Hoe installeer ik mijn Chromebook?

2 april 2021

Je hebt een nieuwe Chromebook gekocht en start deze voor het eerst op. In dit artikel leggen we alle benodigde stappen uit die nodig zijn om jouw nieuwe Chromebook te installeren en gebruiksklaar te maken. Binnen enkele minuten ben je helemaal klaar om het maximale uit jouw Chromebook te halen.

Voordat je begint met de installatie van de Chromebook is het verstandig om na tel open of de volgende dingen op orde zijn:

 1. Is de oplader verbonden met de Chromebook?
 2. Heb je een stabiel wifi netwerk in de buurt?
 3. Heb je de inloggegevens voor dit wifi netwerk bij de hand?
 4. Heb je een Google Account? (Nog geen Google account? )

De installatie is vrij eenvoudig. In het kort zijn dit de stappen:

 1. Taal instellingen
 2. Verbinding maken met je netwerk
 3. Algemene voorwaarden accepteren
 4. Inloggen met jouw Google Account (Nog geen Google account? )
 5. Aan de slag!

1. Taalinstellingen

De eerste stap is het aanzetten van de Chromebook via de aan/uit-knop om de installatie van het Chrome OS te starten. Vervolgens komt het welkomstscherm in beeld waar je de taal, toetsenbord instellingen en je wifi netwerk instelt.

 1. Klik linksonder op de taal om de taal van de Chromebook in te stellen.
 2. Klik eventueel op “Toegankelijkheid” om de instellingen als tekstgrootte en invoermethodes aan te passen.
 3. Klik op Aan de slag.
bf15bd9a8bd7be003a5607094206515c

2. Wifi verbinding maken

De tweede stap is om internetverbinding te maken via een wifi verbinding. In deze stap zie je namelijk alle beschikbare wifi netwerken in de buurt. Klik op het netwerk dat je wilt gaan gebruiken. Vul het juiste wachtwoord in om verbinding te maken het gekozen netwerk. Druk vervolgens op “Verbinding maken”.

3. Algemene voorwaarden

Dit is het minst spannende deel van de installatie: de algemene voorwaarden “doorlezen”en accepteren. Je moet met de algemene voorwaarden akkoord gaan voordat je de Chromebook kunt gebruiken.

Het word aangeraden om de voorwaarden goed door te lezen, maar ik weet ook dat 99% (inclusief mijzelf) de voorwaarden meestal direct accepteert. Vink eventueel hier het selectie vakje aan om foutmeldingen en gebruiksgegevens door te sturen naar Google indien gewenst.

Om verder te gaan druk je op “Accepteren en doorgaan”. De Chromebook controleert nu ook of er al eventuele updates beschikbaar zijn.

4. Inloggen met je Google account

De laatste stap is het inloggen met jouw Google account op de Chromebook. Op dit account wordt alles wat je doet op de Chromebook in de cloud opgeslagen en gesynchroniseerd met andere gekoppelde Chrome apparaten. Op deze manier raak je dus nooit meer je bestanden, e-mails, applicaties en instellingen kwijt.

Om in te loggen voer je eerst je gebruikersnaam (e-mailadres) in. Vervolgens voer je het bijbehorende wachtwoord in om in te kunnen loggen waarna je op enter  drukt.

Heb je nog geen Google account? Klik dan hier of klik tijdens de installatie onder het inlogvenster op “Meer opties” en maak een nieuw account aan.

Installatie voltooid

Na het volgen van de bovenstaande stappen is het instellen van je Chromebook voltooid. Je kunt nu aan de slag om te internetten, e-mailen of applicaties te installeren. Wil je wat extra Chromebook tips? Dan kan je in het volgende venster eventueel nog een “tour” volgen die je de basis van de Chromebook uitlegt.

Dylan de Jonge
Dylan de Jonge

Dylan heeft 10 jaar geleden delaptopwinkel.nl opgericht tijdens zijn ICT opleiding. Hij kreeg veel de vraag "welke laptop moet ik kiezen" en besloot alle tips & tricks te bundelen op een website.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

delaptopwinkel.nl
Logo