MSI laptop koopgids

31 maart 2021

Wanneer je op zoek bent naar een krachtige laptop voor het spelen van games of het bewerken van video’s, kunnen de laptops van MSI het bekijken waard zijn! De laptops van MSI staan niet alleen bekend om hun vermogen, maar ook om het fraaie design van deze laptops. De laptops zijn stevig, robuust en hebben de uitstraling die je van een gaming laptop mag verwachten! 

In dit artikel gaan we in op de verschillende soorten MSI gaming laptops. Wat zijn de verschillen tussen de MSI GT-, MSI GS- en bijvoorbeeld MSI GE-series? Welke series biedt MSI nog meer aan? Na het lezen van dit artikel heb je een goed beeld van de verschillende laptops die MSI aanbiedt. Dit maakt een MSI laptop kopen makkelijker

Wat het kopen ook gemakkelijker maakt is een top 10 van beste MSI laptops en het overzicht van de MSI laptop aanbiedingen.

Is MSI een goed gaming laptop merk?

MSI staat voor Micro-Star International en werd in 1986 opgericht in Taiwan. Hiermee is MSI een relatief jong bedrijf, als we het vergelijken met bijvoorbeeld Acer en HP. Dit betekent echter niet, dat de laptops in de kinderschoenen staan. Integendeel! Het bedrijf heeft zich op een specifiek deel van de markt voor laptops gericht, namelijk: MSI gaming laptops

De laptops van het bedrijf zijn eenvoudig te herkennen aan de combinatie van een rode en zwarte kleur. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een rode verlichting onder de toetsen van de verschillende modellen. Het geeft de laptops een hele stijlvolle uitstraling! Ook op verschillende andere plekken zit het rode element in de computer verwerkt. 

Specialist op het gebied van gaming equipment

Niet alleen biedt het bedrijf je een krachtige MSI gaming laptop aan. Ook voor verschillende andere vormen van gaming equipment kun je bij MSI terecht. Denk aan een MSI desktop computer voor het spelen van games, diverse videokaarten om je bestaande computer te upgraden, een stijlvolle MSI monitor en een MSI moederbord.

Deze videokaarten vallen onder de Radeon RX- en GeForce RTX-serie. Zeker de MSI GeForce RTX videokaarten zijn van een hoge kwaliteit en helpen je zware programma’s moeiteloos te laten draaien op een desktop of laptop en specialiseren zich in Ray Tracing. Bekende voorbeelden van MSI videokaarten zijn de NVIDIA GeForce GTX 1050 (Ti), de GeForce GTX 1060, de GeForce MSI GTX 1070, GeForce RTX 2060, GeForce RTX 2070 en de GeForce RTX 2080. 

Bekendste laptops van MSI

MSI heeft haar gaming laptops over zeven verschillende series verdeeld. Binnen ieder van deze series vind je een groot aantal verschillende modellen. Het verschil zit hierbij in de afmetingen van het scherm, de snelheid van de CPU, enzovoorts. In totaal biedt MSI meer dan honderd verschillende modellen aan. Later in dit artikel lees je meer over de verschillende series van MSI.

Naast gaming laptops heeft het ook 2 andere series die zich richten op mainstream laptops (Prestige) en Workstations voor (3D) modelleren.In onderstaande tabel vind je een handig overzicht van de verschillende laptops, het beoogde gebruik hiervan, hun specialiteit en de prijsklasse waarbinnen ze vallen. 

Serie Model Beoogd gebruik Specialiteit Prijsklasse
GT-series Titans & Dominators Gaming Zeer krachtig    €€€
GS-series Stealth & Phantom Gaming Dun en krachtig  €€
GE-series Raider & Apache Gaming Krachtig en stijlvol €€
GP-series Leopard Gaming Snel en dun
GL-series Budget gaming Gaming Mainstream
W-series Workstations Modeling Krachtig en snel €€
P-series Prestige Dagelijks gebruik Stijlvol en snel

MSI laptop nadeel: bloatware

Hoewel de gaming laptops van MSI verschillende voordelen bieden, zoals de snelheid, de krachtige processor en het stijlvolle design, zit er ook een nadeel aan de laptops. Zo wordt een MSI laptop vaak geleverd met de nodige bloatware. Onder bloatware verstaan we software, welke standaard door de leverancier op de laptop geïnstalleerd wordt. Deze software heb je zeer waarschijnlijk helemaal niet nodig, waardoor het voor een onnodige belasting van je schijfruimte zorgt. Voorbeelden van programma’s die standaard meegeleverd worden zijn MSI Afterburner en bijvoorbeeld een MSI Gaming app. 

