Wat is een VPN verbinding? En hoe werkt het?

22 september 2022

Wil je Netflix kijken in China? Of wil je iets googelen waarvan je misschien niet wilt dat andere mensen het weten?

Nou, daar heb je dus een VPN nodig om dat te laten werken en we geven je vandaag een overzicht van wat het is en hoe het werkt!

VPN verbindingen zijn een veilige manier om verbinding met het internet te maken. VPN’s kunnen voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden, maar meestal worden ze door bedrijven gebruikt om hun werknemers op afstand en veilig toegang tot bedrijfsgegevens te geven (of gewoon om Netflix restricties te omzeilen).

VPN’s zorgen ook voor privacy en anonimiteit online door je gegevens te beschermen tegen derden, zoals ISP’s of hackers op openbare wifi-hotspots.

Ook zijn VPN diensten steeds populairder geworden bij mensen die hun persoonlijke gegevens willen beschermen tijdens het surfen op het web of het downloaden van bestanden van P2P netwerken zoals BitTorrent.

Maar let op: VPN’s maken je echter niet anoniem online op dezelfde manier als het gebruik van Tor dat doet, omdat VPN verkeer door een server op een andere plaats geleid wordt voor het zijn eindbestemming bereikt. Daarover later meer.

Daarnaast ben je ondanks een VPN verbinding nog steeds kwetsbaar voor de meeste malware en fraudepogingen.

VPN's worden vooral gebruikt voor:

  • Toegang krijgen tot inhoud met geo-restricties zoals Netflix, Hulu, YouTube, enz.
  • Je online privacy beschermen door je IP adres te verbergen en je dataverkeer te versleutelen.
  • Anoniem torrents downloaden zodat de ISP het niet kan volgen.
  • Online bankieren zonder je locatie aan potentiële hackers prijs te geven.
  • Veilig internetten op openbare wifi-netwerken

Nadelen van een VPN

Een VPN verbinding heeft veel voordelen maar brengt ook enkele nadelen met zich mee.

Omdat je het internet gebruikt met een omweg is het zeer waarschijnlijk dat je internet minder “snel” is dan gebruikelijk. Het bezoeken van internet pagina’s zal geen probleem zijn maar zeker streamen en downloaden kan langzamer zijn dan gebruikelijk.

Daarnaast ben je ondanks een VPN verbinding nog steeds kwetsbaar voor de meeste malware en fraudepogingen. Let dus altijd op met wat je online doet.

Hoe werkt een VPN?

Wanneer je via een Virtual Private Netwerk (VPN) verbinding maakt met het internet, wordt het internetverkeer verstuurd via een versleutelde verbinding. Zie het als een digitale tunnel die jouw apparaat verbind met een andere computer of server.

Een VPN creëert een veilige point-to-point of site-to-site verbinding tussen twee computers over het openbare internet.

In het kort werkt een VPN als volgt:

  • De VPN Software op jouw apparaat (laptop / pc, smartphone) versleuteld jouw verkeer. Al jouw online activiteit wordt hiermee beveiligd.
  • Het verkeer wordt via jouw apparaat naar de router gestuurd, naar jouw ISP en vervolgens naar een VPN server.
  • De VPN server ontgrendeld het versleutelde verkeer en stuurt jouw verzoek door naar de website of software die je gebruikt.
  • De reactie van de server/website wordt weer teruggestuurd naar de VPN server, welke de informatie weer versleuteld.
  • De informatie wordt via de VPN server weer teruggezonden naar ons apparaat waar de informatie weer wordt uitgepakt en aan ons getoond.
Dit is in het kort hoe het bezoeken van een website via een VPN verbinding verloopt.
 
Hierbij is het handig om te weten dat het versleutelen van jouw internet activiteit verloopt via complexe encryptie methoden. Hierdoor is jouw data vrijwel altijd veilig en zeer lastig te kraken voor ongewenste ogen. 
Dylan de Jonge
Dylan de Jonge

Dylan heeft 10 jaar geleden delaptopwinkel.nl opgericht tijdens zijn ICT opleiding. Hij kreeg veel de vraag "welke laptop moet ik kiezen" en besloot alle tips & tricks te bundelen op een website.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

delaptopwinkel.nl
Logo