Windows laptop koopgids

Sta je op het punt om een nieuwe laptop aan te schaffen? Globaal gezien heb je in dat geval de keuze tussen een Windows laptop en een laptop van Apple. Een Windows laptop betekent dat je bijvoorbeeld voor een laptop van Acer, Asus of Lenovo kiest, met het Windows besturingssysteem.

In dit artikel vertellen we je meer over de manier om de beste Windows laptop te vinden bij het doel, waarvoor je deze aanschaft. Koop bijvoorbeeld een laptop met Windows voor je studie, voor je werk, enzovoorts.

Waar let je op bij het kopen van een Windows laptop?

Bij de aanschaf van een nieuwe Windows laptop zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden:

  • Wat is een goede Windows laptop?
  • Welke Windows heeft mijn laptop nu?
  • Welke laptop kies ik: Apple of Windows?

Het antwoord op de vraag “Wat is de beste Windows laptop?” verschilt dan ook per persoon. Een student informatica zal doorgaans voor een andere laptop kiezen, dan iemand die economie of bijvoorbeeld bestuurskunde studeert.

Aan de hand van deze koopgids helpen we je verschillende laptops met elkaar te vergelijken, om uiteindelijk de meest geschikte Windows laptop te kopen.

Wat is een Windows laptop?

Onder een Windows laptop verstaan we een computer, die voorzien is van besturingssysteem Windows. Dit betekent niet dat Windows, onderdeel van Microsoft, zelf laptops produceert. Integendeel! De laptops die van Windows 10 voorzien zijn, worden geproduceerd door producenten als HP, Acer, Asus, Lenovo, MSI, Dell, enzovoorts. Regelmatig vraagt men zich af welke Windows voor zijn/haar laptop het meest geschikt is.

Het antwoord hierop is simpel, namelijk: de nieuwste!

Door de nieuwste Windows-versie op je computer te installeren, verklein je de kans dat je computer gehackt wordt en haal je hier het maximale uit qua functies.

Windows 10 laptop

Windows 10 is het nieuwste besturingssysteem wat Microsoft ontwikkeld heeft. Het besturingssysteem werkt veel sneller dan z’n voorganger, beschikt over meer functies en functioneert heel intuïtief. Dit maakt dat men tegenwoordig vrijwel alleen nog Windows 10 laptops verkoopt. Gebruik je momenteel een laptop met een ouder besturingssysteem? In dat geval is het raadzaam om hier zo snel mogelijk Windows 10 op te installeren. Vraag je je af hoe je de nieuwe Windows op je laptop zet? Op de website van Microsoft vind je hier een handig hulpprogramma voor.

Windows 10 licentie

Een Windows notebook of laptop kopen, betekent in veel gevallen dat je hier standaard een Windows 10 licentie bij krijgt. In sommige winkels kun je nog Windows 7 laptops tegenkomen. Zo hoef je niet extra te investeren in een licentie voor dit besturingssysteem. Je kunt het besturingssysteem onbeperkt blijven gebruiken en na verloop van tijd upgraden naar een nieuwe versie van Windows. Microsoft brengt eens in de zoveel jaar een geheel nieuw besturingssysteem uit.

Windows als besturingssysteem kopen

Naast de mogelijkheid om een laptop met Windows 10 te kopen, kun je Windows ook als los besturingssysteem aanschaffen. Je koopt hierbij een licentie, waarbij je het besturingssysteem vaak onbeperkt kunt blijven gebruiken. Na betaling ontvang je een USB stick of downloadlink om Microsoft Windows 10 op je computer te installeren.

Tip: Windows 10 kopen is voordeliger, wanneer je dit via je werkgever of school doet! Op deze manier profiteer je van korting op de aanschafprijs van Windows.

Welke laptop: Apple of Windows?

Eerder in deze Microsoft Windows laptop koopgids werd al ingegaan op de keuze die je hebt, tussen een laptop van Apple en een Windows laptop. Over het algemeen zijn Windows laptops goedkoper dan modellen van Apple, zonder dat Windows laptops qua kwaliteit onderdoen voor de prestaties van een Apple laptop. Zeker wanneer je op zoek bent naar een instapmodel, kan het slim zijn om voor een Windows laptop te kiezen. De prijs van een instapmodel ligt veel lager, dan de goedkoopste Apple laptop.

Andersom biedt een Apple laptop je het voordeel, dat deze laptops minder vaak doelwit zijn van aanvallen van hackers. Ook zijn de meeste virussen .exe-bestanden, wat betekent dat deze alleen op een Windows laptop geïnstalleerd kunnen worden. Gelukkig zijn er verschillende aanbieders van virusscanners, die je Windows laptop van een degelijke beveiliging kunnen voorzien. Daarbij is het gebruik van je gezonde verstand al een eerste stap, om een aanval op je systeem te voorkomen!

Onderstaand hebben we de belangrijkste voordelen in de Windows laptop vs. Macbook-strijd kort op een rijtje gezet. Voordelen van een Windows laptop:

  • Een Windows laptop is aanzienlijk goedkoper dan een laptop van Apple, zonder dat de kwaliteit van een laptop van Windows veel minder hoeft te zijn;
  • Een Windows laptop biedt je meer vrijheid. In die zin, dat je eenvoudig kunt wisselen tussen bijvoorbeeld HP en Acer, als je een nieuwe Windows laptop koopt;
  • Er wordt aanzienlijk meer software aangeboden voor een Windows laptop, waardoor je nog meer uit je laptop kunt halen;
  • Bij een Windows laptop is het doorgaans makkelijker om zelf voor bijvoorbeeld de uitbreiding van het interne geheugen te zorgen.

