Macbook kopen? Lees deze koopgids

Een Macbook kopen kan een hele uitdaging zijn! Tegenwoordig biedt Apple drie soorten Macbooks aan, namelijk: de Macbook Pro, de Macbook Air en de Macbook (12 inch). Daar komt bij dat de Macbook Pro in twee verschillende maten aangeboden wordt. In dit artikel beschrijven we de verschillen tussen deze Macbooks, geven we advies over de beste Macbook voor studenten en zetten we de handigste accessoires voor je op een rijtje! Je wilt bijvoorbeeld voorkomen dat je nieuwe Macbook Pro al snel beschadigd raakt in een tas of koffer.

Waarom is een Macbook zo duur? Het is een vraag die vaak gesteld wordt, als de Macbook vergeleken wordt met een soortgelijke laptop van andere merken. Puur op basis van de specificaties van een Macbook en een goede Windows-laptop zal deze Windows-laptop de goedkoopste optie blijken te zijn in veel gevallen. De vraag waarom je geen Macbook zou nemen is hiermee beantwoord. Veel interessanter is het om te kijken naar redenen om wél voor een Macbook van Apple te kiezen! Dit is onder andere het feit dat Apple doorgaans een betere service aanbiedt, dat verschillende producten van Apple heel eenvoudig gesynchroniseerd kunnen worden, dat deze producten een grote mate van gebruiksgemak bieden en dat Apple haar producten bijzonder stijlvol vormgeeft.

De fraaie vormgeving van een Macbook maakt dat een Macbook Pro of Macbook Air kopen niet alleen interessant is voor studenten. Ook veel zakenmensen kiezen voor een Macbook, door hun stijl en betrouwbare werking. Wist je dat een Macbook ook interessant kan zijn om de kans op bijvoorbeeld virussen te verkleinen? Veel hackaanvallen zijn gericht op computers met Windows. Dit betekent overigens niet, dat het niet voorkomt dat er virussen op een Macbook geïnstalleerd worden.

Weet je al welke Macbook je wilt kopen en ben je gewoon op zoek naar een goedkope Macbook? Check dan deze links voor Macbook aanbiedingen.

Waarom een Macbook (Pro)?

Consumenten kiezen om verschillende redenen voor een Macbook. Eerder werd al beschreven dat een Macbook kopen interessant kan zijn, wanneer je veel geeft om de stijl van een laptop, de mogelijkheid om je laptop razendsnel met andere producten van Apple te synchroniseren, enzovoorts. Er zijn echter veel meer redenen, die maken dat een Macbook aanschaffen meer dan het overwegen waard is!

Wanneer je bijvoorbeeld een Macbook Air of Macbook Mini (van 11, 12 of 13 inch) opent, kun je deze direct gebruiken! Bij de aanschaf van een laptop met Windows moeten er vaak verschillende drivers geïnstalleerd worden, zal je direct een virusscanner moeten installeren, enzovoorts. Daarbij zal je na het openen van de Macbook Air of Macbook Pro 13 inch versteld staan van het fraaie design. Niet alleen van de buitenkant, maar zeker ook van de software op de laptop.

Apple installeert standaard een aantal handige programma’s op je Macbook. Voorbeelden van deze programma’s zijn Pages, Keynote en Numbers. Het zijn programma’s die qua werking sterk lijken op de programma’s uit het Microsoft Office-pakket. Zeker Keynote is een geliefd programma onder studenten en zakenmensen, die met dit programma’s de mooiste presentaties kunnen maken.  

Macbooks werken simpel en intuïtief

Hoewel Apple verschillende programma’s standaard op een Macbook Pro of Macbook Air installeert, blijft het besturingssysteem overzichtelijk. Zo is het ook voor een beginnende gebruiker van een Macbook heel eenvoudig om de verschillende functies uit te proberen! Wanneer je meer uit je Macbook van Apple wilt halen, gebruik je de App Store om nieuwe programma’s te downloaden. Door voor programma’s uit de App Store te kiezen, is de kans bijzonder klein dat je per ongeluk virussen installeert.

Juist de eenvoud in de bediening van een Macbook Pro, Macbook Air of Macbook 12 inch, maakt dat veel mensen Apple roemen. De producten van het Amerikaanse merk werken bijzonder intuïtief en wanneer je iets niet direct snapt, kun je de helpfunctie gebruiken of op internet kijken. Je vindt hier talloze websites met instructies voor het gebruik van een Macbook. CHANGE

THE STATUS QUO.

Macbook: welk besturingssysteem?

