Welke processor heb je nodig voor Windows 11 en waar moet je aan denken?

24 april 2023

Als je op zoek bent naar een nieuwe computer of laptop en overweegt om Windows 11 te installeren, is het belangrijk om te weten welke processor geschikt is voor dit besturingssysteem. Je wilt natuurlijk wel de optie hebben om Windows 11 te kunnen gebruiken, dit is zwaar processor gebonden. Dit omdat er een lijn aan oudere generaties processors zijn die Windows 11 niet ondersteunen. 

In dit artikel zullen we uitleggen wat de minimale vereisten zijn voor een processor voor Windows 11 en welke opties er beschikbaar zijn op de markt.

Minimum vereisten voor een processor voor Windows 11

Windows 11 heeft bepaalde minimale vereisten voor een processor, en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je computer of laptop aan deze vereisten voldoet voordat je het besturingssysteem installeert.

Windows 11 logo for a banner

Hier zijn de vijf minimale vereisten voor een processor voor Windows 11:

1. TPM 2.0

De processor moet in staat zijn om TPM 2.0 (Trusted Platform Module) te ondersteunen. TPM is een beveiligingstechnologie die wordt gebruikt om gegevens te beveiligen en te beschermen tegen aanvallen.

2. Processor met 64-bits architectuur

Windows 11 vereist ook een processor met 64-bits architectuur. Dit betekent dat de processor in staat moet zijn om 64-bits instructies uit te voeren.

3. Minimale kloksnelheid van 1 GHz

De processor moet een minimale kloksnelheid hebben van 1 GHz om Windows 11 te kunnen draaien. Dit betekent dat de processor in staat moet zijn om minstens 1 miljard cycli per seconde uit te voeren.

4. Minimale aantal cores

Windows 11 vereist ook een processor met ten minste 2 fysieke cores. Dit betekent dat de processor in staat moet zijn om ten minste 2 taken tegelijk uit te voeren.

5. Minimale cache grootte

De processor moet ook een minimale cache grootte hebben van 4 MB. De cache is een geheugengebied dat wordt gebruikt om de toegang tot veelgebruikte gegevens te versnellen.

Processor opties voor Windows 11

Nu je weet wat de minimale vereisten zijn voor een processor voor Windows 11, is het tijd om te kijken naar de verschillende opties op de markt.

Hier zijn enkele van de beste processor opties voor Windows 11:

Intel Core i5 en i7

De Intel Core i5 en i7 processoren zijn populaire opties voor Windows 11, omdat ze krachtige prestaties leveren en een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden.

Beide processoren hebben een minimale kloksnelheid van 1,6 GHz en ondersteunen TPM 2.0. De Core i5 heeft ten minste 4 fysieke cores en 8 MB cache, terwijl de Core i7 ten minste 6 fysieke cores en 12 MB cache heeft.

Deze processoren zijn geschikt voor zware taken zoals gaming, videobewerking en virtual reality.

AMD vs Intel processoren

AMD Ryzen 5 en Ryzen 7

De AMD Ryzen 5 en Ryzen 7 processoren zijn uitstekende opties voor Windows 11, vooral als je op zoek bent naar een processor met veel rekenkracht.

Beide processoren hebben ten minste 4 fysieke cores en ondersteunen TPM 2.0. De Ryzen 5 heeft een minimale kloksnelheid van 1,8 GHz en 16 MB cache, terwijl de Ryzen 7 een minimale kloksnelheid heeft van 2,2 GHz en 20 MB cache.

Deze processoren zijn zeer geschikt voor multitasking en zware applicaties zoals fotobewerking en 3D-modellering.

Apple M1

De Apple M1 is een recente processor die is ontworpen voor gebruik in Apple’s eigen computers en laptops. Het is echter mogelijk om Windows 11 op een Mac met M1 te installeren.

De M1 heeft 8 fysieke cores en ondersteunt TPM 2.0. Het heeft ook een minimale kloksnelheid van 3,2 GHz en 12 MB cache.

De M1 is zeer energiezuinig en levert uitstekende prestaties bij dagelijkse taken zoals webbrowsen, e-mailen en tekstverwerken.

Andere opties

Er zijn ook andere processor opties beschikbaar voor Windows 11, zoals de Intel Core i9 en de AMD Threadripper. Deze processoren zijn echter vaak duurder en zijn vooral geschikt voor zeer zware taken zoals 3D-rendering en wetenschappelijke berekeningen.

Het is belangrijk om te weten dat de prestaties van een processor afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid RAM, de videokaart en de opslagcapaciteit van de computer of laptop.

Het is daarom aan te raden om niet alleen naar de processor te kijken, maar ook naar de andere specificaties van de computer of laptop voordat je een aankoopbeslissing neemt.

Minder krachtige processoren en Windows 11

Ook zijn er minder krachtige processors die windows 11 ondesteunen maar dit zijn vaak wel de latere generaties in hun specifieke lijn. Zo zijn er Intel I3 processors die Windows 11 ondersteunen maar ook AMD Ryzen 3 processors die dit doen.  

Mocht je precies willen weten welke processor, dit zijn hier een specifieke lijst aan processors die Windows 11 ondersteunen klik een van de volgende links:

Conclusie

Als je Windows 11 wilt installeren, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je processor voldoet aan de minimale vereisten. De Intel Core i5 en i7, AMD Ryzen 5 en Ryzen 7 en Apple M1 zijn goede opties voor Windows 11, afhankelijk van je budget en behoeften.

Zorg er echter wel voor dat je niet alleen naar de processor kijkt, maar ook naar andere specificaties zoals de hoeveelheid RAM en opslagcapaciteit. 

Valentino
Valentino

Valentino is een tech enthousiast en game fanaat: 10 jaar geleden begon Valentino met het bouwen van zijn eerste gaming PC. Daarna is hij tijdens zijn IT studie steeds meer gaan verdiepen in tech, software en hardware. Daarnaast speelt Valentino in zijn vrije tijd games op zowel zijn (nu nieuwe) game PC als de next-gen consoles. Geen Elden Ring boss is hem te moeilijk.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

delaptopwinkel.nl
Logo