Veel lezers weten inmiddels wat een browser is: een computerprogramma gemaakt om websites op het internet te bezoeken, in de volksmond ook wel “internetten” genoemd. Populaire web browsers zijn: Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Safari & Microsoft Edge.

Elke browser heeft zo zijn eigen voor en nadelen. Zo staat Chrome bekend om zijn handige integraties en snelle prestaties en FireFox weer om zijn privacyinstellingen.

Nieuwe browser gebruiken / downloaden

Onderstaand linken wij graag door naar de websites waar je de verschillende internetbrowsers gratis kan downloaden:

Safari Icon

Safari

Voorgeïnstalleerd op MacBooks

Edge Logo

Edge

Voorgeïnstalleerd op Windows 10 laptops

Standaard browser per laptop

Het besturingssysteem van je laptop bepaald meestal welke browser standaard mee geïnstalleerd wordt:

  1. Edge op Windows laptops
  2. Safari op MacBooks
  3. Chrome op Chromebooks

Browsercriteria

Er zijn een aantal punten waar we op letten bij het kiezen van een browser. De verschillende browsers kunnen namelijk verschillen in het omgaan met deze punten.

Veiligheid

Als eerst kijken we naar de veiligheid van een browser. Hiermee bedoelen we de ingebouwde beveiliging tegen kwaadaardige (phising) websites. Over het algemeen komen alle eerdergenoemde browsers goed uit de test op Edge na.

Privacy

Veel browsers hebben instellingen beschikbaar die de privacy van de gebruiker beschermen. Echter staan deze instellingen op veel browsers niet standaard aan omdat de data waardevol is voor bedrijven. De belangrijkste punten zal ik hieronder uitlichten:

  1. In Safari staat ‘Voorkom volgen’ standaard aan. Dit betekend niet dat je geen advertenties meer ziet, maar het blokkeert cookies en andere trackers op deze manier.
  2. In Opera & Safari zit een ingebouwde adblocker. Dit is een functionaliteit die advertenties verwijderd en dus blokkeert. Dit kan handig zijn bij het lezen van artikelen of bekijken van video’s.
  3. Chrome en Edge Hebben een dergelijke mogelijkheid niet.

Snelheid

Naast veiligheid & privacy is snelheid een belangrijke factor in het gebruik van een browser. Over het algemeen zijn de meest van de genoemde browsers snel, waarbij Chrome & Firefox het snelst. Gebruik je echter Internet Explorer dan kan het zijn dat websites langzaam tot niet tot behoren functioneren. Kies dan zo snel mogelijk een andere browser.

Extensies & Plug-ins

In sommige browsers is het mogelijkheid om de standaard functionaliteit uit te breiden met extra mogelijkheden. Denk hierbij aan adBlockers en wachtwoord tools. In vrijwel alle browsers zijn er extenties mogelijk, waarbij wederom Google Chrome & Firefox de meeste extensies beschikbaar hebben.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Goedkoop Apple MacBook Pro 16 (2019) Spacegrijs - i7/32GB/512GB laptop kopen

Haal het maximale uit jouw aankoop

Wij verzamelen scherpe laptop aanbiedingen en acties die we tegenkomen en delen deze graag met je.

Daarnaast mag je handige gebruikerstips verwachten na de koop van de laptop. Denk hierbij aan hoe je e-mail moet instellen tot aan het beveiligen van je laptop.

Zo bespaar je én haal je het maximale uit jouw nieuwe laptop.

Ben jij er klaar voor? Schrijf je dan snel in!

Bedankt voor het inschrijven!