Dit zijn de essentiële programma’s voor Windows

30 augustus 2022

Wil jij het maximale halen uit jouw nieuwe  Windows 10 laptop? Dan heb ik een lijst samengesteld van 15 essentiële programma’s die jou gaan helpen met basis gebruik, efficiëntie en beveiliging.

Zo gaan we in op onderwerpen als de internetten met de beste browser, het opslaan van bestanden en werken in de cloud maar ook veiligheid & back-ups maken. Ik zal per programma uitleggen waarom hij een plek verdiend in de lijst en waar je hem veilig kan downloaden, of met korting kan kopen.

 1. Internet browser: Google Chrome
 2. Cloud opslag: Google Drive & Dropbox
 3. Microsoft Office 365 (Word, Excel, PowerPoint, Outlook)
 4. Muziek streamen: Spotify
 5. Media speler: VLC
 6. Bestanden comprimeren en uitpakken: 7zip
 7. Wachtwoord management: 1Password & LastPass
 8. Focus & productiviteit: Noisli, Coffitivity, Rainy Mood
 9. Whatsapp op de laptop: WhatsApp & web Whatsapp
 10. PDF bekijken: Acrobat Reader
 11. Back-ups maken: Acronis True Image
 12. Viruscanner: AVG anti-virus & Norton anti-virus,
 13. Houdt je laptop schoon met: CCleaner
 14. Notities bijhouden: OneNote & Evernote
 15. Veilig internetten met VPN: NordVPN
essentiele laptop programma browser

Internetbrowser: Google Chrome / FireFox

Als je bedenkt hoe Microsoft veranderd is met de release van Windows 10, is het geen verrassing dat Internet Explorer niet in deze lijst voorkomt.

Om dezelfde reden wordt Google Chrome tot koning gekroond als het gaat om webbrowsers op Windows: met zijn strakke vormgeving en ongeëvenaarde efficiëntie.

Niet alleen blijft je privacy standaard intact, maar je krijgt ook de mogelijkheid je browsers aan te passen via plugins  met dingen als Ad Blockers om die vervelende YouTube advertenties te blokkeren en het nieuws te lezen zonder 10 knipperende banners die om je aandacht schreeuwen.

Heb je een Google account? Dan haal je het maximale uit Google Chrome en is het mogelijk meerdere accounts te koppelen in Google Chrome.

firefox chrome

Alternatief: FireFox

Geen fan van Google producten? Dan is Firefox een prachtig opensource en veilig alternatief. Deze browser bevat veel extensies op het gebied van beveiliging, productiviteit en privacy.

Bij een chromebook krijg je 100gb extra opslag bij je Google Drive

Cloud Opslag: Google Drive & Dropbox

Het hele punt van cloud-opslag is dat het je bestanden synchroon houdt tussen meerdere apparaten, toegankelijk overal waar je ze nodig hebt. Google’s diensten zijn gratis tot 5 GB, wat voldoende moet zijn voor de gemiddelde gebruiker, maar Dropbox biedt ook een 2 GB account.

Google Drive biedt een overvloed aan diensten, van delen tot samenwerken aan documenten en softwareontwikkeling.

Als je iets geavanceerder zoekt, dan kun je met Dropbox Office bestanden in real time bewerken met andere gebruikers online. Er is ook een scala aan commentaar beschikbaar om samenwerkers te helpen organiseren.

Meer fan van Microsoft (office 365) producten? Dan is Microsoft OneDrive een fijn alternatief. OneDrive heeft 5GB gratis opslag.

essentiele laptop programma muziek streamen

Muziek streamen: Spotify

Spotify is ’s werelds toonaangevende muziekstreamingdienst, met meer dan 100 miljoen gebruikers over de hele wereld. Het heeft zowel een betaald als gratis lidmaatschap (met reclame om de aantal nummers), welk abonnement je ook kiest, het biedt alles wat je nodig hebt om on demand naar je favoriete liedjes te luisteren.

Behalve dat je met het betaalde abonnement kunt genieten van reclamevrij muziek en podcast luisteren, zijn er ook afspeellijsten beschikbaar op basis van stemmingen en thema’s.

