Laptophoes koopgids

De laptophoes is een logisch vervolg op de laptoptas. Niet alleen is een hoes makkelijker mee te nemen, ook valt de beschermhoes minder snel op! Dit maakt het voor straatrovers minder makkelijk om te herkennen dat je een dure laptop bij je draagt. Het is slechts een van de voordelen die een laptophoes je biedt.

Bovenal wordt voor het gebruik van laptophoezen gekozen, om de kans op schade aan je dure notebook te voorkomen. Of je nu een Apple Macbook hebt, of een goedkoper model van Acer: je wilt beschadigingen aan het apparaat voorkomen!

Waarom een laptophoes?

Men noemt een laptophoes ook wel een laptop sleeve of een laptop beschermhoes. Dit valt te verklaren door de beschermende werking van deze hoezen, wat de voornaamste reden is om een laptop beschermhoes te kopen.

Een laptop hoes kopen voorkomt dat er krassen op het apparaat ontstaan, als je deze bijvoorbeeld in een schooltas of aktetas meeneemt. In een tas zitten altijd kleine zanddeeltjes, die voor lichte krasjes op een laptop, tablet of mobiele telefoon zorgen.

Houd er rekening mee, dat een laptop sleeve de notebook niet altijd voldoende beschermt als je deze per ongeluk laat vallen. Onderstaand vind je de belangrijkste voor- en nadelen van laptophoezen.

Voordelen van een laptophoes

  • Een laptop sleeve beschermt de buitenzijde van je apparaat tegen kleine krasjes en andere beschadigingen.
  • Met een laptophoes kun je een laptop in je school- of aktetas meenemen. Dit is makkelijker dan een losse laptoptas!
  • Kies voor een leren laptop beschermhoes om je notebook nog stijlvoller te maken. Met een waterdichte laptop sleeve wordt je apparaat daarbij beschermd tegen vochtschade.

Nadelen van een laptophoes

  • Door een laptop zak te gebruiken zal er meer ruimte in beslag worden genomen in je tas. Dit kan als een nadeel worden beschouwd.
  • Zonder laptoptas word je met enkel een laptophoes gedwongen om altijd een rugtas of los tasje mee te nemen.

Houd er rekening mee dat een laptop beschermhoes geschikt is voor een specifiek formaat laptop. Een laptophoes 13 inch is zodoende niet te gebruiken met een laptop van 11 inch! Je zou er wel voor kunnen kiezen om een laptophoes 17 inch te combineren met een kleiner model laptop. Dit wordt echter afgeraden. Wanneer de laptop speling heeft in de beschermhoes, kan dit de kans op beschadigingen vergroten.

Welke soorten cases zijn er?

Reeds werd beschreven dat de laptop hoesjes in verschillende formaten worden aangeboden. Kies bijvoorbeeld voor een laptophoes 14 inch, een laptophoes 15.6 inch, of een model van 17 inch! Er zijn echter verschillende andere factoren, die een rol kunnen spelen in je keuze. Denk ook aan het materiaal, de sluiting van de hoes, de mogelijkheid om extra documenten of bijvoorbeeld pasjes mee te nemen, enzovoorts. Lees snel verder, waar je op moet letten bij een laptophoes kopen.

Soft & Hard

Materiaal van een laptophoes

Soft en Hardcase laptop

Qua materiaal wordt er onderscheid gemaakt tussen een soft case laptophoes, bijvoorbeeld een vilten laptophoes, en een hard case laptophoes. De hard case laptophoezen zijn doorgaans iets steviger en bieden het apparaat bescherming tegen vocht. Bij de soft case laptophoezen, een laptop sleeve van leer of een vilten laptop sleeve, kan het vocht in het materiaal trekken. Dit geldt vanzelfsprekend niet voor spatwater!

De stootbestendigheid van een laptophoes is niet direct afhankelijk van het materiaal aan de buitenzijde. Veel belangrijker hierbij is de dikte van het materiaal aan de binnenzijde. Dit materiaal biedt een dempende werking als er tegen de laptophoes gestoten wordt, of als deze op de grond valt. Bij een leren laptop sleeve is die demping vaak iets minder, dan bij bijvoorbeeld een leuke laptophoes van vilt. Ook wordt er aan de binnenzijde van de laptop sleeve vaak neopreen gebruikt. Dit versterkt de dempende werking van de hoes.

Welke kleuren sleeves zijn er?

Bij het zoeken naar een leuke laptop sleeve kijkt men niet alleen naar het materiaal, waarvan deze gemaakt is. Ook de kleur kan een bepalende factor zijn!

Kies je bijvoorbeeld voor een laptophoes van leer, dan heeft deze vaak een licht- of donkerbruine kleur. Een leuke sleeve voor je laptop van kunststof komt in veel meer kleuren voor. Neem bijvoorbeeld een mooie rode laptophoes, zodat je deze snel herkent! Mocht je een minder opvallend model wensen, dan kun je voor een zwarte of bijvoorbeeld donkerblauwe sleeve kiezen.

Hieronder een selectie van de meest populaire kleuren laptop sleeves:

Sluiting van het hoofdvak

Het hoofdvak van een laptop beschermhoes kan op verschillende manieren gesloten worden. Een goedkope laptophoes heeft vaak een sluiting met klittenband. Niet alleen maakt dit de beschermhoes iets minder stijlvol, ook werkt zo’n sluiting doorgaans slechter dan een ritssluiting of een magneetje. Na verloop van tijd zal het klittenband steeds minder goed werken.

