Het schoonmaken van je laptop

23 april 2021

Iedereen kent het wel, je laptop scherm is niet meer helder en het toetsenbord hapert omdat er viezigheid onder zit. Alle stof en viezigheid in en op je laptop kan namelijk voor problemen zorgen.

Het stof kan tussen het toetsenbord zitten waardoor je sommige letters misschien niet kan gebruiken, ook veroorzaakt alle stof in je laptop of pc hitte. Dit kan ten kosten gaan van je batterij en uiteindelijk ook van de gehele laptop prestaties.

Wij leggen je hier uit hoe je het best je laptop goed en veilig schoon kan maken.

schoonmaken laptop

Als we praten over de buitenkant van de laptop hebben we het natuurlijk over de behuizing van de laptop.

De behuizing van de laptop is gemakkelijk af te doen met een zacht microvezeldoekje. Het doekje maak je vochtig en wrijf daarna het doekje voorzichtig over de onder- en bovenkant van de laptop.

Het schoonmaken van je toetsenbord

Het toetsenbord is vaak het smerigste onderdeel bij een laptop om schoon te maken. Iedereen eet wel eens boven zijn laptop, dus niet alleen zit er stof maar vaak ook eetkruimels.

Om het toetsenbord weer als nieuw te krijgen volg een paar stappen. Eerst houd je de laptop ondersteboven en laat je de losse stukjes vuil er tussen uit vallen. Om alles goed los te krijgen blaas je vervolgens met perslucht het toetsenbord schoon. Als laatst kan je nog met een vochtig microvezeldoekje of een wattenstaafje al het overige vuil gemakkelijk weghalen.

Het trackpad (De muis op je laptop zelf) kan je afdoen met een vochtig doekje.

schoonmaken toetsenbord

Het schoonmaken van een laptopscherm

Het schoonmaken van je scherm is heel eenvoudig. Ook dit doe je gewoon af met een vochtig microvezeldoekje, let alleen wel op dat je het doekje goed uitwringt zo kan er geen water tussen de randen van het scherm lopen.

Je hebt ook vele beeldschermreinigers waar je je scherm gemakkelijk mee kan afdoen, let er wel op dat er geen aceton in de reiniger zit en of dat deze specifiek gericht is op laptopschermen.

Spuit een beeldschermreiniger nooit rechtstreeks op het scherm, maar eerst op het doekje dat vaak wordt meegeleverd. Hierdoor zorg je ervoor dat er geen druppels vocht achterblijven.

Het binnenwerk van je laptop schoonmaken

Het binnenwerk van je laptop is een stuk gecompliceerder om te schoonmaken, daarom adviseren we om dat te laten doen door een professioneel. Als je namelijk zelf niet weet wat je doet, kan je onderdelen beschadigen.

Als je het risico wilt nemen hebben wij een paar handige stappen die je kunt volgen om de binnenkant van je laptop schoon te kunnen maken.

Benodigdheden

De perslucht is nodig om de laptop natuurlijk schoon te blazen, want heir kan je het stof niet af nemen met een vochtig doekje en de schroevendraaiers zijn voor laptops (vaak die van Apple) waarin gebruikt is gemaakt van superkleine, vijfpuntige schroefjes met blokvormig schroefkopprofiel.

Schakel voordat je begint de laptop uit en koppel hem los van het stroomnet. Als je dit niet doet kan je de hardware beschadigen.

Verwijder vervolgens de achterkant en blaas, met het meegeleverde rietje van de bus perslucht, voorzichtig lucht in poorten en sleuven van de laptop. Als je bij de ventilator bent, houd deze vast, zo voorkom je dat hij te snel draait en het gehele mechanisme beschadigd.

Binnenkant laptop
We kijken uit naar je idee├źn

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

delaptopwinkel.nl
Logo