Spotify biedt een aantal handige functies die het vinden van nieuwe muziek gemakkelijker maken dan ooit tevoren; persoonlijk raad ik aan elke maandag hun “Discover Weekly” afspeellijst te bekijken, die een aantal van de beste onbekende nummers rechtstreeks in je bibliotheek aflevert.

Bestanden in en uitpakken: 7zip & WinRar

7Zip is een open source programma waarmee je een willekeurig aantal formaten kunt comprimeren en decomprimeren, waaronder .zip en .rar. Het mooiste van dit programma, behalve dat het steeds foutloos werkt, is dat het in Windows Verkenner integreert, wat betekent dat je geen extra software hoeft te installeren of van je bureaublad weg te navigeren – wat over het geheel genomen tijd bespaart.

Een bekend alternatief van 7zip is WinRar maar dit is een betaald alternatief. Om die simpele reden hebben we gekozen voor 7Zip in dit lijstje.

lastpass

Wachtwoordbeheer: 1password & Lastpass

Het aantal gebruikersnamen en wachtwoorden dat de meeste mensen dagelijks gebruiken is verbijsterend, met veel gebruikersnamen die over meerdere websites hetzelfde zijn.

Dit is waar wachtwoord-beheersoftware je het leven gemakkelijker komt maken – door je al je inloggegevens op één veilige plaats te laten bewaren, met tal van beveiligingsmogelijkheden. Sla jouw wachtwoorden op in een veilige persoonlijke of gedeelde kluis met jouw familie of collega’s. Of geef ze de rechten in te loggen maar niet het wachtwoord te kunnen lezen.

Zowel 1password als Lastpass zijn veilige opties die cross-platform ondersteuning bieden op zowel mobiele toestellen als desktop PC’s.

Best practice tip: Een handige tip is om wachtwoorden nooit op het zelfde apparaat op te slaan.

essentiele focus laptop

Focus verhogen: Noisli, Coffitivity & Focus Assist

Het moment dat je je computer of laptop aanzet is hetzelfde moment dat mensen beginnen te denken aan alle dingen die ze nog moeten doen. Dit kan een groot probleem zijn als je je probeert te concentreren op complexe taken, want het is moeilijk om afleiding te blokkeren met elk geluidje om je heen dat je aan je plichten herinnert.

Er zijn tal van apps beschikbaar die kunnen helpen – zoals Noisli en Rainy Mood (dat ook regen en onweer opties heeft). Coffitivity bootst de omgevingsgeluiden van een kantoorruimte na, wat perfect is om werk gedaan te krijgen zonder afgeleid te worden door nabije activiteit.

Zelf heeft Windows ook een ingebouwde focus assistent genaamd: Focus Assist.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van programma’s / apps die je helpen met focussen op een windows laptop.

 

 

Microsoft Office 2019

productiviteit: Microsoft Office (Office 365)

Een van de meest bekende software is toch wel Microsoft office. Dit software pakket van Microsoft bevat programma’s als Word, Excel, PowerPoint , OneNote en Outlook.

Dit software pakket verhoogd de productiviteit van jouw Windows laptop enorm en is dan ook zeker aan te raden om te installeren. 

Om wat voor reden dan ook geen fan van Microsoft office? Google heeft gratis alternatieven: Google Docs, Presentation, GMAIL & Spreadsheets.

whatsapp for web

Whatsapp op laptop: Whatsapp Web

Whatsapp is snel het populairste berichtenplatform op de planeet aan het worden, en met goede reden. De interface is strak, het is gemakkelijk te gebruiken en er is een scala aan functies beschikbaar.

Wat Whatsapp zo uniek maakt is dat je zowel afbeeldingen en video’s (ook Live inhoud) als audioberichten kunt sturen – waardoor het perfect is voor die lange chats met vrienden of om bij te praten met familieleden.

Het mooiste van Whatsapp voor Windows is dat het op elk besturingssysteem werkt – het enige wat je hoeft te doen is inloggen via je telefoon, de optie “Whatsapp Web” te vinden en naar de volgende link te gaan op je laptop: web.whatsapp.com , daar scan je de QR code en voila. Je kan nu whatsappen op jouw computer of laptop.

pdf lezen laptop

PDFs bekijken: Acrobat Reader & Opensource alternatieven

PDF bestanden zijn onmisbaar voor scholieren en studenten, maar ook voor wie thuis of op kantoor werkt. Ze worden gebruikt om documenten, presentaties en andere informatie te delen tussen een groot aantal gebruikers.

