Valve, de makers van Steam, hebben met hun software Proton geprobeerd Windows-only games speelbaar te maken op Linux omgevingen zonder developer support.  Na twee maanden blijkt Proton zeer goed te werken aangezien het nu al 2674 games speelbaar maakt op Linux systemen.

In augustus kondigde Valve aan dat het ging werken aan de compatibiliteit van Linux voor Steam games. Maar in plaats van elke game met behulp van developers om te schrijven, heeft Valve een eigen poging gedaan door Proton te creëren. Nu zijn we twee maanden verder sinds de beta release en Proton heeft al duizenden PC games op Linux speelbaar gemaakt.

Wat is proton?

Proton is een gemodificeerde versie van de “Wine compatiblity layer” die op Windows & Apple laptops gebruikt wordt om Windows applicaties te draaien. Valve heeft aanpassingen aan de Wine applicatie aangebracht zodat het beter geschikt is voor games en vervolgens geïntegreerd in Steam. Onder de gemodificeerde versies zit zelfs support voor DirectX 11 & 12 games op Linux.

Tijdens de release in Augustus waren er maar 27 games beschikbaar. Maar in ruim twee maanden is dat aantal dus gegroeid naar een flinke 2674 games die gewhitelist zijn en speelbaar op Linux (Scheelt weer een gaming laptop). Zelf doelt Valve op een compatibiliteit van 5156 games. Maar met ruim de helft van dat aantal in 2 maanden moet dat wel goed komen.

Bekende games die gewhitelist zijn: The Witcher 3, Dark Souls 3, The Elder Scrolls: Skyrim maar ook Borderlands en Cuphead

Probeer het zelf uit

Wanneer je inschrijft op de beta versie van Steam, dan zal er automatisch een tag bijkomen met “Runs on this computer via Steam Play”. Het is zelfs mogelijk om je eigen games te draaien die nog niet gewhitelist zijn. Het risico is dan wel groot dat de game crashed.

Valve is constant bezig met het verbeteren van Proton. Het kan dus goed zijn dat een game die momenteel niet gewhitelist is, dat wel in de komende maanden zal zijn. Wil je een duidelijk overzicht van alle games die ondersteund worden door Proton? Check dan snel de lijst op ProtonDB.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Goedkoop Apple MacBook Pro 16 (2019) Spacegrijs - i7/32GB/512GB laptop kopen

Haal het maximale uit jouw aankoop

Wij verzamelen scherpe laptop aanbiedingen en acties die we tegenkomen en delen deze graag met je.

Daarnaast mag je handige gebruikerstips verwachten na de koop van de laptop. Denk hierbij aan hoe je e-mail moet instellen tot aan het beveiligen van je laptop.

Zo bespaar je én haal je het maximale uit jouw nieuwe laptop.

Ben jij er klaar voor? Schrijf je dan snel in!

Bedankt voor het inschrijven!