Je zal het je ongetwijfeld al wel eens afgevraagd hebben: Hoe verbind ik mijn laptop met mijn televisie? Dit kan handig zijn wanneer je een presentatie wilt geven, video’s wilt streamen zoals Netflix & Disney + maar ook wanneer je vakantiefoto’s wilt laten zien aan de familie. In dit artikel gaan we in op de benodigde stappen en de verschillende manieren om een laptop aan te sluiten op de tv.

Op welke manieren kan je een laptop verbinden met de tv?

Voordat we ingaan op het verbinden met de tv moeten we eerst een aantal dingen checken om te bepalen of er met de tv verbonden kan worden. Wij behandelen 3 verschillende manieren in dit artikel:

 1. Het aansluiten met een HDMI kabel
 2. Het streamen via een chromecast
 3. Het streamen via Apple Airplay 2

Voor elk van deze manieren zijn andere benodigdheden nodig zoals een HDMI kabel, een chromecast of apple play device.

Verbinden met HDMI kabel

Een van de meest bekende stappen zal het aansluiten van een laptop aan je tv via een HDMI kabel zijn. HDMI kabels ken je wellicht van andere apparaten die je met je TV wilt verbinden zoals je Xbox of Playstation en decoders voor TV kijken.

Voordat we beginnen aan deze stap moeten we eerst controleren of zowel de laptop als de PC een HDMI poort heeft en dat je een HDMI kabel hebt. Indien je een HDMI kabel (sommige mensen noemen hem ook wel een videokabel) hebt zorg dat deze ook lang genoeg is dat je jouw laptop gemakkelijk kan bedienen. Anders mag je weer met draadloze muizen en toetsenborden gaan werken wanneer hij naast de TV moet staan.

Heeft jouw laptop geen overeenkomende poort, zoals bijvoorbeeld een VGA ingang op jouw laptop en HDMI op de tv. Dan dient er een converter gekocht te worden die de aansluiting mogelijk maakt. In dit specifieke voorbeeld dus een VGA naar HDMI kabel.

Let op: Indien een VGA of DisplayPort gebruikt wordt zal alleen het videosignaal doorgestuurd worden. Dit betekend dat het geluid over jouw laptop zal gaan i.p.v. de TV.

Videokabel

TV instellen op juiste kanaal

Nadat de TV en laptop met elkaar verbonden zijn, zet je de TV op het juiste kanaal, dit is meestal het HDMI kanaal wanneer HDMI gebruikt wordt. Indien je TV meerdere HDMI poorten heeft zijn deze altijd genummerd en kan elke poort individueel bekeken worden. Navigeer dan ook naar het juiste kanaal via de afstandbediening van de tv. In de meeste gevallen kan dit door op de source of input knop te drukken. Dit heeft een symbool met een pijl erdoorheen.

Ingang kiezen

Stel de laptop in

Wanneer de televisie succesvol is verbonden en het juiste kanaal is bezocht moeten we nog een paar instellingen doen op de laptop om optimaal gebruik te kunnen maken van de verbinding:

 1. Ga naar het bureaublad, klik op de rechter muisknop en selecteer “beeldscherminstellingen” of “Display settings” in het Engels. Vervolgens wordt het instellingen overzicht voor de beeldschermen geopend waar je het overzicht van de schermen en de resoluties van de schermen kan aanpassen. Je ziet hier het overzicht van de aangesloten schermen (laptopbeeldscherm & tv). Zie je maar 1 scherm? Druk dan op “Detecteren” of “Identify”.
 2. Kies er vervolgens voor om het scherm te dupliceren of uit te breiden. Met dupliceren spiegel je exact wat er op je laptop gebeurd naar de tv. Met Extend / Uitbreiden gebruik je de TV als tweede scherm. (Wil je dit voortaan sneller wisselen? Druk op Windows logotoets + P )
 3. Selecteer de resolutie van de schermen,  of scherm naar keuze indien je gekozen hebt voor uitbreiden in stap 2:
  1. HD TV? 1280 x 720
  2. Full HD tv? 1920 x 1080
  3. 4k Televisie? 3840 x 2160
Beeldscherminstellingen

