Het schoonmaken van je laptop

3 april 2023

Een laptop is een onmisbaar apparaat in ons dagelijks leven, of we nu werken, studeren of ontspannen. Maar na verloop van tijd kan de laptop vuil en stoffig worden, wat niet alleen de prestaties kan beïnvloeden, maar ook de levensduur van de laptop kan verkorten.

Het schoonmaken van een laptop is daarom essentieel om het apparaat in goede staat te houden. In dit artikel geven we tips en tricks voor het schoonmaken van een laptop, van het toetsenbord tot de ventilatieopeningen.

Waarom is het belangrijk om je laptop schoon te maken?

Het regelmatig schoonmaken van je laptop heeft meerdere voordelen. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat er stof ophoopt in de ventilatieopeningen, waardoor de laptop oververhit kan raken en mogelijk zelfs beschadigd kan raken.

Daarnaast kan het schoonmaken van het toetsenbord helpen om de levensduur van het apparaat te verlengen en te voorkomen dat er zich bacteriën en virussen verspreiden.

hm0134 microvezeldoek

Het laptopscherm schoonmaken

Het scherm van de laptop is een van de meest zichtbare onderdelen van het apparaat. Om het scherm schoon te maken kun je het beste een zachte, droge doek gebruiken, zoals een microvezeldoekje.

Maak het doekje vochtig met een klein beetje water of een speciaal reinigingsmiddel voor schermen en veeg voorzichtig over het scherm. Vermijd het gebruik van papieren handdoeken of andere grove materialen die krassen kunnen veroorzaken op het scherm.

Let op dat je het doekje goed uitwringt zo kan er geen water tussen de randen van het scherm lopen.

Het toetsenbord schoonmaken

Het toetsenbord van je laptop kan vuil en stof verzamelen, vooral als je het vaak gebruikt. Het is belangrijk om het toetsenbord regelmatig schoon te maken om te voorkomen dat er bacteriën en virussen op groeien en om ervoor te zorgen dat het goed blijft werken.

Om het toetsenbord van je laptop schoon te maken, kun je het beste een spuitbus met perslucht gebruiken om stof en vuil tussen de toetsen weg te blazen. Houd de spuitbus rechtop en op een afstand van ongeveer 5-10 centimeter van het toetsenbord. Druk op de knop om de perslucht vrij te laten en blaas het stof en vuil weg.

Als er nog steeds vuil en stof tussen de toetsen zit, kun je een zachte, vochtige doek gebruiken om de toetsen af te nemen. Doe een klein beetje reinigingsmiddel op de doek en wrijf voorzichtig over de toetsen om ze schoon te maken. Zorg ervoor dat er geen water tussen de toetsen komt, omdat dit schade kan veroorzaken aan het toetsenbord.

Als er hardnekkig vuil of vlekken op het toetsenbord zitten, kun je een tandenborstel gebruiken om het los te maken voordat je de perslucht en de vochtige doek gebruikt. Borstel voorzichtig over de toetsen om te voorkomen dat er iets beschadigd raakt.

schoonmaken toetsenbord

De behuizing schoonmaken

De behuizing van de laptop kan ook vuil en stof verzamelen. Om de behuizing schoon te maken kun je het beste een zachte, vochtige doek gebruiken en eventueel een mild reinigingsmiddel.

Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, zoals bleekmiddel of ammoniak, die de behuizing kunnen beschadigen.

De ventilatieopeningen schoonmaken

Om de ventilatieopeningen van je laptop schoon te maken, kun je het beste een spuitbus met perslucht gebruiken om stof en vuil weg te blazen.

Deze spuitbussen zijn verkrijgbaar bij de meeste computerwinkels en online retailers. Zorg ervoor dat je de spuitbus op de juiste manier gebruikt om de ventilatieopeningen niet te beschadigen.

Houd de spuitbus rechtop en op een afstand van ongeveer 5-10 centimeter van de ventilatieopeningen. Druk op de knop om de perslucht vrij te laten en blaas het stof en vuil weg. Het is belangrijk om de spuitbus op de juiste manier te gebruiken om te voorkomen dat er vocht of vloeistof uit de spuitbus komt.

Als er veel stof en vuil in de ventilatieopeningen zit, kun je een zachte borstel of tandenborstel gebruiken om het los te maken voordat je de perslucht gebruikt. Borstel voorzichtig over de openingen om te voorkomen dat er iets beschadigd raakt.

Zorg er wel voor dat je niet te hard blaast met de perslucht, omdat dit de ventilator in de laptop kan beschadigen. Je wilt het stof en vuil verwijderen, maar je wilt geen schade veroorzaken.

Als je klaar bent met het schoonmaken van de ventilatieopeningen, kun je de behuizing van de laptop afnemen met een zachte, vochtige doek. Dit zal helpen om eventueel resterend stof of vuil te verwijderen en je laptop er weer als nieuw uit te laten zien.

Het touchpad schoonmaken

Het touchpad is een ander veelgebruikt onderdeel van de laptop en kan daardoor ook vuil en stof verzamelen. Om het touchpad schoon te maken kun je het beste een zachte, vochtige doek gebruiken en eventueel een mild reinigingsmiddel.

Vermijd het gebruik van papieren handdoeken of andere grove materialen die krassen kunnen veroorzaken op het touchpad.

Het binnenwerk van je laptop schoonmaken

Het binnenwerk van je laptop is een stuk gecompliceerder om te schoonmaken, daarom adviseren we om dat te laten doen door een expert. Als je namelijk zelf niet weet wat je doet, kan je onderdelen beschadigen.

Binnenkant laptop

Tips voor het schoonmaken van je laptop

  • Maak je laptop regelmatig schoon om de prestaties te behouden en de levensduur te verlengen.
  • Gebruik zachte, droge doeken en vermijd agressieve schoonmaakmiddelen.
  • Blaas stof en vuil weg met perslucht, vooral bij de ventilatieopeningen.
  • Vermijd het krijgen van water tussen de toetsen of andere openingen.
  • Overweeg het gebruik van een speciaal reinigingsmiddel voor schermen als je het scherm schoonmaakt.
  • Probeer het touchpad niet te bekrassen met ruwe materialen zoals papieren handdoeken.
Dylan de Jonge
Dylan de Jonge

Dylan heeft 10 jaar geleden delaptopwinkel.nl opgericht tijdens zijn ICT opleiding. Hij kreeg veel de vraag "welke laptop moet ik kiezen" en besloot alle tips & tricks te bundelen op een website.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

delaptopwinkel.nl
Logo