School laptop koopgids

Ga je binnenkort studeren, of ben je op zoek naar een nieuwe school laptop voor bij je huidige studie? Een goede school laptop is essentieel! Houd er rekening mee dat de definitie van een goede laptop voor een student per studie kan verschillen.

Een student bedrijfskunde heeft bijvoorbeeld een andere laptop nodig dan een student multimedia & design. Aan welke eisen moet een studenten laptop voor jou voldoen? In dit artikel zetten we verschillende tips voor je op een rijtje, die het makkelijker maken om een geschikte studie laptop te vinden.

Een laptop kopen als student betekent niet alleen dat je op de specificaties van een school laptop dient te letten. Kijk ook naar het budget, wat je beschikbaar hebt voor de aanschaf van een laptop.

In dit artikel leer je wat een goede laptop voor school is en hoe je de beste voor jouw studie kan bevinden. Wil je geld besparen? Lees dan verder. Zo blijft er meer geld over voor andere leuke dingen zoals bier (of wijn).

Tips voor het vinden van de beste studenten laptop

Onderstaand hebben we de belangrijkste kooptips voor de aanschaf van de beste studenten laptop voor school voor je op een rijtje gezet. Houd ook rekening met het gebruik van de laptop buiten school om. Mogelijk wil je de school laptop ook kunnen gebruiken om te gamen of video’s te bewerken. Later in dit artikel worden de verschillende tips verder voor je toegelicht. Door je vooraf goed te verdiepen in de specificaties van een geschikte studenten laptop, wordt het maken van een weloverwogen keuze makkelijker.

Aankooptips voor een school laptop

  • Let op het formaat en de draagbaarheid van een studenten laptop. Een model van 11 tot en met 14 inch wordt aangeraden.
  • Kijk goed naar specificaties als het RAM geheugen, de kloksnelheid van de processor en de accuduur van een laptop voor studenten.
  • Bepaal vooraf wat het beoogde gebruik van de laptop is tijdens je studie, om op basis daarvan te bepalen aan welke specificaties de laptop moet voldoen.
  • Maak een keuze tussen een studenten laptop van Apple en een model met Windows als besturingssysteem.

Formaat en draagbaarheid

Het formaat speelt een cruciale rol in de draagbaarheid van de school laptop

Bij de aanschaf van een studenten laptop, dien je als eerste naar het formaat en de draagbaarheid van een laptop te kijken. Een laptop voor school heeft vaak een formaat tussen de 11 en 14 inch. Voor het uitwerken van opdrachten kan een laptop met een formaat van 11 inch volstaan. Dit formaat laptop heeft een scherm, welke net iets groter is dan een tablet.

Veel studenten kiezen echter voor een school laptop van 13 inch of 14 inch, om bijvoorbeeld ook spellen te kunnen spelen en Netflix te kijken buiten de studie om. Dit formaat laptop is handig mee te nemen, heeft een goede accuduur en is al met al zeer geschikt voor dagelijks gebruik.

Een voordeel van dit formaat is daarbij dat deze studenten laptops doorgaans goed passen bij het formaat van een laptop schooltas. Dit is een tas met een speciaal vak, waarin de laptop veilig meegenomen kan worden. Je kunt ook voor een losse school laptoptas kiezen, met het formaat van de aangekochte studie laptop. Een goede bescherming van de laptop is belangrijk om schade onderweg naar school te voorkomen.

Grotere formaten laptops voor school

Naast de laptops met een formaat van 11 tot en met 14 inch, kun je ook voor een groter model laptop kiezen. Een laptop van 15, 16 of zelfs 17 inch is minder makkelijk mee te nemen en daardoor geschikter voor het gebruik in huis. Laat de laptop op een vaste plek staan, om hier video’s of foto’s op te kunnen bewerken, games op te kunnen spelen, enzovoorts. Voornaamste voordeel van een dergelijke laptop is het grote beeldoppervlak. Dit maakt dat dit formaat studie laptop voornamelijk interessant is voor grafische studies.

