Hoe presteert de Apple M1-chip in vergelijking met Intel- en AMD-processors?

24 april 2023

Met de release van de in 2020 nieuwe MacBook Pro, MacBook Air en Mac Mini heeft Apple de wereld van computers op zijn kop gezet met de introductie van de M1-chip. De M1 is een door Apple ontwikkelde chip, die voorheen de taken van een Intel-processor op zich nam. 

Maar hoe presteert de Apple M1-chip in vergelijking met Intel- en AMD-processors? In dit artikel gaan we dieper in op de prestaties van de M1-chip en vergelijken we deze met de Intel- en AMD-processors.

Wat is de Apple M1-chip?

De Apple M1-chip is een door Apple ontworpen processor, die is gebaseerd op de ARM-architectuur. Het is de eerste chip die speciaal is ontworpen voor Macs en die gebruikmaakt van dezelfde architectuur als die van de iPhone en iPad. 

De M1-chip heeft acht cores, waarvan vier krachtige en vier energiezuinige, die samenwerken om de prestaties en het energieverbruik te optimaliseren.

maxresdefault 1

Prestaties van de M1-chip

De prestaties van de M1-chip zijn indrukwekkend. Volgens Apple is de chip tot wel 3,5 keer sneller dan de vorige generatie Macs. Bovendien is de chip tot wel vijf keer sneller op het gebied van graphics. 

Dit betekent dat de M1-chip in staat is om zware grafische taken zoals videobewerking en 3D-modellering gemakkelijk aan te kunnen.

Voor een specifiekere kijk op wat de nieuwe m1 allemaal kan kijk de video hieronder van Tech Guru, Linus Tech Tips en check op zijn kanaal wat hij hier allemaal over te zeggen heeft.

Vergelijking met Intel-processors

Apple heeft de afgelopen jaren veelvuldig gebruikgemaakt van Intel-processors in zijn Macs. Maar hoe verhoudt de M1-chip zich tot deze Intel-processors?

 Volgens benchmarks is de M1-chip aanzienlijk sneller dan de Intel-processors die voorheen werden gebruikt in de MacBook Air, MacBook Pro en Mac Mini. Zelfs de duurdere Intel-processors kunnen niet op tegen de prestaties van de M1-chip.

3a4713d0 ed98 11ea 8b3d 4e1e3ba3751f

Vergelijking met AMD-processors

Naast Intel-processors zijn er ook Macs die gebruikmaken van AMD-processors. Hoe presteert de M1-chip in vergelijking met deze processors?  Apple heeft al enkele benchmarks gepubliceerd die de M1-chip vergelijken met de AMD Ryzen 9 5950X. 

Uit deze benchmarks blijkt dat de M1-chip op het gebied van single-core prestaties beter presteert dan de Ryzen 9 5950X. Op het gebied van multi-core prestaties is de Ryzen 9 5950X nog steeds sneller, maar de M1-chip is wel een geduchte concurrent.

amd default social image 1200x628 1

Energieverbruik van de M1-chip

Naast de prestaties van de M1-chip is ook het energieverbruik belangrijk om te bespreken. De M1-chip is energiezuiniger dan de Intel- en AMD-processors. 

Dit komt doordat de M1-chip speciaal is ontworpen om efficiënt om te gaan met distributie van energie. Dankzij de efficiëntie van de M1-chip gaat de batterij van de MacBook Air en MacBook Pro veel langer mee dan die van hun voorgangers.

 Volgens Apple gaat de batterij van de MacBook Air tot wel 18 uur mee en die van de MacBook Pro tot wel 20 uur. Dit is een enorme verbetering ten opzichte van de vorige generatie Macs.

Compatibiliteit met apps

Een belangrijke vraag is hoe goed de M1-chip werkt met bestaande apps. Omdat de M1-chip een andere architectuur heeft dan de Intel- en AMD-processors, kan het zijn dat sommige apps niet goed werken op de nieuwe Macs met de M1-chip. 

Gelukkig heeft Apple hiervoor een oplossing: Rosetta 2. Dit is een vertaalprogramma dat ervoor zorgt dat bestaande apps probleemloos werken op de nieuwe Macs. Bovendien zijn veel ontwikkelaars al begonnen met het aanpassen van hun apps voor de M1-chip, waardoor ze nog beter presteren.

e543717a6275faba34d924cf949f5cf4

Toekomst van de M1-chip

De M1-chip is een veelbelovende ontwikkeling voor de Macs van Apple. Het biedt niet alleen aanzienlijk betere prestaties dan de vorige generatie Macs, maar het is ook nog eens energiezuiniger. 

Bovendien heeft Apple nog maar net het tipje van de sluier opgelicht van wat de M1-chip kan, dus het is goed mogelijk dat we in de toekomst nog meer indrukwekkende prestaties kunnen verwachten. 

De M2 chip die redelijk recent is uit gekomen is hiervan daarentegen niet een super goed voorbeeld. Dit aangezien het feit dat de prestaties op basis van energiezuinigheid en performance niet verbetert is. 

M2 chips inplaats van M1?

Conclusie

De Apple M1-chip presteert indrukwekkend in vergelijking met de Intel- en AMD-processors. De chip biedt aanzienlijk betere prestaties en is ook nog eens energiezuiniger. Bovendien werkt de chip goed met bestaande apps dankzij Rosetta 2 en zijn veel ontwikkelaars al begonnen met het aanpassen van hun apps voor de M1-chip. De toekomst van de M1-chip ziet er veelbelovend uit en we kunnen nog veel meer indrukwekkende prestaties verwachten.

Valentino
Valentino

Valentino is een tech enthousiast en game fanaat: 10 jaar geleden begon Valentino met het bouwen van zijn eerste gaming PC. Daarna is hij tijdens zijn IT studie steeds meer gaan verdiepen in tech, software en hardware. Daarnaast speelt Valentino in zijn vrije tijd games op zowel zijn (nu nieuwe) game PC als de next-gen consoles. Geen Elden Ring boss is hem te moeilijk.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

delaptopwinkel.nl
Logo