Hoe installeer ik Windows 10 op mijn laptop?

31 maart 2021

Je hebt een nieuwe Windows 10 laptop gekocht en wilt deze klaar maken voor gebruik. Het eerste wat je doet is de laptop aansluiten via de bijgeleverde adapter en hem aan te zetten. Vervolgens begint de installatie van Windows 10. In dit artikel lopen we door de stappen van de installatie en zorgen we dat de laptop naar wens ingesteld kan worden. We onderscheiden de volgende stappen tijdens de installatie:

  1. Taal & Regio
  2. Internetverbinding
  3. Gebruikersovereenkomst
  4. Microsoft account koppelen
  5. Authenticatie
  6. Privacyinstellingen
  7. Installatie & Inloggen

Taal & Regio

De eerste stap om Windows 10 te installeren op jouw nieuwe laptop is het selecteren van de gewenste taal, indeling voor de tijd, gewenste valuta en toetsenbord indeling. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor de volgende settings:

  1. Te installeren taal: Nederlands
  2. Indeling voor tijd & valuta: Nederlands
  3. Toetsenbord of invoer methode: Verenigde Staten.

Na het invoeren van de settings druk je op volgende. Indien je gevraagd wordt een tweede toetsenbord-indeling te kiezen vul je hier niets in. Start de installatie door op “Nu installeren” te klikken. Het kan zijn dat de laptop opnieuw opstart.

Internetverbinding

Na het instellen van de taal en regio is het tijd om de laptop te laten verbinden met het internet. Dit doe je in vrijwel alle gevallen via een wifi-netwerk. Op dit scherm zijn de beschikbare wifi-netwerken te vinden waar je de laptop mee kan verbinden. Selecteer het gewenste netwerk en verbind met het juiste wachtwoord.

Het is daarnaast mogelijk om de laptop direct verbinding te laten maken met het gekozen netwerk wanneer deze beschikbaar is. Dit doe je door het vinkje met “Automatisch verbinding maken” aan te vinken voorafgaand aan het maken van de connectie.

Gebruikersovereenkomst

Het is wellicht niet het meest spannende scherm maar het is toch noodzakelijk om de installatie te vorderen: Het akkoord gaan met de gebruiksrechtovereenkomst. 99,99% van de lezers zal dit scherm zonder te lezen overslaan door direct op akkoord te drukken. Wil je een weten waar je akkoord mee gaat of ben je op zoek naar een goed slaapmiddel: Lees dan gerust de gehele overeenkomst door.

Microsoftaccount koppelen

Windows 10 is onderdeel van Microsoft. Dit stelt je in staat op je persoonlijke instellingen en  e-mails te synchroniseren met de laptop. Dit doe je door in deze stap jouw persoonlijke (nieuwe) Microsoft account te koppelen. Wil je dit niet kies dan in stap 2, bij het maken van de wifi-verbinding, ervoor om later verbinding te maken. Ik raad het echter aan om dit direct te doen. Dan ben je er maar vanaf.

Authenticatie

Nu dat er een account gekoppeld is aan de laptop kan de authenticatie hiervan ingesteld worden. Dit betekend dat je een wachtwoord moet opgeven of een eventuele pincode die gemakkelijker in te toetsen is dan een wachtwoord. Naast het invoeren van het wachtwoord of de pincode wordt je gevraagd een aantal beveiligingsvragen in te stellen. Deze kan je vervolgens gebruiken als je ooit het wachtwoord of pincode bent vergeten. Zo kun je na het succesvol beantwoorden van de vraag het wachtwoord herstellen.

Privacy Instellingen

We zijn er bijna, maar nog niet helemaal. In deze laatste stap kan je de juiste privacyinstellingen van de laptop instellen. Zo kan je bepalen welke gegevens naar Microsoft worden toegestuurd. Dit kan je doen door op “instellingen aanpassen” te drukken. Geef je hier net zo weinig om als de kleine lettertjes op de gebruiksrechtovereenkomst, kies dan gewoon voor de standaard instellingen.

Installatie & Inloggen

Nadat je alle stappen hebt doorlopen zal Windows op de laptop zichzelf klaarmaken. Het is dus even geduld tot dit voltooid is. Na de configuratie is het mogelijk om aan de slag te gaan met de laptop. Het kan zijn dat na installatie de laptop nog Windows updates download om zo voorzien te zijn van de beste prestaties en beveiliging.

Dylan de Jonge
Dylan de Jonge

Dylan heeft 10 jaar geleden delaptopwinkel.nl opgericht tijdens zijn ICT opleiding. Hij kreeg veel de vraag "welke laptop moet ik kiezen" en besloot alle tips & tricks te bundelen op een website.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

delaptopwinkel.nl
Logo