Wat is de beste internet browser voor jouw laptop?

2 april 2021

Veel lezers weten inmiddels wat een browser is: een computerprogramma gemaakt om websites op het internet te bezoeken, in de volksmond ook wel “internetten” genoemd. Populaire web browsers zijn: Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Safari & Microsoft Edge.

Elke browser heeft zo zijn eigen voor en nadelen. Zo staat Chrome bekend om zijn handige integraties en snelle prestaties en FireFox weer om zijn privacyinstellingen.

Beste Browser voor jouw laptop

Onderstaand linken wij graag door naar de websites waar je de verschillende internetbrowsers gratis kan downloaden:

Chrome

Downloaden

Firefox

Downloaden

Opera

Downloaden

Safari

Voorgeïnstalleerd op MacBooks

Edge

Voorgeïnstalleerd op Windows 10 laptops

Standaard browser per laptop

Het besturingssysteem van je laptop bepaald meestal welke browser standaard mee geïnstalleerd wordt:

 1. Edge op Windows laptops
 2. Safari op MacBooks
 3. Chrome op Chromebooks
photo 1484417894907 623942c8ee29

Browsercriteria

Er zijn een aantal punten waar we op letten bij het kiezen van een browser. De verschillende browsers kunnen namelijk verschillen in het omgaan met deze punten.

Veiligheid

Als eerst kijken we naar de veiligheid van een browser. Hiermee bedoelen we de ingebouwde beveiliging tegen kwaadaardige (phising) websites. Over het algemeen komen alle eerdergenoemde browsers goed uit de test op Edge na.

Privacy

Veel browsers hebben instellingen beschikbaar die de privacy van de gebruiker beschermen. Echter staan deze instellingen op veel browsers niet standaard aan omdat de data waardevol is voor bedrijven. De belangrijkste punten zal ik hieronder uitlichten:

 1. In Safari staat ‘Voorkom volgen’ standaard aan. Dit betekend niet dat je geen advertenties meer ziet, maar het blokkeert cookies en andere trackers op deze manier.
 2. In Opera & Safari zit een ingebouwde adblocker. Dit is een functionaliteit die advertenties verwijderd en dus blokkeert. Dit kan handig zijn bij het lezen van artikelen of bekijken van video’s.
 3. Chrome en Edge Hebben een dergelijke mogelijkheid niet.

Snelheid

Naast veiligheid & privacy is snelheid een belangrijke factor in het gebruik van een browser. Over het algemeen zijn de meest van de genoemde browsers snel, waarbij Chrome & Firefox het snelst. Gebruik je echter Internet Explorer dan kan het zijn dat websites langzaam tot niet tot behoren functioneren. Kies dan zo snel mogelijk een andere browser.

Extensies & Plug-ins

In sommige browsers is het mogelijkheid om de standaard functionaliteit uit te breiden met extra mogelijkheden. Denk hierbij aan adBlockers en wachtwoord tools. In vrijwel alle browsers zijn er extenties mogelijk, waarbij wederom Google Chrome & Firefox de meeste extensies beschikbaar hebben.

Dylan de Jonge
Dylan de Jonge

Dylan heeft 10 jaar geleden delaptopwinkel.nl opgericht tijdens zijn ICT opleiding. Hij kreeg veel de vraag "welke laptop moet ik kiezen" en besloot alle tips & tricks te bundelen op een website.

2 Opmerkingen
Toon alles Handigst Hoogste Beoordeling Laagste Beoordeling Uw recensie toevoegen
 1. Goedendag,

  Wij zijn stichting De Hulpketen Hardenberg,een stichting voor maatschappelijke ondersteuning en sociale contacten.
  Onze stichting opereert in de meest brede zin van het woord,zo hebben wij een buurtkast,broodbank,willen wij graag een meldpost van de dierenambulance realiseren en streven wij naar een dierenvoedselbank.
  Onze stichting is afhankelijk van giften zoals goederen of financiele ondersteuning.
  Daarvoor benaderen wij vele groothandels en bedrijven voor de bevoorrading van niet alleen onze buurtkast,maar ook de 17 andere buurtkasten in de regio zodat in tijd van schaarste de kasten bevoorraad kunnen blijven.
  Nu zijn wij op zoek naar een laptop voor de dierenambulance en onze administratie.
  Voor de centrale zodat zij in contact kunnen blijven met de dierenambulance in de regio,tevens kan de laptop gebruikt worden voor administratieve doelen.
  Wij hopen dat U ons een laptop wilt doneren,U zou ons enorm uit de brand helpen.
  Alvast bij voorbaat onze hartelijke dank,
  Met vriendelijke groet,

  Peter van der Linden
  Voorzitter stichting De Hulpketen

  • Beste Peter,

   Wij reviewen en adviseren consumenten over laptops en software.
   Helaas kunnen we je hier dan ook niet mee helpen. Wel wens ik je heel veel succes in deze zoektocht.

   Dylan

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

delaptopwinkel.nl
Logo