Voordelen van een Apple laptop:

  • Een Apple laptop heeft vaak een mooier (retina) scherm dan een Windows laptop, wat zeker voor grafische bewerkingen voordelen biedt;
  • Een Apple laptop is bijzonder lastig te kraken en wordt minder vaak aangevallen dan Windows laptops;
  • Een Apple laptop is heel eenvoudig te synchroniseren met andere apparaten van dit merk. Denk aan een iPhone en iPad!

Welke merken laptops bevatten Windows?

Zoals eerder aangehaald werd, bestaat er niet iets als een Windows laptop. Doordat Windows een besturingssysteem is, kan dit op meerdere laptops geïnstalleerd worden. Onder meer Acer, Asus, Lenovo, HP en MSI bieden geen eigen besturingssysteem aan, waardoor zij gebruik maken van Windows.

Apple heeft wel haar eigen besturingssysteem, OS X.Dit maakt dat het niet mogelijk is om een Apple laptop met Windows te laten werken. Al klopt dat niet helemaal! Met verschillende applicaties is het mogelijk om twee besturingssystemen op een computer te laten werken. Zo kun je ook op een Apple laptop Windows gebruiken.

Welke merken bevatten windows?

Microsoft laptop met Windows kopen

Niet alleen richt Microsoft zich op de ontwikkeling van Windows. Het bedrijf heeft zelf ook laptops in productie! Kijk bijvoorbeeld eens naar een Microsoft laptop als de Microsoft Windows Surface. Dit model laptop is niet goedkoop en valt in dezelfde prijsklasse als de laptops van Apple. Andere merken met kwalitatief goede, vaak niet goedkope Windows laptops zijn: Asus, MSI, Toshiba en Dell. HP biedt een zeer breed scala aan laptops aan! Zo kun je voor een dure, kwalitatief goede HP Windows laptop kiezen, maar ook een goedkoper model HP Windows 10 laptop aanschaffen. Wil je meer gamen op je laptop? Dan kunnen de MSI gaming laptops weer een perfecte keus zijn.

Goedkope Windows laptops kopen

Een Windows 10 laptop van HP is niet de enige optie die je hebt, wanneer je op zoek bent naar een goedkope Windows laptop. Ook een laptop van Acer, Lenovo, Medion en Peaq is vaak scherp geprijsd. Dit betekent niet dat deze laptops kwalitatief slecht zijn of minder lang meegaan. Zeker voor mensen die hun laptop gebruiken voor simpele vormen van tekstbewerking, het versturen en ontvangen van e-mails, enzovoorts, volstaan Windows laptops van deze merken vaak.  Ook de aanschaf van een Windows laptop die refurbished is, kan het overwegen waard zijn! Later in dit artikel lees je hier meer over.

Tablets & 2-1 laptops met Windows

Naast Windows laptops, worden er ook tablets met Windows aangeboden. Een tablet met Windows biedt vaak meer mogelijkheden, dan een tablet met Android of iOS van Apple. Je kunt namelijk je vaste computerprogramma’s blijven gebruiken, profiteert doorgaans van een groter scherm, enzovoorts. Een goed voorbeeld van een Microsoft tablet is de Microsoft Surface tablet. Deze tablets vallen in het hogere segment en bieden je tal van interessante functies om het meeste uit je tablet te kunnen halen!

Goedkoop Microsoft Surface Book 2 - i5 - 8 GB - 256GB laptop kopen

Een van de andere mogelijkheden die je hebt, is de aanschaf van een 2-1 laptop met Windows. Bij zo’n Windows laptop en tablet in één kun je het scherm loskoppelen of zo openvouwen, dat deze als tablet op je tafel blijft staan. Vaak is het scherm voorzien van touchscreen, zodat je deze eenvoudig met je vingers kunt bedienen.

Een refurbished Windows laptop kopen?

Ben je op zoek naar een goedkope Windows laptop? In dat geval kan een refurbished Windows laptop kopen het overwegen waard zijn! Onder een refurbished Windows laptop verstaan we een model, die eerder al gebruikt is door iemand anders.

Deze gebruiker heeft de laptop aan een externe organisatie verkocht, die op zijn beurt een controle uitgevoerd heeft. Kritieke onderdelen worden hierbij gecontroleerd op slijtage en waar nodig vervangen. Zo zal je nog een lange tijd plezier hebben van een refurbished Windows laptop. 

Het maximale uit je Windows laptop halen

Wanneer je een nieuwe Windows laptop gekocht hebt, wil je hier het maximale uit kunnen halen! Dit betekent dat het verstandig kan zijn om online naar informatiepagina’s te zoeken over de mogelijkheden die Windows 10 je biedt.Kijk bijvoorbeeld eens op de Windows 10 wiki, de website van Microsoft zelf of deze Windows pagina van Coolblue.

Ook is het verstandig om direct na de aanschaf van je laptop een virusscanner te installeren. Je hebt hierbij de keuze uit een gratis virusscanner en een betaalde variant. Vaak is het aan te raden om voor de betaalde versie te kiezen, om optimaal beveiligd te zijn tegen potentiële gevaren.

Lijkt je Windows laptop trager te worden? Het uitvoeren van een reset kan in dat geval het overwegen waard zijn. Je laptop wordt hierbij teruggezet naar de fabrieksinstellingen, zodat deze helemaal schoon is. Zorg dat je voor het resetten van je laptop alle bestanden extern hebt opgeslagen, zodat je deze na de reset terug kunt zetten.

Hoe reset je een Windows laptop? Op de website van Microsoft vind je hier een compleet stappenplan voor.

delaptopwinkel.nl
Logo