Hoe maak ik mijn laptop sneller?

1 april 2021

Als je een laptop al enige tijd in bezit hebt kan het zijn dat de laptop steeds trager wordt en langzamer programma’s opstart. Na verloop van tijd wekt dit steeds meer irritatie op en verlaagt het de productiviteit met de laptop. Dit komt omdat de laptop langzamerhand vol raakt:

Figuurlijk door overbodige bestanden & programma’s en letterlijk met stof. daarnaast kunnen onderdelen ook verouderen of onvoldoende snelheid leveren. Echter betekend een trage laptop niet direct dat je een nieuwe laptop moet kopen. Er zijn namelijk verschillende manieren op je laptop weer sneller te maken.

In dit artikel gaan we in op enkele manieren die we gebruiken om laptops weer zo goed als nieuw te maken. Sommige tips zijn op basis van software terwijl andere de hardware van de laptop aanpakken.

Tips om je laptop sneller te maken

 1. SSD toevoegen (Hardware)
 2. RAM toevoegen (Hardware)
 3. Opstartprogramma’s aanpassen (Software)
 4. Tijdelijke (Internet) bestanden verwijderen (Software)
 5. Laptop scannen op Malware (Software)
 6. Animaties uitschakelen (Software)
 7. Webresultaten uitschakelen (Software)
 8. Download folder versnellen & opschonen (Software)
 9. Maak je laptop schoon & stofvrij (Hardware)
 10. Probeer een andere browser (Software)
 11. Drivers updaten (Software)
 12. Besturingsysteem updaten (Software)

SSD toevoegen

De eerste tip die ik je wil meegeven is voor laptops met een harde schijf (HDD). Er is een enorme snelheidswinst te behalen door je harde schijf te vervangen door een SSD schijf. Zo start de laptop met een SSD sneller op, worden bestanden en programma’s sneller ingeladen en maakt de laptop minder lawaai. Dit kan soms echt tientallen seconden schelen en SSD schijven kosten tegenwoordig vrij weinig.

RAM Upgraden

Een andere tip die veel verschil maakt is het upgraden of toevoegen van RAM (werkgeheugen) aan je laptop. Tegenwoordig wordt het met nieuwe modellen laptops steeds moeilijker om RAM geheugen toe te voegen. Dit komt omdat ze het vastsolderen aan het moederbord. Het wordt dan ook geadviseerd om bij het kopen van een nieuwe laptop zoveel mogelijk RAM te nemen. Echter hebben oudere laptops (die nu vermoedelijk traag zijn wanneer je dit artikel leest), nog wel de mogelijkheid om de laptop open te schroeven en RAM geheugen bij te prikken. Al met al hoeft dit nog geen 30 euro te kosten.

Opstartprogramma’s & apps aanpassen

Nu we de twee tips gerelateerd aan onderdelen hebben gehad gaan we in op enkele software tips die wellicht wat gemakkelijker zijn voor de meeste lezers. Deze eerste tip kan het opstarten van jouw laptop versnellen. We gaan namelijk onnodige programma’s uit het opstartproces van de laptop halen. Het is namelijk zo dat sommige programma’s automatisch opstarten wanneer je de laptop opstart. Dit kan soms ongewenst zijn en de laptop vertragen.

We kunnen opstartprogramma’s uitschakelen door het taakbeheer (task manager) te openen. Dit doen kunnen we doen op twee verschillende manieren:

 1. CTRL + SHIFT + ESCAPE indrukken op het toetsenbord
 2. Klik op het zoekveld langs het windows logo en typ het volgende in: “Task manager” of “Taakbeheer” afhankelijk van jouw ingestelde taak.

Na het starten van de Task manager klik je op het tabblad opstarten of “Start-up. Dit is rood omcirkelt in de onderstaande afbeelding. Vervolgens ga je door de lijst heen en schakel je onnodige programma’s uit. Je kunt actieve programma’s detecteren door te kijken naar de kolom “Status”. Zoek hier naar de ingeschakelde of “enabled” programma’s en druk op de knop “uitschakelen” of  “disable” onderaan het venster.

Opstartprogramma's uitschakelen

Taakbeheer

Naast het uitschakelen van de onnodige programma’s tijdens het opstarten kan je ook ongewenste en niet gebruikte apps verwijderen van jouw laptop. Dit doe je door in de Windows zoekbalk te zoeken naar “apps en onderdelen” en vervolgens de ongewenste apps te verwijderen.

Tijdelijke (Internet)bestanden verwijderen

Misschien heb je het niet in de gaten maar jouw laptop slaat tijdelijk bestanden op om websites en programma’s sneller te kunnen laden. Het is verstandig om om de zoveel tijd deze “temporary files” te verwijderen van jouw laptop. Hoe langer deze bestanden zich hebben opgestapeld, des te hoger de snelheidswinst na het verwijderen.

Een mooi programma die dit, en nog meer snelheidsverbeteringen, voor je kan doen is Advanced SystemCare (ASC).

Laptop scannen op Malware

Een andere oorzaak voor een trage laptop is malware. Malware zijn programma’s die je zelf niet bewust hebt geïnstalleerd en vaak voor frauduleuze doeleinden gebruikt worden zoals het stelen van jouw gegevens of erger. Het is daarom verstandig om regelmatig met jouw virusscanner software een malware scan te draaien en eventuele schadelijke bestanden te verwijderen. Heb je nog geen virusscanner? Bekende virusscanners zijn AVG  en norton.

