Gaming laptops zijn een van de meest populaire laptops op de markt. Het aanbod is enorm en het kan daarom enorm lastig zijn om een goede keus te maken. Om deze reden heb ik alle informatie, reviews en tips gebundeld op deze pagina zodat jij de beste game laptop kunt kopen die past bij jouw budget & gebruik.

Een game laptop is namelijk een prijzige investering. Het is daarom goed naar de prijs- kwaliteitsverhouding te kijken en naar de onderdelen van de laptop.

Wat is een game laptop?

Een game laptop is een laptop waar optimaal games op gespeeld kunnen worden in hoge kwaliteit. Het kenmerkt zich vaak aan krachtige hardware en voldoende schermgrootte. Veel voorkomende eigenschappen zijn:

 • Een dedicated videokaart
 • Veel RAM geheugen
 • SSD Opslag
 • Een snelle processor
 • Verhoogde warmte & geluidproductie
 • Korte accuduur

Ondanks dat je op vrijwel elke laptop kunt gamen, is niet elke laptop een game laptop. Deze naam is weggelegd voor laptops waarbij de onderdelen speciaal zijn afgestemd om optimaal te kunnen gamen.

Speel je namelijk games op een laptop die niet geschikt is voor gamen, dan is de kans enorm groot dat het spel kwalen gaat vertonen: Haperend beeld, langzame reacties of zelfs het blijven vast hangen van je laptop. Dit omdat de hardware in de laptop het spel niet goed en snel genoeg kan verwerken.

De voordelen van een game laptop

Een goede game laptop is multifunctioneel. Het mooie is dat ze door de hoge kwaliteit hardware geweldig zijn voor het spelen van games op hoge instellingen. Maar deze onderdelen zorgen er ook voor dat ze goed te gebruiken voor andere doeleinden.

Zo zijn ze ideaal te gebruiken voor multimedia toepassingen zoals het bewerken van foto’s of het maken van een design in Adobe Photoshop & Illustrator. Maar ook het bewerken van video’s in programma’s als Adobe Premiere & After effects.

Veel gamers gebruiken dit dan ook om hun streams van bijvoorbeeld Twitch op te nemen. Om ze vervolgens te editen en op YouTube te uploaden.

De nadelen van een game laptop

Gaming laptops zijn niet alleen maar het beste van twee werelden. Ze komen ook met enkele nadelen die eerst goed overwogen moeten worden:

 • Het meest voorkomende probleem is de warmte & geluid. Omdat de laptop met enorme kracht moet werken wordt enorm veel hitte geproduceerd. Die hitte moet weer gekoeld worden wat er voor zorgt dat de ventilatoren harder gaan draaien, wat zorgt voor meer geluidsproductie
 • De accuduur van de batterij is een enorm knelpunt. De zware hardware verbruikt veel stroom. Bij de meeste gevallen is de batterij door de zware prestaties in minder dan 3 uur op.
 • Het gewicht kan soms wel oplopen tot 4-5 kilogram. Dit is enorm zwaar voor een laptop en ze worden dan ook vaak stationair gebruikt.
 • Ten slotte moeten is de prijs van ook een limiterende factor. Gaming laptops kosten nou eenmaal veel geld.

De onderdelen van een game laptop

Een goede game laptop bestaat uit verschillende onderdelen die samen bijdragen een ultieme game ervaring. Ik heb elk van deze onderdelen uitgelicht om zo tot een beter beeld te komen welke onderdeel zorgt voor welke prestaties.

Grafische kaart

Gaming laptop onderdeel - Grafische kaart

De grafische kaart, of videokaart is een enorm belangrijk onderdeel. Dit stuk hardware, die ook wel GPU wordt genoemd, zorgt voor de weergave van beeld op je beeldscherm. Hij doet dit door de data om te zetten in een signaal dat je monitor herkent.

Des te beter de grafische kaart in de gaming laptop, des te sneller en vloeiender het beeld weergegeven kan worden. Dit onderdeel maakt het verschil of je games op 6 of 60 frames per seconde kunt spelen. Een goed presterende gaming laptop heeft grotendeels te maken met het snel kunnen inladen van grafische elementen.

Het is vereist om minimaal een model met dedicated videokaart te kiezen. Dit is een variant die als los onderdeel aan het moederbord van de laptop vast zit. Het is het tegenovergestelde van een geïntegreerde videokaart-chip, die standaard bij de processor zit ingebouwd.

Veel voorkomende grafische kaarten zijn de NVIDIA GeForce GTX 1050 t/m 1080 of een AMD Radeon grafische kaart.

Ram geheugen

Het RAM geheugen of werkgeheugen Is een van de belangrijkste ondersteunende factoren in de prestaties.

RAM geheugen zorgt ervoor dat je laptop taken sneller en vloeiender kan laten verlopen, in het speciaal wanneer je verschillende programma’s open hebt staan.

Zorg dat je minimaal 8 GB werkgeheugen hebt voor de ultieme ervaring.  Want heb je meer RAM? Des te meer taken de laptop tegelijkertijd aan kan.

