Laptop aansluiten op een tv

2 april 2021

Je zal het je ongetwijfeld al wel eens afgevraagd hebben: Hoe verbind ik mijn laptop met mijn televisie? Dit kan handig zijn wanneer je een presentatie wilt geven, video’s wilt streamen zoals Netflix & Disney + maar ook wanneer je vakantiefoto’s wilt laten zien aan de familie. In dit artikel gaan we in op de benodigde stappen en de verschillende manieren om een laptop aan te sluiten op de tv.

Voordat we ingaan op het verbinden met de tv moeten we eerst een aantal dingen checken om te bepalen of er met de tv verbonden kan worden. Wij behandelen 3 verschillende manieren in dit artikel:

 1. Het aansluiten met een HDMI kabel
 2. Het streamen via een chromecast
 3. Het streamen via Apple Airplay 2

Voor elk van deze manieren zijn andere benodigdheden nodig zoals een HDMI kabel, een chromecast of apple play device.

Verbinden met HDMI kabel

Een van de meest bekende stappen zal het aansluiten van een laptop aan je tv via een HDMI kabel zijn. HDMI kabels ken je wellicht van andere apparaten die je met je TV wilt verbinden zoals je Xbox of Playstation en decoders voor TV kijken.

Voordat we beginnen aan deze stap moeten we eerst controleren of zowel de laptop als de PC een HDMI poort heeft en dat je een HDMI kabel hebt. Indien je een HDMI kabel (sommige mensen noemen hem ook wel een videokabel) hebt zorg dat deze ook lang genoeg is dat je jouw laptop gemakkelijk kan bedienen. Anders mag je weer met draadloze muizen en toetsenborden gaan werken wanneer hij naast de TV moet staan.

Heeft jouw laptop geen overeenkomende poort, zoals bijvoorbeeld een VGA ingang op jouw laptop en HDMI op de tv. Dan dient er een converter gekocht te worden die de aansluiting mogelijk maakt. In dit specifieke voorbeeld dus een VGA naar HDMI kabel.

Let op: Indien een VGA of DisplayPort gebruikt wordt zal alleen het videosignaal doorgestuurd worden. Dit betekend dat het geluid over jouw laptop zal gaan i.p.v. de TV.

hdmi kabel

TV instellen op juiste kanaal

Nadat de TV en laptop met elkaar verbonden zijn, zet je de TV op het juiste kanaal, dit is meestal het HDMI kanaal wanneer HDMI gebruikt wordt. Indien je TV meerdere HDMI poorten heeft zijn deze altijd genummerd en kan elke poort individueel bekeken worden. Navigeer dan ook naar het juiste kanaal via de afstandbediening van de tv. In de meeste gevallen kan dit door op de source of input knop te drukken. Dit heeft een symbool met een pijl erdoorheen.

afstandbediening

Stel de laptop in

Wanneer de televisie succesvol is verbonden en het juiste kanaal is bezocht moeten we nog een paar instellingen doen op de laptop om optimaal gebruik te kunnen maken van de verbinding:

 1. Ga naar het bureaublad, klik op de rechter muisknop en selecteer “beeldscherminstellingen” of “Display settings” in het Engels. Vervolgens wordt het instellingen overzicht voor de beeldschermen geopend waar je het overzicht van de schermen en de resoluties van de schermen kan aanpassen. Je ziet hier het overzicht van de aangesloten schermen (laptopbeeldscherm & tv). Zie je maar 1 scherm? Druk dan op “Detecteren” of “Identify”.
 2. Kies er vervolgens voor om het scherm te dupliceren of uit te breiden. Met dupliceren spiegel je exact wat er op je laptop gebeurd naar de tv. Met Extend / Uitbreiden gebruik je de TV als tweede scherm. (Wil je dit voortaan sneller wisselen? Druk op Windows logotoets + P )
 3. Selecteer de resolutie van de schermen,  of scherm naar keuze indien je gekozen hebt voor uitbreiden in stap 2:
  1. HD TV? 1280 x 720
  2. Full HD tv? 1920 x 1080
  3. 4k Televisie? 3840 x 2160
display settings 1451x1536

Laptop naar tv streamen via Chromecast

Heb jij een Windows 10 laptop en wil jij via Chromecast streamen naar de tv? Dan leggen wij hieronder uit hoe je dit eenvoudig kan doen. Voordat we beginnen is het belangrijk dat je een Chromecast hebt en een TV met HDMI ingang. Naast deze twee fysieke eigenschappen is het ook belangrijk dat er een stabiele WIFI-verbinding in huis is. Heb je dit allemaal klaar staan? Dan gaan we snel in op de mogelijkheden van streamen vanaf je laptop naar de tv via een chromecast:

 • Bekijk video’s en documenten op het (grote) tv scherm
 • Stream YouTube video’s naar de TV
 • Werk met twee schermen tegelijkertijd door een Google Chrome tabblad te casten
 • Je kan vanaf de bank werken en je TV gebruiken als tweede scherm ( zie bovenstaand)

Nu we de voordelen weten kunnen we snel ingaan hoe je laptop kan koppelen aan Chromecast. Sluit de Chromecast aan en volg de onderstaande stappen.