Een Macbook Pro of Macbook Air zijn niet voorzien van Windows. Voor iemand die voor het eerst een Macbook koopt, kan dit even wennen zijn! Op de computers van Apple is MacOS geïnstalleerd, wat bijzonder veel weg heeft van iOS op mobiele telefoons en tablets van Apple. Nadat je de nieuwe Macbook uitgepakt hebt en opent, zal deze direct opgestart worden. Na het instellen van je iCloud-account en een WiFi-netwerk, kun je direct aan de slag!

Standaard worden er op een Macbook een aantal apps geïnstalleerd. Dit zijn onder meer programma’s gericht op productiviteit, wat voor studenten goed van pas komt! De reeds beschreven voorbeelden als Keynote en Numbers zijn hier goede voorbeelden van. De programma’s kunnen gebruikt worden, zonder dat je hier een licentie voor hoeft te kopen.

Naast deze programma’s is MacOS voorzien van verschillende extra functies. Denk bijvoorbeeld aan het welbekende Siri van Apple. Met Siri is het mogelijk om je Macbook Pro of Macbook Air spraakinstructies te geven. Denk aan:

“Siri, plan een afspraak bij de huisarts in voor donderdag 10 oktober.”

Wel zo makkelijk!

Een macbook kopen puur om de interface? Je bent niet de enige!

MacOS updaten werkt snel en eenvoudig

Eens per jaar of eens per twee jaar wordt er door Apple een nieuwe versie van MacOS uitgebracht. Deze nieuwe versie voorzien je Macbook van verschillende extra functies, halen overbodige functies weg, enzovoorts. Het updaten van MacOS is heel eenvoudig! Je kunt ervoor kiezen om je laptop ’s nachts aan de lader te laten liggen, waarna de update van Apple’s MacOS automatisch geïnstalleerd wordt. Zo ondervind je hier geen hinder van tijdens je werkdag.

Tip: het kan verstandig zijn om na de introductie van een nieuwe versie van MacOS nog even te wachten met het installeren hiervan. Het komt voor dat updates kleine kinderziektes bevatten, die pas na enkele weken hersteld zullen zijn. Zo voorkom je dat je Macbook Pro of Macbook Air sneller vastloopt, dat functies nog niet goed werken, enzovoorts.

Macbook (12 inch)

Apple biedt verschillende modellen Macbooks aan, waarvan de Macbook (12 inch) het kleinste model is. Deze Macbook uit 2018 is uitgevoerd met een 12 inch Retina scherm, met een resolutie van 2304 bij 1140 pixels. Hiermee is de resolutie van deze Macbook beter, dan bijvoorbeeld van de Macbook Air. Ook is deze Macbook (12 inch) aanzienlijk lichter, met een gewicht van 920 gram.

Naast het lichte gewicht kan ook de batterijduur een reden zijn om voor deze Macbook te kiezen. De Macbook beschikt over een batterij, die tot 10 uur meegaat! Ideaal wanneer je gedurende een collegedag aantekeningen wilt kunnen maken, presentaties wil kunnen voorbereiden, enzovoorts.

Aan boord van deze Macbook bevindt zich een processor, welke standaard een snelheid van 1,2 GHz biedt. Je kunt er echter ook voor kiezen om een sneller model te kopen, met een Macbook i5- of i7-processor. Deze processoren leveren een snelheid van respectievelijk 1,3 GHz en 1,4 GHz.

Opvallend aan deze goedkope Macbook is het beperkte aantal aansluitingen. Het model beschikt over een USB-C-aansluiting en een mini-jack-aansluiting. De USB-C-aansluiting verschilt van de traditionele aansluitingen voor USB-kabels en -sticks. Met een adapter zou je ook de oudere modellen USB-kabels en -sticks met je Macbook (12 inch) kunnen verbinden. Houd er rekening mee dat je deze USB-C-aansluiting ook zal gebruiken voor je oplaadkabel. 12 inch retina schermGewicht van 920 gramBatterijduur van 10 uurVerkrijgbaar in i7 met 3,6Ghz 16GB DDR3 werkgeheugenVerlicht toetsenbord

Macbook Air

Op basis van het formaat is de Macbook Air het middelste formaat in de serie Macbooks van Apple. Het scherm van de Macbook Air is 13,3 inch groot en heeft een relatief lage resolutie, van 1440 bij 900 pixels. Daarbij is de Macbook Air in tegenstelling tot de Macbook (12 inch) en de Macbook Pro, niet uitgevoerd met een Retina scherm.