Gelukkig is er een simpele manier om dit te voorkomen! Door zelf Windows op de laptop te installeren, voorkom je dat er onnodige programma’s worden geïnstalleerd. Zo blijft je schijf schoon! Voor het installeren van Windows vind je op internet complete stappenplannen. Om sommige programma’s en MSI drivers toch te kunnen gebruiken, kun je op de website van MSI naar een downloadlink zoeken. 

Modelnummers & benaming van MSI laptops

Doordat MSI met zeven verschillende series of productlijnen werkt, is het niet altijd even gemakkelijk om tot de juiste keuze te komen. Hoe kun je de laptops uit verschillende series met elkaar vergelijken? Waar staan de letters en cijfers voor in de productnamen van MSI? Onderstaand vind je een handig overzicht, welke je wegwijs maakt in de series met MSI laptops. 

Letters in de productnaam

Standaard begint de productnaam van een game laptop van MSI met de G. Achter deze G vind je de letter, die aanduidt binnen welke serie de laptop valt. Dit kan een T, S, E, P, F, L en V zijn. Later in dit artikel gaan we in op de betekenis van deze letters. Zo staat de T bijvoorbeeld voor een productserie waarin laptops een optimale prestatie leveren. Daar waar de gaming laptops binnen de S-serie gericht zijn op de juiste verhouding tussen de prestaties en draagbaarheid van de modellen. 

Het kan voorkomen dat je na de eerste twee getallen de letters “VR” ziet staan in de productnaam. Dit geeft aan dat een MSI laptop geschikt is voor VR gaming. Logischerwijs zit “VR” niet standaard in de productnaam van een laptop. 

Na het derde getal in de productnaam vind je een derde letter. De derde letter geeft aan uit welke generatie de videokaart van NVIDIA komt. 

Letter Generatie NVIDIA videokaart
Q 9e generatie (GeForce GTX 950M en verder)
R 10e generatie (GeForce GTX 1050 en verder)

 

De vierde letter geeft weer hoe krachtig de GPU van de MSI gaming laptop is. Een laptop met een C heeft een relatief zwakke GPU, ten opzichte van een model met een G in haar productnaam.  

Letter GPU
C GTX 1050
D GTX 1050 Ti
E GTX 1050 Ti, 1060 of 1070
F GTX 1070 of 1080
G GTX 1080

 

Zoals je ziet vallen sommige GPU’s binnen verschillende categorieën. Dit heeft te maken met het feit, dat er geen eenduidige indeling van GPU’s bestaat. Het geeft je echter wel een indicatie van de kracht van dit element in de gaming laptop. 

De productnaam wordt afgesloten met twee letters, die aangeeft voor welk land de laptop geproduceerd is. Dit heeft te maken met de indeling van het toetsenbord! Wist je bijvoorbeeld dat het toetsenbord van Belgische laptops afwijkt, van die van Nederlandse laptops? In Nederland maken we gebruik van de QWERTY-indeling, terwijl men in België kiest voor de AZERTY-indeling.

Getallen in de productnaam

Naast de letters, vind je ook getallen in de productnaam. Het eerste getal geeft het formaat van het scherm weer. Voor MSI 14 inch laptop zou je een product met de 4 als eerste cijfer moeten kiezen. De 7 staat voor een MSI 17 inch laptop. 

Cijfer Formaat laptop
4 14 inch
6 15,6 inch
7 17,3 inch
8 18,4 inch 

Het tweede cijfer in de productnaam staat voor de uitvoering van de behuizing van het model. Wanneer een productnaam begint met GE63, dan weet je dat deze hetzelfde formaat heeft als een product met GE64 in haar naam. De behuizing is echter verschillend! Verschillen zitten hierbij onder meer in de gebruikte kleuren in de behuizing. 

Met het derde getal in de modelnaam van een laptop van MSI is het mogelijk om de generatie van de Intel-processor te bepalen. Wanneer je een zes ziet staan, geeft dit aan dat de laptop over een 6e generatie Intel-processor beschikt. Houd er rekening mee, dat de generatie van een processor niet altijd iets zegt over de snelheid hiervan. Er zijn verschillende andere factoren die hier ook invloed op hebben en los van de processor staan (werkgeheugen, intern geheugen, moederbord, etc.) 

De laatste drie getallen in de productnaam van een MSI laptop geeft weer op welke manier de overige hardware in de laptop geconfigureerd is. Helaas is er weinig informatie en geen patroon te vinden over de manier waarop dit door MSI wordt ingedeeld. Voor de overige specificaties kun je zodoende het beste naar de productspecificaties kijken. 

Nu je weet op welke manier de productnaam van MSI laptops wordt opgebouwd, kun je de verschillende modellen met elkaar vergelijken.