Chromecast verbinden met laptop

Om een Chromecast met je laptop te verbinden hoef je maar enkele simpele stappen te doorlopen.

 1. Open de Google Chrome browser op jouw laptop
 2. Klik op de drie bolletjes rechts in de menubalk (zie foto)
 3. Druk op Casten / Cast (Engels)
 4. Vervolgens openen de gekoppelde apparaten (TV). Deze zijn te herkennen aan het Chrome symbool en de ingestelde naam tijdens de Chromecast setup.
 5. Klik op de Chromecast die gekoppeld is met de TV in kwestie.
chromecast verbinden

Na het koppelen van de chromecast kan er vanaf de laptop “gecast” worden naar de verbonden Chromecast. Dit kan op 3 verschillende manieren:

 1. Cast desktop: Het spiegelen van het totale laptop scherm naar de televisie.
 2. Cast tab: Het spiegelen van een enkel tabblad in Google Chrome
 3. Cast file: Een document of video casten met Chromecast

MacBook verbinden met TV via Air Play 2

Heb jij een MacBook Air of MacBook Pro (of ander apple apparaat) dat je wilt verbinden met je TV? Dan is daar AirPlay van Apple. Met AirPlay kan je draadloos muziek, foto’s en video’s afspelen en dus streamen naar een Apple TV. Het is bij deze dus belangrijk dat je een Apple TV apparaat hebt of een TV die vanuit zichzelf al AirPlay 2 ondersteund.

Wanneer je het beeld van jouw iPhone, iPad of Mac wilt delen met een Apple TV dien je gebruik te maken van Apple Mirroring, dit heet in het Nederlands ook wel “Synchrone weergave”. Bij de MacBooks is dit eenvoudig te vinden door in de menubalk te klikken op het AirPlay-icoontje.

macbook verbinden
Dylan de Jonge
Dylan de Jonge

Dylan heeft 10 jaar geleden delaptopwinkel.nl opgericht tijdens zijn ICT opleiding. Hij kreeg veel de vraag "welke laptop moet ik kiezen" en besloot alle tips & tricks te bundelen op een website.

2 Opmerkingen
Toon alles Handigst Hoogste Beoordeling Laagste Beoordeling Uw recensie toevoegen
 1. Hallo,

  Ik wil een laptop kopen die ik via een UTP kabel aan het Internet (Glasvezel) koppel en met een HDMI kabel aan mijn TV (4K).
  Dan stel ik mijn TV in als laptop scherm met de juiste resolutie. Met een draadloze muis en toetsenbord bedien ik dan de Laptop voor de TV functies.
  Het zijn vooral diverse Videos, youtube, netflix,videoland en soms NPO nieuws e.d. die op de Laptop worden afgespeeld (Naar de TV).

  Nu is de vraag, waar moet ik op letten qua kwaliteit van wat ik dan op de TV zie als ik een Laptop koop. Is bijvoorbeeld de grafische kaart van de Laptop uberhaupt van belang als ik alleen de TV als scherm gebruik? En geheugen en processor zullen standaard wel genoeg zijn, de beperkende factor is eerder “het internet” ?

  De aan te schaffen Laptop gebruik ik dan uitsluitend om op bovenstaande manier TV mee te kijken.
  Als jullie hier informatie over hebben, graag.

  Groeten, Max.

  • Hi Maxim!

   Dit is een goede vraag! De hardware in je laptop heeft wel degelijk invloed op de snelheid van je laptop terwijl je de TV als “monitor” gebruikt.
   Indien je laptop een lagere resolutie heeft dan de 4k televisie zal deze harder moeten werken om het beeld te samplen naar de nieuwe resolutie. Vooral met gamen kan dit een probleem zijn. Voor het kijken van video’s hoef je je geen zorgen te maken als je een middenklasse laptop hebt. Is de televisie / laptop toch te traag? Dan pas je op de laptop de resolutie aan (windows logo toets + i ->system -> display en dan scale and layout) naar de resolutie van de laptop. Maar ik kan me zo voorstellen dat je gewoon in 4k wilt kijken.

   Aangezien je bekabeld internet hebt via een UTP kabel met glasvezel vermoed ik op dit gebied ook geen enkel probleem 🙂

   Uit jouw verhaal begrijp ik dat je geen smart TV hebt met netflix, youtube, videoland etc. Wat merkwaardig is voor een 4k televisie tegenwoordig. Het streamen via deze manier is dan een goede oplossing. Wat overigens ook een goede oplossing kan zijn is het kopen van een 4k chromecast (https://cb.prf.hn/l/K9emvEQ) voor nog geen €85 op het moment van schrijven. En deze vervolgens in de HDMI poort hangen en vanaf je tablet of telefoon streamen naar je televisie.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

delaptopwinkel.nl
Logo