Net als de Macbook (12 inch) is ook de Macbook Air een bijzonder lichte laptop, wat deze eenvoudig mee te nemen maakt. Het model is slechts 1,7 centimeter dun en heeft een gewicht van 1,35 kilogram. Opvallend is dat de Macbook (12 inch) in verschillende kleuren verkrijgbaar is, terwijl je de Macbook Air enkel in het zilver kunt kopen.

Standaard wordt een Macbook Air van een i5-processor gezien, welke een snelheid van 1,8 GHz levert. Hiermee is de Macbook Air aanzienlijk sneller dan de i7-processor van de Macbook (12 inch). Net als bij het andere model Macbook, kun je ook bij de Macbook Air voor een upgrade kiezen. In dat geval is de Macbook Air uitgevoerd met een Macbook i7-processor, welke een snelheid van 2,2 GHz genereert.

De batterij van de Macbook Air is beter dan die van de Macbook (12 inch) en de Macbook Pro. Het model biedt je een batterijduur tot 12 uur! Ook beschikt deze laptop over de meeste aansluitingen, namelijk: 3x een USB-A-aansluiting, 1x een Thunderbolt 2-aansluiting, 1x een SD-kaartlezer en 1x een mini-jack-aansluiting. 13 inch (1440 x 990)1,4 CM dikte1,35 kgProcessor tot max 3,2 GHz tot 512GB SSD opslagBatterijduur van bijna 12 uur!

Macbook Pro

Naast de Macbook (12 inch) en de Macbook Air, biedt Apple een derde model aan: de Macbook Pro. Dit model is op veel vlakken net iets beter dan de Macbook (12 inch) en de Macbook Air. Om te beginnen wordt de Macbook Pro, in tegenstelling tot de andere modellen, in twee formaten aangeboden. Je kunt deze Macbook van Apple in een model van 13- en 15 inch bestellen. Beide modellen zijn voorzien van een Retina scherm met True Tone. Dit biedt je een haarscherpe resolutie van 2560 bij 1600 pixels.

Net als de Macbook (12 inch) en de Macbook Air blijft ook het gewicht van deze Macbook Pro onder de 1,5 kilogram (1,49 kilogram). Het model is qua dikte vergelijkbaar met de Macbook (12 inch), namelijk: 1,37 centimeter.

Kijken we naar de snelheid van de Macbook Pro, dan valt op te merken dat deze veel sneller is dan de processoren van andere modellen. De i5-processor, welke standaard in het instapmodel van de Macbook Pro zit, biedt een snelheid van 2,3 GHz. Kies je voor een i7-processor, dan loopt de snelheid op naar 2,6 GHz. Dit zou eventueel uit te breiden zijn tot een snelheid van 2,9 GHz met een i9-processor. Zo bevat dit model ook tot maximaal 32 GB werkgeheugen & 4TB SSD opslag.

Vergelijkbaar met de Macbook Air, is ook de Macbook Pro van een groot aantal aansluitingen voorzien. Je kunt vier USB-C-aansluitingen en een mini-jack-aansluiting gebruiken. Houd er ook hierbij rekening mee, dat een traditionele USB-kabel of -stick niet te combineren is met deze USB-C-poorten. Je dient hiervoor een losse adapter aan te schaffen, die verbonden kan worden met de USB-C-aansluitingen van je Macbook Pro.

Als laatste aandachtspunt is de accu van de Macbook Pro het bekijken waard. De accu biedt een iets minder lange batterijduur aan dan de accu van de Macbook Air. De accu van de Macbook Pro gaat tot 10 uur lang mee. Retina scherm (2560 x 1600)1,58 KG1,37 CM dikteProcessor tot i9 met 4,8GHzBatterijduur van 10 uur

Beste MacBook laptop

De verschillende modellen Macbooks van Apple maken het niet altijd even gemakkelijk om een keuze te maken. “Wat voor Macbook moet ik kopen?”, is dan ook een veelgestelde vraag. Om tot een weloverwogen keuze te komen, is het allereerst verstandig om voor jezelf op papier te zetten voor welke taken je de Macbook wilt gaan gebruiken. Op basis van dit lijstje, kun je vervolgens een geschikt model Macbook uitzoeken! Wil je meer weten over de specificaties van een Macbook Pro of Macbook Air? Op de Macbook wiki lees je hier meer over. Hieronder heb ik kort de beste MacBooks voor verschillende type studenten beschreven, heb je meer houvast nodig? Lees mijn studenten laptop koopgids voor het maken van een betere keuze.