Adobe Acrobat is een gratis programma waarmee je PDF bestanden op je PC kunt bekijken, van aantekeningen voorzien en bewerken – dat je hier kunt downloaden.

Naast Adobe Acrobat kan je ook gebruik maken van kleine opensource alternatieven zoals foxit reader, cutepdf , sumatrapdf.

backup your laptop

Back-ups maken: Acronis True Image

Het maken van back-ups is essentieel voor het maken van een toegankelijk plan dat je kunt volgen als het mis gaat. Dat is waar programma’s als Acronis True Image in het spel komen – ze geven je een aantal opties om uit te kiezen als het gaat om het maken van back-ups van werkelijk alles op je computer.

Dit omvat bestanden, mappen, foto’s, muziek en video’s die allemaal beschermd zijn tegen verlies. Acronis is hier te downloaden.

virus laptop

Virusscanner: Windows Defender, AVG, Norton & Bullguard

Er zijn verschillende virusscanners beschikbaar voor Windows laptops, met elk zijn eigen voor en nadelen.

Zowel Avast, Bullguard, AVG anti-virus en Norton anti-virus zijn toonaangevende virusbeschermingsprogramma’s die een hele reeks mogelijkheden bieden om je computer tegen kwaadaardige aanvallen en software te beschermen.

Het is absoluut noodzakelijk om op zijn minst een virusbeschermingsprogramma op je laptop te draaien.

De genoemde programma’s zijn verkrijgbaar als gratis proefdownload, met een betaald abonnement voor wie extra functies of full-time bescherming wil.

Een gratis alternatief is Windows Defender, welke standaard op elke windows laptop staat. Zorgt dat deze altijd up-to-date blijft.

ccleaner laptop opruimen

Houd je laptop schoon met: CCleaner

Zoals ze zeggen, een schone laptop is een blije laptop – en CCleaner is de perfecte manier om ervoor te zorgen dat je laptop in topconditie blijft.

Niet alleen ruimt CCleaner alle onnodige bestanden op die je computer na verloop van tijd vertragen, maar het helpt ook je privacy te beschermen door browsegeschiedenis en cookies te verwijderen.

Het is als gratis download beschikbaar voor zowel Windows als Mac, en is dus de perfecte optie voor wie zijn laptop als nieuw wil houden.

evernote laptop notes

Notities bijhouden: Evernote

Evernote is een fantastisch stukje software waarmee je op allerlei manieren notities kunt maken, waardoor het perfect is voor school, werk of gewoon algemene notities maken. Je kunt je notities uittypen, to-do lijstjes maken, audio notities opnemen en zelfs foto’s toevoegen.

Evernote geeft je ook toegang tot je notities op elk apparaat – perfect voor als je onderweg bent en iets belangrijks moet onthouden. Je kunt je notities ook met anderen delen, wat handig is voor samenwerkingsprojecten.

Het beste van alles is dat Evernote gratis te downloaden en te gebruiken is. Dus waarom zou je het niet eens proberen?

Toch liever bij het microsoft office pakket blijven? Dan is Windows OneNote wederom een prima alternatief voor evernote.

vpn banner

Veilig surfen met VPN: NordVPN

Een VPN is niet altijd noodzakelijk om veilig te surfen. Vandaar dat ik eerst met jullie een aantal best practices om veilig het web te surfen wil delen:

 1. Kijk of de website is beveiligd met het hangslotje (SSL / HTTPS)
 2. Configureer een adblocker en anti-tracking in de instellingen van de websbrowser
 3. Klik niet standaard op “cookies accepteren”, het weigeren van cookies is zeker een optie.
 4. Ga voorzichtig om met jouw persoonsgegevens en wees waakzaam op phising.

