Wat zijn de voordelen en nadelen van een processor met een geïntegreerde grafische kaart?

24 april 2023

Als je een nieuwe computer gaat kopen, is het belangrijk om te overwegen wat voor processor en grafische kaart je wilt.  Processoren met geïntegreerde grafische kaarten worden steeds populairder. 

Dit komt doordat ze goedkoper zijn dan processoren zonder geïntegreerde grafische kaart en omdat ze minder energie verbruiken. Maar wat betekent dit precies en wat zijn de voor- en nadelen van deze processoren?

Wat is een processor met een geïntegreerde grafische kaart?

Een processor met een geïntegreerde grafische kaart is een processor die naast zijn normale taken ook grafische taken kan uitvoeren. 

Dit betekent dat de processor niet alleen de berekeningen uitvoert, maar ook het beeld dat op het scherm verschijnt. Dit is anders dan bij een processor zonder geïntegreerde grafische kaart, waarbij de grafische taken worden uitgevoerd door een aparte grafische kaart.

Moederboard met onboard Geïntegreerde grafische kaart
Moederboard met Geïntegreerde grafische kaart Laptop
voordelen 1

Voordelen van een processor met een geïntegreerde grafische kaart

Er zijn verschillende voordelen aan een processor met een geïntegreerde grafische kaart:

Goedkoper

Processoren met geïntegreerde grafische kaarten zijn over het algemeen goedkoper dan processoren zonder geïntegreerde grafische kaart. Dit komt doordat er geen aparte grafische kaart nodig is.

Minder energieverbruik

Een processor met een geïntegreerde grafische kaart verbruikt over het algemeen minder energie dan een processor zonder geïntegreerde grafische kaart. Dit komt weer doordat er geen aparte grafische kaart nodig is die extra energie verbruikt.

Ruimtebesparend

Een processor met een geïntegreerde grafische kaart neemt minder ruimte in beslag dan een processor zonder geïntegreerde grafische kaart en een aparte grafische kaart. Dit is vooral handig als je een kleine computer wilt bouwen. 

Nadelen

Nadelen van een processor met een geïntegreerde grafische kaart

Er zijn echter ook nadelen aan een processor met een geïntegreerde grafische kaart:

Mindere prestaties

Processoren met geïntegreerde grafische kaarten zijn over het algemeen minder krachtig dan processoren zonder geïntegreerde grafische kaart en een aparte grafische kaart. Dit betekent dat ze minder goed zijn in het uitvoeren van veeleisende grafische taken, zoals het spelen van videospelletjes of het bewerken van foto’s en video’s.

Oververhitting

Een processor met een geïntegreerde grafische kaart kan meer hitte produceren dan een processor zonder geïntegreerde grafische kaart, vooral als je zware grafische taken uitvoert.

 Als je niet genoeg koeling hebt, kan dit leiden tot oververhitting en prestatieproblemen.

Minder geschikt voor gamen

Een processor met een geïntegreerde grafische kaart is over het algemeen minder geschikt voor gamen dan een processor zonder geïntegreerde grafische kaart en een aparte grafische kaart.

Dit komt doordat de geïntegreerde grafische kaart minder krachtig is dan een aparte grafische kaart en niet genoeg grafische kracht kan leveren voor veeleisende spellen.

Geintegreerde kaart

Hoe kies je tussen een processor met of zonder geïntegreerde grafische kaart?

Als je een nieuwe computer gaat kopen, moet je overwegen of je een processor met of zonder geïntegreerde grafische kaart wilt. Hier zijn enkele factoren om te overwegen:

Doel van de computer

Als je de computer gebruikt voor lichtere taken zoals surfen op het web, e-mails schrijven, of het bewerken van tekst, dan is een processor met een geïntegreerde grafische kaart waarschijnlijk voldoende. 

Als je echter veeleisende grafische taken gaat uitvoeren, zoals gamen of videobewerking, dan is een processor zonder geïntegreerde grafische kaart en met een aparte grafische kaart waarschijnlijk een betere keuze.

Budget

Een processor met een geïntegreerde grafische kaart is over het algemeen goedkoper dan een processor zonder geïntegreerde grafische kaart en een aparte grafische kaart.

 Als je een beperkt budget hebt, kan een processor met een geïntegreerde grafische kaart een goede optie zijn.

Toekomstige upgrades

Als je van plan bent om in de toekomst meer grafische prestaties nodig te hebben, is het misschien beter om een processor zonder geïntegreerde grafische kaart en met een aparte grafische kaart te kiezen. 

Dit geeft je de mogelijkheid om de grafische kaart te upgraden zonder de hele processor te vervangen.

Conclusie

Een processor met een geïntegreerde grafische kaart kan een goede optie zijn als je een beperkt budget hebt en de computer voornamelijk gaat gebruiken voor lichtere taken. Het biedt namelijk een combinatie van een CPU en GPU in één chip, wat kan resulteren in kostenbesparing en energie-efficiëntie.

Als je echter veeleisende grafische taken gaat uitvoeren of van plan bent om in de toekomst meer grafische prestaties nodig te hebben, is een processor zonder geïntegreerde grafische kaart en met een aparte grafische kaart waarschijnlijk de beste keuze. Het kan leiden tot betere prestaties en hogere flexibiliteit bij toekomstige upgrades.

Bij het kiezen van een processor moet je rekening houden met je specifieke behoeften en budget. Het is belangrijk om goed na te denken over hoe je de computer gaat gebruiken en welke prestaties je verwacht. Door deze factoren te overwegen, kun je een weloverwogen beslissing maken bij het kiezen tussen een processor met of zonder geïntegreerde grafische kaart.

Valentino
Valentino

Valentino is een tech enthousiast en game fanaat: 10 jaar geleden begon Valentino met het bouwen van zijn eerste gaming PC. Daarna is hij tijdens zijn IT studie steeds meer gaan verdiepen in tech, software en hardware. Daarnaast speelt Valentino in zijn vrije tijd games op zowel zijn (nu nieuwe) game PC als de next-gen consoles. Geen Elden Ring boss is hem te moeilijk.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

delaptopwinkel.nl
Logo