken?

Er zijn een paar factoren waar je aan moet denken als je een back-up van je laptop maakt:

Ten eerste, maak een back-up van alles! Een back-up maken van je laptop betekent dat je een back-up maakt van alles op je computer. Dat betekent dat je een back-up maakt van al je documenten, foto’s, video’s, muziekbestanden en meer!

Iets anders om te overwegen is om te bepalen welk soort gegevens je hebt: Als je bijvoorbeeld in een professionele omgeving werkt, maak dan een back-up van alle belangrijke documenten (zoals spreadsheets of presentaties) die je hebt opgeslagen.

Een lijst van dingen om te back-uppen zou kunnen zijn:

 • Browser gegevens
 • E-mails (archieven)
 • Documenten
 • Foto’s / Video’s
 • Muziekbestanden
 • Programma’s.
 • Offline back-ups

Als je hebt bepaald wat je wilt back-uppen is het tijd om het hierboven genoemde type te kiezen en met het back-up proces te beginnen.

Een offline back-up maken

Om van je laptop een back-up op een externe harde schijf te maken is het belangrijk dat je een harde schijf hebt met USB-voeding.

Dit betekent dat de stroom voor de harde schijf van de computer komt en niet van een ander stopcontact. Dit is erg handig als er geen stopcontacten in de buurt zijn wanneer je een back-up wilt maken.

Het proces voor het maken van back-ups naar een externe harde schijf is heel eenvoudig en kan in een paar minuten gedaan zijn! (afhankelijk van het formaat van de bestanden).

Vervolgens volg je de volgende stappen:

– Steek de harde schijf in je computer of laptop via USB.

– Open Finder (op een Mac) of Windows Verkenner (op een PC)

– Zoek de bestanden en mappen waarvan je een reservekopie wilt maken en kopieer ze naar het venster van de externe harde schijf.

Een online Cloud backup maken

Om een back-up van je laptop naar de cloud te maken, heb je een internetverbinding nodig en een opslagdienst als Dropbox, Google Drive, of iCloud.

Als je een van deze services hebt ingesteld vul je ook hier de volgende stappen:

 • Open de cloudopslagdienst en meld je aan
 • Klik op de “upload” of “nieuwe map” knop
 • Zoek de bestanden en mappen waarvan je een back-up wilt maken en kopieer ze naar het venster.

Zoals je ziet gaat het maken van back-ups voor cloud opslag snel en gemakkelijk!

Network Attached Storage (NAS) Backup

de nas - Network attached storage

Network attached storage, of NAS, is een prima manier om een back-up van je gegevens te maken als je meerdere computers in je huis hebt. De NAS is namelijk verbonden met de router in je huis en elke computer die verbinding maakt met je netwerk kan een back-up van zijn gegevens maken.

Een back-up maken op een NAS:

 1. Verbind de back-up harde schijf met je router via een ethernet kabel
 2. Open Finder (op een Mac) of Windows Verkenner (op een PC)
 3. Zoek de bestanden en mappen waarvan je een reservekopie wilt maken en kopieer ze naar het venster van de NAS harde schijf.

Zoals je ziet is een back-up maken naar NAS net zoiets als een back-up maken naar een externe harde schijf, maar de back-up harde schijf is verbonden met je router en maakt een back-up van gegevens van meerdere computers!

Een NAS kan echter veel meer dan een paar bestanden back-uppen. Je kunt bijvoorbeeld al je familiefoto’s naar de NAS back-uppen en ze dan naar elke computer in je huis streamen.

Online back-up diensten

Online back-up diensten zijn een prima manier om je gegevens te back-uppen als je veel bestanden hebt en zeer betrouwbare back-ups nodig hebt.

Online back-ups zijn een prima manier om een back-up te maken van gegevens die je niet plaatselijk kunt opslaan, of van gegevens waarvan je plaatselijk een back-up maakt en waarvan je ook een kopie in de cloud wilt (zoals je e-mail).

Installeer back-up software op je computer. Vertel het van welke bestanden en mappen je een back-up moet maken. Het zal dit op de achtergrond voor je doen. Easy as that!

Conclusie

Er zijn een paar verschillende manieren waarop mensen een back-up van hun laptop kunnen maken om hun gegevens veilig te houden: Sommige mensen maken liever een back-up van hun bestanden op een externe harde schijf, terwijl anderen graag gebruik maken van cloud storage of network attached storage.

Online back-up diensten zijn ook een goede optie, vooral als mensen veel bestanden hebben die ze veilig moeten bewaren. Al deze methoden zijn gemakkelijk te gebruiken en kunnen in een paar minuten klaar zijn. Er is dus geen excuus meer om geen back-up van je gegevens te maken!

Dylan de Jonge
Dylan de Jonge

Dylan heeft 10 jaar geleden delaptopwinkel.nl opgericht tijdens zijn ICT opleiding. Hij kreeg veel de vraag "welke laptop moet ik kiezen" en besloot alle tips & tricks te bundelen op een website.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

delaptopwinkel.nl
Logo