Naast de bovenstaande tips zijn er een aantal redenen waarom je een VPN zou willen gaan gebruiken, maar een van de belangrijkste is veiligheid. Een VPN helpt je gegevens en informatie veilig te houden als je op het web surft, door een veilige verbinding tot stand te brengen tussen je toestel en de VPN server.

NordVPN is een van de beste VPN aanbieders die er zijn, dankzij zijn combinatie van beveiligingsfuncties, privacy bescherming en lage prijs. Het is perfect voor wie zijn gegevens veilig wil houden bij het surfen op het web.

Dus daar heb je het – de essentiële programma’s voor Windows 10 die je nu meteen moet downloaden. Of je nu student bent, thuis werkt of gewoon je computer als nieuw wilt houden, deze programma’s zullen je helpen. Vergeet niet een back-up van je gegevens te maken!

Dylan de Jonge
Dylan de Jonge

Dylan heeft 10 jaar geleden delaptopwinkel.nl opgericht tijdens zijn ICT opleiding. Hij kreeg veel de vraag "welke laptop moet ik kiezen" en besloot alle tips & tricks te bundelen op een website.

2 Opmerkingen
Toon alles Handigst Hoogste Beoordeling Laagste Beoordeling Uw recensie toevoegen
 1. de verbeterde lijst:

  internet: Firefox, opensource en veilig met zoveel (beveiligings en privacy) extensies

  cloud opslag: Onedrive, eigen keuze

  muziek streamen: spotify, eigen keuze

  bestanden uitpakken: 7zip, opensource en geen reclame dat je het moet kopen zoals winrar

  wachtwoordbeheer: niet op het zelfde apparaat opslaan

  focus en productiviteit: focus assist en microsoft Office

  chat: eigen keuze

  pdf’s kijken: foxit reader. cutepdf, sumatrapdf zijn beide opensource en kleine programma’s

  back up: Acronis of windows back up

  virusscanner: windows defender, windows up to date houden of avast anti virus voor betaalde anti virus is Bullguard erg goed en licht gewicht voor de pc

  laptop schoonhouden: windows storage sense, c cleaner

  notities: windows sticky notes, MS Onenote

  veilig surfen op internet: een VPN is niet noodzakelijk, gratis VPN’s kunnen het tegenovergestelde geven. kijk vooral of de website is beveiligd met het hangslot in de adresbalk. configureer een adblocker en anti-tracking in de instellingen van de webbrowser, vooral niet zomaar op de cookie aanvaarden knop klikken, cookies weigeren is ook een optie

  • Kijk, dit is een reactie met inhoud.
   Wat betreft de suggesties, in enkele kan ik mij zeker vinden, uiteraard heeft elke keuze ook een persoonlijke voorkeur. Ik zal de lijst bijwerken met de alternatieven en suggesties :)!

   Internet: Firefox is een fijne browser en een heel mooi alternatief wanneer je minder Google producten wilt gebruiken. Beide browsers hebben prachtige extenties.

   Cloud opslag: OneDrive is weer een prima alternatief voor als je minder Google afhankelijk wilt zijn. Echter zoals je al aangeeft; eigen keuze.

   Bestanden uitpakken; 7zip staat er inderdaad tussen, winrar is een prima alternatief , ik (en volgens mij iedereen die het gebruikt) gebruikt de gratis variant, ze maken er zelfs meme’s van haha..)

   wachtwoordbeheer: genoemde tools zijn prima hiervoor en werken veilig, een extra suggestie naast de tool is zeker nooit de wachtwoorden op het apparaat opslaan (of opschrijven en op je bureau laten liggen.. it happens)

   Focus / productiviteit: Neem ik mee ;)!

   PDF’s: Goede alternatieven, neem ik mee.

   Virusscanner: Veel keuzes, bullguard is een prima light weight alternatief

   Notities: Indien je office geörienteerd bent is MS ONenote zeker goed, echter geeft Evernote fijne synchronisatie opties en labels wat het voor mij een fijne keuze maakt

   VPN: Het klopt wat je zegt, het is (niet) dan wel het minst noodzakelijk maar in mijn ogen toch een fijne toevoeging aan de lijst indien je hem wilt gebruiken. Ik zal de suggesties in het kader van veilig surfen zeker toevoegen.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

delaptopwinkel.nl
Logo