Processor

De processor (CPU) is een belangrijk onderdeel. De processor zorgt ervoor dat de laptop efficiënt zijn taken uitvoert en of je laptop zuinig in stroomverbruik is.

Vaak vind je een Intel Core i5 of Intel Core i7 processor. Het is vooral ook even belangrijk naar de kloksnelheid te kijken van deze processoren om te bepalen of hij voldoende snelheid heeft.

Opslag

Een SSD opslag zorgt voor het snel inladen van bestanden. Hierdoor reduceer je de kans op lag tijdens het spelen en starten de games sneller op. Daarnaast is de opslag belangrijk omdat je voldoende opslag moet hebben om games te kunnen instaleren. Tegenwoordig zijn er games die oplopen tot boven de 80GB aan opslagruimte.

Batterij

Gaming laptop onderdeel - Accu

De accu of batterij blijft een pijnpunt. Aangezien de laptop veel stroom verbruikt zal de accu snel leeglopen. Het aangeven van de batterijduur is voor fabrikanten vaak een lastige taak. Ga er van uit dat op hoge prestaties de accu niet langer dan 3 uur meegaat.

Beeldscherm

Gaming laptop onderdeel - Beeldscherm

Veel modellen hebben een groot formaat beeldscherm dat loopt van 15 tot soms wel 19 inch. Een groter formaat betekend een betere beleving van het spel of meer werkruimte tijdens foto of videobewerking. Daarnaast gaat een hoger gewicht wel gepaard met grotere beeldschermen.

Het gros van de schermen bevat een Full HD beeldscherm maar enkele duurdere modellen nijgen steeds meer richting de 4k UHD schermen te gaan.

Aan de hand van het beoogd gebruik is het handig om een anti-reflecterend scherm te kiezen. Dit zorgt voor een betere beleving wanneer de zon meer schijnt. Dit gaat echter wel ten koste van de kleurbeleving van het beeldscherm.

Audio

Ten slotte is er nog audio. Veel gamers kiezen er voor om een headset te gebruiken, maar een fatsoenlijk ingebouwde speaker set is geen overbodige luxe.

Over het algemeen bestaan de speakersystemen in uit merken als Harman, Onkyo en B&O.

Hoe duur is een gaming laptop?

Hoe duur is een gaming laptop

Gaming laptops zijn een prijzige investering in vergelijking met een school of casual laptop. De snelle onderdelen in de laptop maken hem duurder dan de andere varianten.

De meeste modellen kom je tegen vanaf een prijs van ongeveer €750. Dit betekend overigens niet meteen dat het een slechte keus is. De onderdelen van deze budget gaming laptop stellen je bijvoorbeeld nog steeds in staat om de meeste spellen op medium tot high settings te spelen met een FPS tussen de 35 en de 60.

De meest gekozen modellen schommelen tussen de €1000 en de €2000. In mijn ogen blijft dit een flinke prijs voor een laptop. De hardware die in de laptop zit is aan de hoge kant en zorgt ervoor dat je meerdere jaren nog optimaal kunt genieten van de nieuwste games op hoge kwaliteit.

De bovenklasse in prijs blijft zich elke keer weer overtroeven en komt met steeds snellere, gekkere en duurdere varianten oplopend tot boven de €6000.

De merken game laptops

Gaming laptop merken

Als je alles hebt gelezen weet je inmiddels waar je op moeten letten bij het kiezen en dat je redelijk diep in de buidel moeten. Maar welke merken game laptops zijn er nou eigenlijk op de (Nederlandse) markt verkrijgbaar?

Hoe je het ook wend of keert, een merk laptop blijft een persoonlijke keuze. Elk merk heeft zo zijn eigen voor en nadelen, zijn eigen uiterlijk of zijn eigen software die de laptop speciaal of juist afgrijselijk maakt.

MSI

Er is een reden dat ik als eerst MSI benoem in het rijtje van merken game laptops. MSI laptops zijn namelijk allemaal gespecialiseerd om games op te spelen.

Het merk heeft verschillende gaming modellen genaamd series op de markt. Elk van model in de series heeft andere eigenschappen, voordelen en nadelen.

Zo kenmerkt de MSI GP serie zich aan een dunner en toegankelijker uiterlijk die meer op mainstream gamers gericht is en ook hardware heeft die de mainstream gamers aanspreekt.

De MSI GT series kenmerkt zich bijvoorbeeld weer als de zwaarste en meest krachtigste gaming laptops in hun arsenaal. Ze bevatten mega snelle hardware en een flink prijskaartje die pas begint bij de €2,500.

Bekijk onze MSI Gaming Laptops

Lenovo Legion

Lenovo heeft een gaming lijn genaamd Lenovo Legion. Het kenmerkt zich door krachtige hardware en een stoer uiterlijk  voor een betaalbare prijs.