Beste MacBook voor economiestudenten

Economiestudenten zullen hun Macbook voornamelijk gebruiken voor het maken van aantekeningen bij colleges. Ook willen zij zelf presentaties kunnen voorbereiden, Excel-sheets bij kunnen houden bij huiswerkopdrachten, enzovoorts. Voor hen is een lange batterijduur het belangrijkste, omdat de laptop de hele dag mee moet kunnen gaan zonder deze tussendoor op te moeten laden. Een Macbook Air is om deze reden vaak de beste laptop voor economiestudenten.

De meest voorkomende redenen om een MacBook te kiezen als economiestudent zijn:

 • Het gemak van het Mac OS
 • De beschikbare Apps
 • Synchronisatie met je iPhone & iPad
 • Bouwkwaliteit
 • Batterijduur
 • Vrijwel virusvrij
 • Licht van gewicht

Beste MacBook voor grafische studenten

Grafische studenten gebruiken hun Macbook voor hele andere taken, dan dat economiestudenten dat doen. Voor grafische studenten is het vooral van belang dat de hardware voldoende rekenkracht biedt om de grafische bewerkingen van afbeeldingen en video’s aan te kunnen. Er is niets vervelender dan voortdurend te moeten wachten, totdat de laptop de bewerkingen uitgevoerd heeft. Daarbij biedt ook het prachtige en heldere Retina-scherm hen voordelen. De beste Macbook voor grafische studenten zal om deze reden de Macbook Pro zijn, welke een razendsnelle processor heeft.

De meest voorkomende redenen om een MacBook Pro te kiezen als creatieveling zijn:

 • Geweldige hardware die het zware grafische werk naadloos aan kan
 • Retina scherm zorgt voor meer detail & scherpte & overzicht op het scherm
 • Adobe programma’s werken geweldig goed op MacBooks
 • Touchbar voor snellere workflow tijdens het designen
 • Het kunnen gebruiken van de populaire design app Sketch
 • Bouwkwaliteit & design van de MacBook
 • Het gemak van het Mac OS & de beschikbare apps

Beste MacBook voor technische en IT-studenten

Technische en IT-studenten willen hun laptop gebruiken om snel en effectief berekeningen te kunnen maken, stukjes code te kunnen schrijven, enzovoorts. Veel technische studenten zullen voor het schrijven van code en het uitvoeren hiervan niet snel voor een Macbook kiezen. Vaak gaat de keuze uit naar een Windows laptop waarop ze eenvoudig Linux kunnen draaien.

Toch gebruiken veel IT’ers wel een Macbook (12 inch) & Macbook Pro om verschillende redenen:

 • Het is een must voor iOS app development
 • Het is een must voor debugging op iOS & Safari
 • Het is UNIX based, waardoor ontwikkelen voor systemen als Linux gemakkelijker gaat.
 • De hardware wordt optimaal benut en zorgt voor snelle prestaties
 • Het gemak van het Mac OS & de beschikbare apps

Macbook refurbished kopen?

Wil je een goedkope Apple laptop aanschaffen? In dat geval kan een Macbook refurbished kopen het overwegen waard zijn. Een Macbook Pro refurbished kopen betekent eigenlijk niets meer, dan dat je voor een tweedehands Apple laptop kiest. Hierbij wordt de laptop echter niet door een particulier verkocht, maar door een organisatie. De organisatie heeft de Macbook vooraf uitgebreid gecontroleerd op defecten en deze waar nodig verholpen. In sommige gevallen wordt ook de accu van een refurbished Macbook vervangen, voordat deze verkocht wordt.

Voordelen van een refurbished Macbook

Een Macbook Air refurbished kopen biedt als voornaamste voordeel dat je profiteert van een hoge korting op de oorspronkelijke waarde van de Macbook. Daarbij is het veel veiliger om een Macbook Pro refurbished te kopen, dan om deze via een particulier over te nemen. Bij een particulier is lastig te achterhalen of alle onderdelen goed werken, of er geen kwaadaardige software op de Macbook geïnstalleerd is, enzovoorts. Wanneer een winkel de Macbook uitgebreid gecontroleerd heeft, kun je ervan uitgaan dat de Macbook nog een aantal jaar meegaat.

Nadelen van een refurbished Macbook

Als nadeel van het kopen van een refurbished Macbook kan worden aangemerkt dat de garantie op deze producten vaak niet meer dan zes tot twaalf maanden is. Doordat het model al ouder is, zal de levensduur zodoende aanzienlijk korter zijn. Daarbij neemt ook de restwaarde van de Macbook af, als blijkt dat deze eerder al refurbished verkocht is. Hoewel aan de buitenzijde enigszins valt af te lezen hoe met de Macbook is omgegaan door een vorige eigenaar, weet je dit nooit helemaal zeker. Het kan bijvoorbeeld voorgekomen zijn dat de Macbook meermaals gevallen is, wat voor een onzichtbare schade aan de hardware heeft gezorgd.