GT Series: Titan & Dominators

Kies voor een model Titan of Dominator uit de MSI GT-serie, wanneer je op zoek bent naar een krachtige laptop voor het spelen van zware games. Het is niet voor niets, dat MSI deze modellen beschrijft met de woorden “Powerhouse” en “Extreme Performance”.

MSI GT laptop aanbiedingen

De laptops zijn uitgevoerd met de beste videokaarten uit de NVIDIA GeForce GTX-serie en hebben een schermformaat tussen de 15,6 en 18,4 inch. Kies ook voor een laptop uit deze serie, wanneer je op zoek bent naar een MSI 4K laptop. 

Als nadeel van de Titan- en Dominator-laptops uit de MSI GT-serie, is het feit dat ze vrij log zijn. De laptops hebben een robuust design en zijn relatief zwaar. 

MSI Titan laptop 

Een voorbeeld van een MSI Titan laptop uit de MSI gaming series is de GT75 9SG-256NL, welke is uitgevoerd met een krachtige Intel Core i9 processor. De laptop heeft een 4k scherm van 17,3 inch en een intern werkgeheugen van 32 GB. Het model wordt uitgevoerd met een NVIDIA GeForce RTX 2080, welke het mogelijk maakt om spellen op ultra instellingen te spelen. Daarbij ben je met deze laptop klaar voor de VR-games die in de toekomst zullen verschijnen! 

GS Series: Stealths & Phantoms

Waar de laptops uit de GT-serie dik en robuust zijn, kenmerken de laptops uit de MSI GS-serie zich door hun slanke design. Aan boord van deze laptops zitten echter krachtige componenten, die het spelen van zware games mogelijk maken!

MSI GS laptop aanbiedingen

MSI beschrijft deze categorie met laptops zelf als “Slim, Fast and Charming”. Binnen deze productserie bevinden zich de Stealth- en Phantom-laptops, welke een formaat tussen de 14 en 17,3 inch hebben. 

MSI Stealth laptop 

Een voorbeeld van een MSI Stealth laptop is de MSI GS65 8SG-016NL. Deze laptop heeft een prachtig HD scherm en beschikt over een Intel Core i7 processor met 4,1 Ghz Turbo & 9MB cache. Ook bezit het model een NVIDIA RTX 2080 videokaart en 32 GB aan werkgeheugen. Groot voordeel aan deze laptop is het slanke design, wat voor een gewicht van 1,88 kilogram zorgt. Hiermee is de MSI GS65 8SG-016NL een relatief lichte gaming laptop en daarmee makkelijk mee te nemen!

GE Series: Apache & Raider

Een kwalitatief goede laptop voor een scherpe prijs, dat is wat de Apaches en Raiders uit de MSI GE-serie kenmerkt. Zelf omschrijft MSI de laptops als “Enthusiastic, Power and Tough”. De laptops zijn van verschillende stijlelementen voorzien, zoals een gekleurde verlichting onder het toetsenbord.

MSI GE laptop aanbiedingen - apache & raider

De laptops binnen de GE-serie hebben een formaat van 15,6 tot 17,3 inch. In vergelijking met laptops uit de GT- en GS-serie, zijn deze laptops relatief goedkoop. De laptops zijn aanzienlijk dikker, dan de laptops uit de GS-serie van MSI. Ideaal voor de enthousiaste gamer! 

MSI Raider laptop

Naast de Apache laptops, vallen ook de MSI Raider laptops binnen deze categorie. Een voorbeeld van zo’n laptop is de MSI GE63 8RF-043NL. De laptop is 15,6 inch groot en beschikt over een full HD scherm. Aan boord van de laptop bevindt zich de Intel Core i7 8750H processor, de NVIDIA GTX 1070 videokaart en een RAM-geheugen van 16 GB. Het interne geheugen van de laptop bedraagt 1 TB aan HDD-geheugen en 256 GB aan SSD-geheugen. Ideaal om meerdere zware spellen op de laptop te kunnen installeren en spelen! 

GP Series: Leopards

Wanneer je voor een MSI gaming laptop uit een van de reeds beschreven categorieën kiest, betaal je al snel enkele duizenden euro’s. Voor dit geld heb je een zeer goede laptop, die op verschillende punten excelleert ten opzichte van goedkopere modellen.

MSI GP (leopard) gaming laptop aanbiedingen

De laptops in deze serier zijn relatief dun en dus lichter van gewicht. Echter leveren ze niet heel veel in op gaming kracht. De randen (bezels) van deze laptops zijn ook een stuk dunner. MSI omschrijft deze serie zelf als “Performance and style in perfect harmony”.