De modellen van Lenovo Legion komen vaak terug in de lijsten van beste game laptops.  De Lenovo Legion modellen lopen in prijs van ongeveer €899 tot aan €1499 wat hem een ideale prijs kwaliteitsverhouding geeft.

Bekijk onze Lenovo Gaming Laptops

HP Omen

De HP Omen is een van de twee game lijnen van HP. Deze lijn is compleet toegespitst op de gamer en dat is ook te zien aan de hardware en het uiterlijk. De modellen in de HP Omen lijn kenmerken zich door de zwart met rode behuizing en de zware hardware.

De goedkoopste HP Omenbegint bij de €999 en komt met 8GB RAM, een NVIDIA GeForce GTX 1050 en een Intel Core i5.

Deze prijs loopt op tot maar liefst €4499 bij een 4k 17,3 inch model met 32 GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 1080, 3,9 GHz Intel Core i7 Kaby Lake en 3TB opslag.

Bekijk onze HP Gaming Laptops

HP Pavilion Gaming

De tweede game lijn van HP is de game variant van de populaire HP Pavilion. De HP Pavilion lijn bevat mainstream media modellen met een zwart uiterlijk.

De HP Pavilion Gaming is een keuze voor mainstream gamers die de HP Omen te duur vinden of het uiterlijk van de Omen niet mooi vinden.

De prijzen van deze lijn gaan van €949 tot ongeveer €1349. Dit maakt het perfecte laptops voor gamers met een minder groot budget.

ASUS Game lijnen

Asus heeft verschillende modellen die ze onder de noemer game laptops op de markt uitbrengt. De bekendste varianten zijn:

 • Asus ROG; Republic of Gamers.
 • Asus TAF; The Ultimate Force
 • Asus FX

Elk van deze varianten heeft weer een eigen model naam zoals de ROG Strix of de ROG Zephyrus. Zo staat Strix in het Romeins voor “uil” wat zich vertaald naar een betere audio en beeldkwaliteit in de laptop. Zephyrus staat voor wind, wat zich vertaald naar dunne laptops.

Bekijk onze ASUS Gaming Laptops

Medion Erazer

Medion Erazer laptops zijn de goedkoopste gaming laptops die er te verkrijgen zijn. Het is vaak de keuze voor gamers met een lager budget die toch lekker willen gamen. Zo is er al een Medion laptop beschikbaar voor €699

Het leuke aan de Medion Erazer laptops is dat ze in plaats van een zwart met rood een blauwe accentkleur hebben.

Bekijk onze Medion Erazer Gaming Laptops

Razer

Razer is, samen met Alienware, wereldwijd een van de bekendste gaming merken.

Razer heeft naast verschillende gaming accessoires zoals muizen, toetsenborden en muismatten ook een hele gave, dunne game laptop uitgebracht: De Razer Blade en de Razer Blade Stealth.

Zo gaat de Razer Blade 15 bijvoorbeeld gepaard met de volgende specificaties:

 • Ultrabook uiterlijk: Dun & licht
 • 4,1 GHz overklokbare i7 processor
 • NVIDIA GeForce GTX 1070 Max-Q
 • 16 GB DDR4 RAM geheugen
 • RGB LED toetsenbord

Razer laptops zijn lastig te verkrijgen in Nederland aangezien Razer de modellen momenteel nog niet in Nederland heeft uitgebracht. Via Amazon Duitsland zijn deze laptops al te verkrijgen maar als de geruchten kloppen brengt Razer de laptop zelf ook uit in Nederland in Q4 2018.

Alienware

Dell heeft een van de meest populaire gaming lijnen in handen: Alienware. De Alienware laptops staan bekend om hun mooie uiterlijk, sterke toetsenborden en 4k beeldschermen i.c.m. snelle hardware.

Alienware heeft verschillende formaten die geheel zelf samen te stellen zijn:

 • Alienware 13 – 13 inch vanaf €1300
 • Alienware 15,6 – 15 inch vanaf €1500
 • Alienware 17 – 17,3 inch vanaf €1700

Zo is maximaal geconfigureerde Alienware 17 maar liefst €4279. Maar dan heb je wel een 8e generatie Intel Core i9 processor die overgeklokt is tot 5,0 GHz. Een NVIDIA GeForce GTX 1070 OC met 8GB DDR5,  32GB RAM DDR4-2666 MHz en 3x een 1 TB SSD in Raid opstelling.

Toshiba Qosmio

Ten slotte heeft ook Toshiba een eigen gaming lijn gehad onder de noemer Toshiba Qosmio. Deze modellen zijn momenteel niet meer te koop. Ik raad dan ook aan deze snel te vergeten.

Snelle Laptops die gebruikt kunnen worden om te gamen

Behalve de game lijnen van bekende merken is het natuurlijk ook gewoon mogelijk te gamen op laptops die snelle hardware bevatten.

Goede voorbeelden hiervan zijn:

 • Dell XPS laptops
 • Lenovo Yoga & Thinkpad X1
 • Microsoft Surface Book
 • Asus ZenBook Pro