Gewicht van studie laptops

Een laptop voor onderweg moet niet alleen een passend formaat hebben, maar ook relatief licht van gewicht zijn. Niet alleen het formaat van een school laptop heeft hier invloed op. Ook het materiaal wat bij de productie van de laptop gebruikt wordt speelt haar rol.

Een Apple school laptop (MacBook Air & Pro) is bijvoorbeeld gemaakt van aluminium, wat de laptop iets zwaarder maakt dan een vergelijkbaar model van kunststof. Ook andere merken bieden tegenwoordig modellen van aluminium aan.

Over het algemeen zijn laptops voor onderweg niet zwaarder dan 1,5 kilogram. Je kiest hierbij voor een laptop van 14 inch. Zou je voor een groter model laptop kiezen, dan kan het gewicht hiervan al snel oplopen naar 2 kilogram of meer.

Aanbevolen specificaties

Aanbevolen specificaties van de perfecte school laptop

Wanneer je een geschikt formaat studie laptop gevonden hebt, kun je naar de overige specificaties van laptops kijken. Denk bijvoorbeeld aan de CPU, het RAM geheugen, de beschikbare opslag en de batterijduur van de school laptop. Onderstaand lichten we de verschillende aanbevolen specificaties voor een studenten laptop kort voor je uit.

Processor van een school laptop

Vaak ziet men de processor als het hart van de laptop, omdat binnen de processor alle berekeningen voor het gebruik van de laptop worden uitgevoerd. Een andere benaming voor de processor is de CPU. Dit staat voor Central Processing Unit. Let bij het vergelijken van processoren onder meer op de kloksnelheid hiervan, die het aantal berekeningen aangeeft die door de computer kunnen worden uitgevoerd. Een studie laptop moet minimaal een kloksnelheid van 2 Ghz hebben.

RAM geheugen van de laptop

Onder het RAM geheugen, wat staat voor Random Access Memory, verstaan we vaak ook het werkgeheugen van een studie laptop. Dit is het korte termijn geheugen van de laptop, waarin data wordt opgeslagen welke kan worden opgevraagd zonder een beroep te hoeven doen op de harde schijf. Zeker voor grafische studenten is een groot RAM geheugen essentieel. Wij raden aan om een RAM geheugen van minimaal 8 GB te nemen. Bij het bewerken van teksten volstaat een RAM geheugen van 4 GB vaak al.

Opslag van de studie laptop

Vergelijkbaar met het RAM geheugen van een laptop, is de interne opslag op de harde schijf. Kies bij voorkeur voor een SSD, een Solid State Drive, in plaats van voor een HDD (Hard Disk Drive). Een SSD harde schijf is beter bestand tegen de schokken die een laptop moet incasseren, als je deze bijvoorbeeld meeneemt onderweg, als je met de ingeschakelde laptop loopt, enzovoorts. Het wordt aangeraden om een harde schijf van minimaal 256 GB te nemen. Wanneer je grote bestanden opslaat en bewerkt is een harde schijf van minimaal 512 GB noodzakelijk.

Accuduur van de laptop voor studenten

Bij een school laptop kopen is ook de accuduur een belangrijke specificatie. Je zal immers niet op iedere plek een stopcontact kunnen gebruiken om de laptop op te laden. Als je een laptop op school wilt gebruiken tijdens alle colleges, het is raadzaam om voor een accuduur van minimaal 6 tot 8 uur te kiezen. Houd er rekening mee dat de accuduur kan variëren, op basis van het gebruik van de laptop. Snelle laptops of laptops voor grafische studies gebruiken vaak relatief veel energie. Kijk ook naar de mogelijkheid om de accu te vervangen.