Kortom, een goedkope Apple laptop kopen door voor een refurbished model te kiezen biedt verschillende voor- en nadelen. Afhankelijk van de prijs van de refurbished Macbook kan het slim zijn om iets meer geld in een nieuw model te investeren.

Macbook accessoires

Een laptop van Apple kopen betekent in veel gevallen, dat je hier ook enkele accessoires bij aanschaft. Macbook accessoires worden in verschillende soorten en modellen aangeboden! Denk bijvoorbeeld aan een Macbook hoes, een Macbook lader, een Macbook externe harde schijf, enzovoorts. Onderstaand hebben we een aantal van deze accessoires voor je op een rijtje gezet, zodat je een goed beeld krijgt van de mogelijkheden die je hebt.  

Macbook sleeve

Om je Macbook te beschermen tegen krassen of andere beschadigingen, is het slim om een Macbook sleeve aan te schaffen. Dit is eigenlijk niets meer dan een hoes voor je Macbook (12 inch), Macbook Air of Macbook Pro. Met de sleeve kun je de Macbook zorgeloos in je tas meenemen naar je colleges, naar je werk, enzovoorts. Een Macbook Air hoes of Macbook Pro hoe worden in tal van verschillende kleuren en modellen aangeboden. Zo vind je altijd een hoes die bij je persoonlijke smaak past! Zorg dat het formaat van de hoes aansluit op het formaat van je laptop.

Macbook tas

Vergelijkbaar met een Macbook sleeve is het gebruik van een Macbook tas. Een Macbook tas biedt je niet alleen de mogelijkheid om je nieuwe Macbook veilig op te bergen. Ook kun je met zo’n tas verschillende extra’s meenemen. Denk aan documenten die je door wilt nemen, een notitieblok om aantekeningen te kunnen maken, enzovoorts. Ook biedt een Macbook tas vaak ruimte voor je Macbook oplader, een headset, enzovoorts.

Tip: is je Macbook Air oplader kapot en valt deze niet meer binnen de garantie? Ook een Macbook lader kun je als losse accessoire aanschaffen voor je Macbook Air, Macbook Pro of Macbook (12 inch).

Adapter USB-C-aansluitingen

De nieuwste modellen Macbooks beschikken niet meer over de traditionele USB-poorten, maar zijn voorzien van een USB-C-aansluiting. Om je oude USB-kabels en -sticks te kunnen blijven gebruiken, is het slim om een adapter te kopen. Je kunt deze Macbook adapter in de USB-C-poorten steken en vervolgens je USB-kabels aan de adapter verbinden. Ook bieden deze adapters vaak ruimtes voor een HMDI-kabel, een ethernetkabel, enzovoorts.

Tip: wil je de Macbook ook aan een beamer kunnen koppelen die nog geen HDMI-aansluiting heeft? In dat geval kun je een speciaal verloopstukje kopen, die je aan de adapter of direct aan je Macbook kunt koppelen. Datzelfde geldt voor het gebruik van een ethernetkabel.

Macbook aanbieding & acties

Een Macbook of Macbook Pro kopen is een twistpunt waarbij vaak niet alleen naar de specificaties van beide modellen Macbooks gekeken wordt. Ook de kosten van de Macbooks spelen hierbij een rol! Zoals eerder beschreven werd, zou je de aanschaf van een refurbished Macbook kunnen overwegen, als je wilt profiteren van een lagere prijs. Ook kun je naar een Macbook aanbieding zoeken bij elektronicawinkels in de buurt. Vaak worden de oudere modellen Macbooks in prijs verlaagd, als er een nieuwe serie aankomt. Juist op die momenten is het slim om naar een Macbook Air aanbieding of een Apple Macbook aanbieding in het algemeen te zoeken.

Om je een handje op weg te helpen heb ik hier de Macbook aanbiedingen voor je op een rijtje gezet:

Welke Macbook kopen als student?

Wist je dat Apple een speciale studentenkorting aanbiedt? Wanneer je momenteel studeert krijg je 4 tot 10 procent korting bij de aanschaf van een Macbook (12 inch), Macbook Air of Macbook Pro. Deze korting geldt vaak alleen op de Macbook en niet op de Macbook accessoires die je hierbij koopt. Ook wanneer je een Macbook Air bij Mediamarkt of bijvoorbeeld BCC wilt kopen, kom je vaak in aanmerking voor deze korting.

delaptopwinkel.nl
Logo