Een alternatief voor een laptop sleeve kopen met klittenband, is een model met een ritssluiting. Ritssluitingen zijn veel steviger en zullen langer naar behoren werken. Let bij de keuze voor een sleeve met ritssluiting op het verschil tussen een enkele en dubbele ritssluiting. Mocht je voor een dubbele ritssluiting kiezen, dan heb je altijd een reserve als de eerste rits niet meer werkt.

Een derde variant van de sluiting van het hoofdvak is een magneet. Laptophoezen met magneet zijn vaak bijzonder stijlvol! Daarbij zijn de magneten doorgaans erg sterk. Houd er wel rekening mee, dat een magneet vaak niet de gehele opening van de laptophoes sluit. Iets wat bij een ritssluiting wel het geval is. Dit kan een reden zijn om een laptop sleeve met rits te nemen.

Extra vakken in de laptophoes

Naast het materiaal, de kleur en de sluiting van een laptophoes, kan ook de aanwezigheid van extra vakken een bepalende factor zijn. Soms zit er aan de binnenzijde van een  beschermhoes een klein vakje voor contant geld, een visitekaartje, pasjes, enzovoorts. Ook aan de buitenzijde kunnen extra vakken toegevoegd zijn. Zo heb je ruimte voor een tablet, documenten, enzovoorts. Houd er rekening mee, dat deze extra vakken de hoes aanzienlijk dikker kunnen maken.

Vaak draagt men een laptophoes met zich mee in een rug- of aktetas. De aanwezigheid van extra vakken wordt in zo’n geval minder noodzakelijk.

Kwaliteit over alles

Laptophoes: Waar te koop?

Hema & actions laptop hoes - Coolblue en bol laptophoes

Niet alleen bestaat er een grote diversiteit in modellen laptophoezen, ook worden de sleeves op verschillende plekken verkocht. Kies bijvoorbeeld voor een goedkope Action laptophoes, een stijlvolle laptophoes van Hema of een zakelijke Coolblue laptop sleeve. Het is verstandig om de laptophoezen van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Zo vind je de hoes, die het beste bij je wensen past!

Een laptophoes van Action is vaak bijvoorbeeld minder stevig dan een laptophoes van Coolblue. Daar waar een Hema laptop sleeve wel relatief sterk kan zijn, maar vooral verkocht wordt door de vrolijke vormgeving hiervan. De stootbestendigheid van deze laptophoezen is niet te vergelijken met de best verkochte sleeves van bijvoorbeeld Coolblue. Hema en Action zijn geen elektronicazaken, waardoor je voor een kwalitatief goede en waterdichte laptophoes het beste naar een winkel als Coolblue kunt gaan.

Bekijk de top 10 laptophoezen van Coolblue

De bekendste sleeve merken

Er zijn verschillende bekende producenten van laptophoezen. Kies bijvoorbeeld voor een laptop sleeve van Case Logic, Port Designs of MW Sleeve. Deze producenten bieden laptophoezen aan voor verschillende formaten laptops. Hierbij maakt het geen verschil, wie het apparaat zelf geproduceerd heeft. Een 14 inch laptop van Acer past immers net zo goed in een 14 inch laptophoes, als een soortgelijke laptop van Asus. Houd er rekening mee dat sommige laptops een formaat hebben, die niet is afgerond op een geheel getal. Denk aan het verschil tussen een laptop van 11 inch en een laptop van 11.6 inch. Het maakt een groot verschil, of je in zo’n geval een laptophoes 11 inch of een laptophoes 11.6 inch koopt.

Apple cases voor Macbook

Apple is een merk, die wel zelf laptop hoesjes ontwerpt voor haar Macbook. We noemen deze hoesjes Apple cases, die naadloos aansluiten op de vorm van de laptop. Het is hierbij niet noodzakelijk om je apparaat uit de Apple case te halen. Deze blijft namelijk om het model heen zitten en beschermt de Macbook tegen krassen en andere beschadigingen. Een Apple case is zodoende niet te vergelijken met een laptophoes van Case Logic, Port Designs of MW Sleeve. Het is niet noodzakelijk om met een Macbook voor een Apple Case te kiezen. Je kunt ook voor een van de sleeves van andere producenten kiezen.

Een reden om voor een hoes voor Macbook Air of je Macbook Pro te van Case Logic, Port Designs of MW Sleeve te kiezen, is het feit dat een Apple case relatief weinig demping biedt als je de laptop laat vallen. Andersom kunnen de Apple cases je Macbook een zakelijke, moderne uitstraling geven. Dit kan een reden zijn om toch voor de Apple case te kiezen!

Kies het juiste formaat laptophoes

Het uitzoeken van het juiste formaat laptophoes is essentieel, om onnodige schade aan de laptop te voorkomen. Als een laptophoes te groot is, kan dit ertoe leiden dat de laptop in z’n hoes gaat schuiven. De kans is groot dat er na verloop van tijd kleine zanddeeltjes of stofjes in de hoes achterblijven. Op het moment dat de hoes te groot is voor je laptop, kunnen deze deeltjes voor krasjes zorgen. Dit tast de behuizing van je laptop aan!

Kortom, er zijn diverse factoren om rekening mee te houden bij de aanschaf van een hoes voor je laptop. Het formaat, eventuele extra vakjes en het type hoes zijn bepalend. Daarbij moet de hoes aansluiten bij je persoonlijke smaak. Voorkom schade aan je laptop en bestel direct een nieuwe hoes.