De beste school laptop per studie

Beste Laptop Per Studie

Het verschilt sterk per studie, welke laptop hier het beste op aansluit. Een scholier aan de middelbare school heeft bijvoorbeeld een andere school laptop nodig, dan een student aan een hogeschool of universiteit. Onderstaand beschrijven we hetgeen, waarvoor studenten van verschillende studies hun laptop voor school kopen.

Beste laptop voor scholieren

Een laptop voor school aanschaffen is in het geval van scholieren noodzakelijk om presentaties voor te kunnen bereiden, om verslagen uit te kunnen werken en bijvoorbeeld om in hun vrije tijd spelletjes te spelen of series te kijken. Wanneer je in klas 4, 5 of 6 zit, kan het verstandig zijn om alvast vooruit te denken aan de studie die je straks wilt gaan doen! Als je bijvoorbeeld van plan bent om een grafische studie te doen, kan dat van invloed zijn op de laptop die je nu aanschaft.

Wat is de beste school laptop voor economiestudenten?

Het gebruik van een school laptop zal voor economiestudenten enigszins overeenkomen met het gebruik van laptops door scholieren. Deze studenten gebruiken hun studie laptop om verslagen te kunnen maken, aantekeningen te kunnen maken bij colleges, presentaties voor te kunnen bereiden en collegeslides terug te kunnen kijken. Studentenlaptops moeten in dit geval snel, maar niet heel krachtig zijn. Een krachtige laptop is in dit geval zonde van het geld! Een alternatief voor een studenten Economie is een tablet of een 2-in-1 laptop, waarbij het scherm kan worden losgekoppeld van het toetsenbord.

Beste laptop voor grafische studenten

Voor grafische studenten geldt, dat de studenten laptop juist wel krachtig moet zijn. Deze studenten gebruiken tijdens hun studie zware bewerkingsprogramma’s voor het bewerken van video’s en foto’s. Voldoende RAM geheugen is hierdoor essentieel! Ook een snelle processor wordt aangeraden voor grafische studenten.

Het designen op een laptop die hier eigenlijk iets te langzaam is kan namelijk leiden tot enorm lange laadtijden vastlopen met als gevolg verlies van je huidige werk.

Wat is de beste school laptop voor technische studenten?

Technische & IT studenten gebruiken hun laptop voor school en games, waarbij een krachtige processor en voldoende RAM wenselijk is. Het RAM-geheugen maakt gamen op de laptop mogelijk en zorgt er daarbij voor dat het schrijven en compilen van stukjes code snel en zonder veel moeite kan worden uitgevoerd. Ook een grote interne opslag is wenselijk, om bijvoorbeeld twee besturingssystemen naast elkaar te kunnen laten draaien.

Beoogd gebruik van een laptop

Hoe ben je van plan jouw laptop te gebruiken?

Reeds werd beschreven voor welke taken studenten van verschillende studies hun laptop gebruiken. Bepaal bij de aanschaf van een studie laptop voor jezelf, waarvoor jij de laptop denkt te gaan gebruiken. Onderstaand beschrijven we de specificaties waaraan een laptop voor het uitvoeren van verschillende taken moet voldoen.

Tekstverwerken, aantekening maken en spreadsheets bekijken

Iedere student zal tijdens zijn of haar studie verslagen moeten maken, aantekeningen noteren tijdens de colleges, enzovoorts. Voor deze taken volstaat een goedkope studenten laptop, met een i5-processor. Het verschil tussen beide processoren zit in de snelheid van de laptop, als je een groot aantal programma’s open hebt staan.

Ook het RAM geheugen heeft hier invloed op. Vaak is een RAM geheugen van 8 GB voldoende voor deze taken. Wij raden je aan om voor een SSD harde schijf te kiezen van 256 GB. Wanneer je de laptop minimaal 4 of 5 jaar verwacht te gebruiken kan een harde schijf van 512 GB zinvol zijn.