Animaties uitschakelen

Animaties op jouw Windows laptop of Apple Macbook zien er gaaf uit, maar ze gebruiken wel kracht die wellicht beter gebruikt kan worden op een andere plek. Het uitschakelen van deze animaties gaat als volgt:

Animaties uitschakelen in Windows

 1. Zoek naar “geavanceerde systeeminstellingen weergeven” of “advanced system settings” in de windows zoekbalk
 2. Ga naar “instellingen” onder het tabblad “prestaties” of “Performance”
 3. Kies voor “beste prestaties” of “Best performance” om de animaties en effecten uit te schakelen.

laptop sneller maken - Animaties UitschakelenAnimaties uitschakelen in Mac OS X

 1. Ga naar systeemvoorkeuren > Dock
 2. Deselecteer de checkbox voor animaties en vergroting

Macos Dock Versnellen

Webresultaten uitschakelen in windows 10

In Windows 10 gebruikt Cortana zowel het internet als jouw lokale bestanden wanneer je naar iets zoekt. Afhankelijk van je laptop kan dit zoekopdrachten enorm vertragen. Wanneer dit het geval is kan het verstandig zijn om het web gedeelte uit te schakelen in de instellingen zodat de zoekopdrachten beperkt blijven tot de informatie op de laptop zelf. Laptopmag heeft hier een handig artikel over geschreven.

Downloadfolder versnellen & Opschonen

The File explorer, ook wel Windows verkenner genoemd, is een van de meest gebruikte folders van Windows. Het kan een eeuwigheid duren om deze op te starten wanneer deze vol staat met jouw downloads die nooit opgeruimd zijn. Een goede indicatie om te bepalen of jouw download folder opgeschoond moet worden is als er laadicoontjes in beeld komen wanneer je deze opstart.

Laptop schoonmaken (stofvrij)

In elke ruimte zweeft stof. De ventilatoren van die in de laptop zitten om de laptop te koelen zuigen lucht aan, waar dat stof vervolgens in zit. Na verloop van tijd raakt je laptop letterlijk vol van stof en kan de laptop minder goed koelen. Doordat de laptop minder goed kan koelen moeten de ventilatoren steeds harder werken en gaat het steeds meer lawaai maken. Daarnaast zorgt een minder gekoelde laptop voor verlaagde prestaties waardoor hij ook nog trager wordt.

Een oplossing voor dit probleem is erg goedkoop en enorm aan te raden nadat je de laptop langer dan 1-2 jaar in gebruik hebt. Koop een spuitbus met geperste lucht en spuit de lucht in de ventilatieopeningen van de laptop. Je zult het stof er letterlijk uit zien spuiten en je laptop wordt hierna weer sneller, koeler én stiller.

Probeer een andere browser

Is je laptop traag tijdens het bezoeken van websites? Dan kan het nog wel eens helpen om van browser te wisselen. Want ondanks dat Google Chrome onze favoriete browser is kan deze aardig wat kracht vragen van je apparaat. Het wil nog wel eens helpen om “Edge” the gebruiken op een Windows laptop en “Safari” op een MacBook.

Drivers updaten

Drivers zijn de besturingsprogramma’s van de hardware van jouw laptop. Door ervoor te zorgen dat je meest nieuwe drivers hebt geïnstalleerd versnel je je laptop in veel gevallen én maak je ze veiliger. Drivers die niet up-to-date zijn zorgen voor veel problemen naarmate de tijd verstrekt. Het updaten van een driver kan vrij eenvoudig gemaakt worden met gratis software als Driver Booster van iObit. Of Driver Easy (zie onderstaande video)

Besturingssysteem updaten

Naast het updaten van driver is het verstandig om de laatste versie van het jouw laptop te installeren. Dit zijn meestal Windows Updates & Mac OS X versies. De nieuwe updates zorgen voor een beter beveiligde laptop én hebben betere functionaliteiten & snelheidswinsten ingebakken.

Dylan de Jonge
Dylan de Jonge

Dylan heeft 10 jaar geleden delaptopwinkel.nl opgericht tijdens zijn ICT opleiding. Hij kreeg veel de vraag "welke laptop moet ik kiezen" en besloot alle tips & tricks te bundelen op een website.

4 Opmerkingen
Toon alles Handigst Hoogste Beoordeling Laagste Beoordeling Uw recensie toevoegen
 1. Veel problemen zijn gerelateerd aan software, dit heb ik ook gemerkt. Wanneer je je computer regelmatig opschoont zullen je programma’s altijd beter werken. Wanneer ik de oplossing zelf niet kan vinden, laat ik mijn pc of laptop altijd even nakijken door een specialist.

  • Zeker mee eens! Vrij veel is software gerelateerd. Wanneer de kwaal echt te complex is het voor de meeste gebruikers handig een specialist te raadplegen. Maar met de bovenstaande tips moet je al een heel eind komen 🙂

 2. Het opschonen en scannen van je laptop kan vaak al helpen. Daarnaast is het ook goed om je bestanden op een externe schijf te zetten wanneer deze veel geheugen opnemen. Zo merkte ik ook dat mijn laptop weer sneller werd.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

delaptopwinkel.nl
Logo