Display Settings

Laptop naar tv streamen via Chromecast

Heb jij een Windows 10 laptop en wil jij via Chromecast streamen naar de tv? Dan leggen wij hieronder uit hoe je dit eenvoudig kan doen. Voordat we beginnen is het belangrijk dat je een Chromecast hebt en een TV met HDMI ingang. Naast deze twee fysieke eigenschappen is het ook belangrijk dat er een stabiele WIFI-verbinding in huis is. Heb je dit allemaal klaar staan? Dan gaan we snel in op de mogelijkheden van streamen vanaf je laptop naar de tv via een chromecast:

 • Bekijk video’s en documenten op het (grote) tv scherm
 • Stream YouTube video’s naar de TV
 • Werk met twee schermen tegelijkertijd door een Google Chrome tabblad te casten
 • Je kan vanaf de bank werken en je TV gebruiken als tweede scherm ( zie bovenstaand)

Nu we de voordelen weten kunnen we snel ingaan hoe je laptop kan koppelen aan Chromecast. Sluit de Chromecast aan en volg de onderstaande stappen.

Chromecast verbinden met laptop

Om een Chromecast met je laptop te verbinden hoef je maar enkele simpele stappen te doorlopen.

 1. Open de Google Chrome browser op jouw laptop
 2. Klik op de drie bolletjes rechts in de menubalk (zie foto)
 3. Druk op Casten / Cast (Engels)
 4. Vervolgens openen de gekoppelde apparaten (TV). Deze zijn te herkennen aan het Chrome symbool en de ingestelde naam tijdens de Chromecast setup.
 5. Klik op de Chromecast die gekoppeld is met de TV in kwestie.

Chomecast Laptop

Na het koppelen van de chromecast kan er vanaf de laptop “gecast” worden naar de verbonden Chromecast. Dit kan op 3 verschillende manieren:

 1. Cast desktop: Het spiegelen van het totale laptop scherm naar de televisie.
 2. Cast tab: Het spiegelen van een enkel tabblad in Google Chrome
 3. Cast file: Een document of video casten met Chromecast

MacBook verbinden met TV via Air Play 2

Heb jij een MacBook Air of MacBook Pro (of ander apple apparaat) dat je wilt verbinden met je TV? Dan is daar AirPlay van Apple. Met AirPlay kan je draadloos muziek, foto’s en video’s afspelen en dus streamen naar een Apple TV. Het is bij deze dus belangrijk dat je een Apple TV apparaat hebt of een TV die vanuit zichzelf al AirPlay 2 ondersteund.

Wanneer je het beeld van jouw iPhone, iPad of Mac wilt delen met een Apple TV dien je gebruik te maken van Apple Mirroring, dit heet in het Nederlands ook wel “Synchrone weergave”. Bij de MacBooks is dit eenvoudig te vinden door in de menubalk te klikken op het AirPlay-icoontje.

Stream video via AirPlay en geef het scherm van uw apparaat ...

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Het overzicht van goedekope MacBook air en MacBook pro's

Ik heb 5 handige tips voor je!

Ik wil je graag helpen met het vinden van een laptop die precies aan jouw wensen, eisen en budget voldoet. Ik heb de afgelopen jaren duizenden Nederlanders geholpen aan een nieuwe laptop en redelijk wat artikelen geschreven in de tussentijd. De kans is groot dat ik je eenvoudig op weg kan helpen.

 

Ik zal dan ook de komende dagen wat handige artikelen en tips sturen die je gegarandeerd gaan helpen met het vinden van de laptop en de laptop daarna over een jaar of 4-5.

Bedankt voor het inschrijven!