Grafisch ontwerp & fotobewerkingen

Bij het grafisch vormgeven van bijvoorbeeld een website of het bewerken van foto’s met een programma als Photoshop, is een extra krachtige laptop noodzakelijk. Een goede studenten laptop is in dit geval een laptop met minimaal een i5- en liever nog een i7-processor. Daarbij doe je er verstandig aan om voor een RAM geheugen van minimaal 8 GB te kiezen, gecombineerd met een SSD harde schijf van 512 GB.

Je zou ook voor een harde schijf van 256 GB kunnen kiezen en dit combineren met een losse, externe harde schijf. De ruimte is noodzakelijk om de bewerkte foto’s en grote programma’s op de computer op te kunnen slaan.

Videobewerking & 3D toepassingen

Zoek je een laptop voor videobewerking en 3D toepassingen, dan is een i5-processor vaak niet krachtig genoeg. Verstandiger is het in zo’n geval om voor een laptop met een i7-processor te kiezen en een werkgeheugen van minimaal 16 GB. Om alle video’s en programma’s op te kunnen slaan op de laptop, is het raadzaam om voor een intern geheugen van 512 GB te kiezen.

Er worden ook laptops met een intern geheugen van 1 TB aangeboden, waarvan de prijs relatief gezien niet heel veel hoger ligt dan bij een model met 512 GB. Zeker wanneer je naast Windows bijvoorbeeld ook Linux op de computer wilt kunnen laten draaien, is het verstandig om voor een intern geheugen van 1 TB te kiezen.

Gebruik van de laptop naast je studie

Veel studenten gebruiken hun laptop niet alleen tijdens de colleges. Ook kun je een laptop gebruiken voor het bekijken van series of het spelen van games. Houd hier rekening mee bij de aanschaf van een nieuwe school laptop. Een laptop voor studenten die ook willen gamen, moet bijvoorbeeld over een krachtige i5- en bij voorkeur zelfs i7-processor beschikken. Let hierbij ook op de kwaliteit van de GPU, CPU, SSD en RAM van de laptop, om haperingen tijdens het spelen van een spel te voorkomen.

Gebruik je een laptop naast je studie voor het bekijken van films en series? In dat geval is een studenten laptop met een i5-processor en een werkgeheugen van 8 GB vaak voldoende. Wel kan het in dit geval zinvol zijn om naar de schermen van geschikte laptops te kijken. Met een retina scherm profiteer je van de scherpste en qua kleur mooiste beelden.

Macbook of Windows-laptop kopen?

Kies tussen een macbook of windows als student

Veel studenten komen voor de keuze tussen een studenten laptop van Apple en een studenten laptop van bijvoorbeeld Lenovo of HP te staan. Een belangrijk verschil is dat een studenten laptop van HP of Lenovo Windows als besturingssysteem heeft, terwijl Apple haar eigen OS X gebruikt.

tZeker voor de bewerking van foto’s en video’s kan het de moeite waard zijn om de aanschaf van een studenten laptop Macbook te overwegen. Deze school laptops zijn stevig, compact en licht van gewicht. Daarbij heeft de Macbook een prachtig scherm en biedt deze een krachtige processor, om het bewerken van foto’s en video’s moeiteloos te laten verlopen.

Laptop met studentenkorting kopen

Bespaar door gebruik te maken van studentenkorting

Hoewel een studenten laptop van Apple volgens velen een mooier design heeft en over krachtige specificaties beschikt, is de prijs hiervan ook aanzienlijk hoger. Het is zodoende verstandig om een dergelijke studenten laptop met korting te kopen.

Zowel voor de studenten laptops van Apple, als voor studenten laptops met Windows worden doorgaans studentenkortingen aangeboden. Houd er rekening mee dat je naast de kosten voor de laptop zelf, ook kosten kwijt zal zijn aan een laptoptas voor school om je laptop mee te kunnen nemen en eventueel een laptophoes of laptopsleeve om je laptop te beschermen tegen stof, water en stoten.

Klik hier voor de studentenkorting van Apple

delaptopwinkel.nl
Logo