Het merendeel van de MSI Leopard laptops beschikt over een NVIDIA GTX 1050, 1050 Ti of GTX 1060 videokaart. De laptops hebben een schermformaat van 15,6 tot 17,3 inch. 

MSI Leopard Pro laptop

De MSI GP Leopard Pro laptops zijn momenteel erg moeilijk verkrijgbaar. Haast geen winkel in Nederland verkoopt deze serie. De nieuwste laptops uit de GP serie zijn de MSI GP75 laptops. over de beschikbaarheid in Benelux is nog niets bekend.

GL & GV Series: Budget gaming laptops

Wanneer je voor een MSI gaming laptop uit een van de reeds beschreven categorieën kiest, betaal je al snel enkele duizenden euro’s. Voor dit geld heb je een zeer goede laptop, die op verschillende punten excelleert ten opzichte van goedkopere modellen.

MSI GL laptop aanbieding - budget gaming laptops

Mocht je het gamen enkel als hobby zien, dan kun je voor een MSI budget gaming laptop kiezen. Deze laptops vallen binnen de MSI GV of MSI GL-serie. Deze laptops zijn het minst krachtig van MSI. In deze serie maar hebben ook een veel lager prijskaartje.

Het merendeel van de MSI GL & GV laptops beschikt over een NVIDIA GTX 1050, 1050 Ti videokaart. Ook wordt er gebruik gemaakt van een i5 processor. De laptops hebben een schermformaat van 15,6 tot 17,3 inch. 

MSI GV laptop

De MSI GV62 8RC-216NL is een laptop van rond de €1000. Deze prijs is binnen de gaming laptop wereld echt een budget gaming laptop. Het heeft een kenmerkende MSI uiterlijk (zwarte behuizing & rode tinten zoals het rode backlit keyboard). Hij is 15,6 inch groot, heeft een ouder model Intel Core i7 processor en 16 GB RAM geheugen. De grafische kaart is een NVIDIA GeForce GTX 1050 en het bevat een hybride opslagschijf.

W Series: Workstations

Voor het opbouwen van modellen en het uitwerken van grafische tekeningen, zal niet iedere laptop volstaan. Door voor een laptop uit de MSI WT-serie te kiezen, verzeker je jezelf van een krachtige laptop.

msi wt laptops - workstation

Hoewel deze laptops niet specifiek verkocht worden aan gamers, kan de laptop hier vanzelfsprekend ook voor worden gebruikt. De laptops hebben een krachtige processor en videokaart aan boord en bieden je voldoende intern geheugen om meerdere zware programma’s te kunnen installeren. 

Laptops uit de MSI WT-serie worden momenteel enkel aangeboden met een schermformaat van 17,3 inch. 

MSI Workstation laptop

Een voorbeeld van een MSI Workstation laptop is de MSI WT75 8SK. Deze laptop is voorzien van de 8e generatie Intel Core i7 8700 processor en beschikt over een NVIDIA Quadro P3200 videokaart. Het model heeft een full HD scherm van 17,3 inch, welke het ontwikkelen van modellen en grafische tekeningen heel eenvoudig maakt. Aan boord van de laptop bevindt zich 1 TB aan HDD-geheugen en een SSD-opslag van 512 GB. 

P Series: Prestige

Naast het feit dat MSI een groot aantal gaming laptops aanbiedt, vind je in haar assortiment ook een aantal laptops voor dagelijks gebruik. Deze laptops zijn verzameld binnen de MSI P-serie, waarbij P voor Prestige staat.

MSI P laptops - presige serie

De laptops hebben een stijlvolle vormgeving, zijn relatief dun en bieden je voldoende kracht om verschillende soorten programma’s te kunnen draaien. Denk aan video- en fotobewerkingsprogramma’s, programma’s om films te kunnen streamen, enzovoorts. Voor nog zwaardere programma’s zou je een MSI Workstation uit de WT-serie kunnen overwegen. 

De laptops hebben een schermformaat tussen de 14 en 17,3 inch en zijn voorzien van een krachtige NVIDIA GTX videokaart. 

MSI Prestige laptop

Een MSI laptop voor dagelijks gebruik is de MSI P65 Creator 8RD-030NL, met een schermformaat van 15,6 inch. Het model is bijzonder handzaam en heeft een fraai design! Aan boord van de laptop bevindt zich een Intel Core i7 8750H processor, die je voldoende kracht biedt voor relatief zware programma’s. Zeker in combinatie met de NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti videokaart. De laptop heeft een werkgeheugen van 16 GB en een intern geheugen van 512 GB aan SSD-opslag. Het maakt deze laptop tot een zeer geschikte MSI i7 laptop voor dagelijkse bezigheden. 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

delaptopwinkel.nl
Logo
Herstel Wachtwoord