Een laptop bezitten betekent ook dat je jouw laptop moet beveiligen tegen bedreigingen van buitenaf. Hackers zullen proberen de laptop te infecteren met kwaadaardige software zoals malware of virussen om jouw persoonlijke gegevens, wachtwoorden of creditcardgegevens te stelen.
Met behulp van deze 11 tips kunt u ervoor zorgen dat jouw laptop veilig is tegen deze bedreigingen.
Gebruik een firewall
Een firewall is een softwareprogramma dat helpt je computer te beschermen tegen besmetting door kwaadaardige software. Het blokkeert ongeoorloofde toegang tot je computer en controleert ook al het verkeer dat uw computer in en uit gaat. Zorg ervoor dat je een firewall op jouw laptop hebt geïnstalleerd en dat deze up-to-date is.
Houd het besturingssysteem bijgewerkt met de nieuwste patches en updates
Besturingssystemen zoals Windows, Mac OS, Chrome OS of Linux worden voortdurend bijgewerkt met de nieuwste patches en beveiligingsupdates. Zorg ervoor dat je deze updates op jouw laptop installeert zodra ze beschikbaar zijn om uw computer te beschermen tegen bekende kwetsbaarheden.
Zorg er altijd voor dat je de nieuwste antivirussoftware hebt geïnstalleerd
Het hebben van de nieuwste antivirussoftware op je laptop is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je laptop te beschermen tegen besmetting met malware of virussen.
Antivirussoftware scant al je bestanden en mappen op kwaadaardige software en helpt jouw computer te beschermen tegen infectie. Er zijn veel verschillende antivirusprogramma’s beschikbaar, dus zorg ervoor dat je een betrouwbaar programma gebruikt.
Open geen verdachte e-mails en klik niet op de links in de e-mails
Je moet altijd heel voorzichtig zijn met het klikken op links in e-mails die je ontvangt. Hackers sturen voortdurend schadelijke software naar nietsvermoedende slachtoffers, en als je op een van deze koppelingen klikt, kan je jouw computer gemakkelijk infecteren. Als je de afzender niet kent, of als de e-mail er verdacht uitziet, kun je deze het beste gewoon verwijderen.
Wees voorzichtig bij het gebruik van openbare Wi-Fi-netwerken
Openbare Wi-Fi-netwerken zijn een geweldige manier om onderweg verbonden te blijven, maar ze kunnen ook een groot veiligheidsrisico vormen. Hackers zullen vaak nep Wi-Fi-netwerken opzetten met namen die klinken als legitieme plekken om jouw persoonlijke gegevens te stelen. Zorg ervoor dat je alleen vertrouwde openbare Wi-Fi-netwerken gebruikt, en voer nooit persoonlijke informatie in terwijl u verbonden bent met deze netwerken.
Zorg ervoor dat wachtwoorden goed gekozen en beschermd zijn
Als jouw laptop wordt gehackt, is het belangrijk dat de hacker geen toegang heeft tot uw persoonlijke gegevens, zoals wachtwoorden of creditcardnummers. Een manier om dit te voorkomen is door ervoor te zorgen dat uw wachtwoorden sterk en beschermd zijn.
Je kunt dit doen door een wachtwoordmanager te gebruiken, die sterke wachtwoorden voor u aanmaakt en opslaat.
Wees voorzichtig met het downloaden van bestanden
Wanneer je op het internet surft, kom je heel gemakkelijk websites tegen die gratis downloads van films, muziek of software aanbieden. Hoewel de meeste van deze bestanden veilig kunnen worden gedownload, bestaat er altijd het risico dat je een bestand download dat malware of een virus bevat.
Zorg ervoor dat je alleen bestanden download van betrouwbare websites, en als je niet zeker weet wat een bestand is en waar het vandaan komt, kun je deze het beste gewoon verwijderen.
Maak regelmatig een back-up van je gegevens
Een van de beste manieren om jouw gegevens te beschermen is door er een back-up van te maken. Dit betekent dat je kopieën maakt van al jouw belangrijke bestanden en deze op een veilige plaats bewaart.
Dit kun je handmatig doen, of met behulp van een (online) back-upservice. Zo weet je zeker dat je bij verlies of diefstal van jouw laptop nog steeds over al jouw gegevens beschikt.
Wees waakzaam bij het gebruik van sociale media
Social media is een geweldige manier om in contact te blijven met je vrienden en familie, maar het kan ook een risico vormen.
Hackers maken vaak nep profielen aan op sociale media en sturen vriendschapsverzoeken om toegang te krijgen tot uw persoonlijke gegevens of om uw computer te infecteren door er schadelijke software op te downloaden.
Zorg ervoor dat u nooit vriendschapsverzoeken van vreemden accepteert, hoe overtuigend ze ook lijken, en deel alleen informatie op sociale media waarvan u zeker weet dat anderen die kunnen zien.
Conclusie
Als je je laptop wilt beveiligen tegen infectie door malware of virussen, is het belangrijk dat je de stappen neemt die in dit artikel zijn beschreven. Deze tips omvatten het gebruik van sterke wachtwoorden en antivirussoftware, het zoveel mogelijk wegblijven van openbare Wi-Fi-netwerken, het alleen downloaden van bestanden van betrouwbare websites, het regelmatig maken van back-ups van al uw gegevens en het installeren van browserplug-ins voor extra veiligheid online.
Als u niet zeker weet wat een van deze termen betekent, maar graag meer wilt weten over hoe ze kunnen helpen jouw computer te beveiligen, laat het ons dan weten! Ons team geeft je graag meer informatie over onderwerpen als cyberbeveiliging.
Welke tip heeft jou het meest geholpen bij het beveiligen van jouw persoonlijke laptop?
Dylan heeft 10 jaar geleden delaptopwinkel.nl opgericht tijdens zijn ICT opleiding. Hij kreeg veel de vraag "welke laptop moet ik kiezen" en besloot alle tips & tricks te bundelen op een website.