Welk type USB poort heeft mijn laptop?

2 april 2021

Vrijwel elke laptop heeft er een: een USB aansluiting. Deze kan gebruikt worden om apparatuur zoals een muis, externe opslag of usb-stick aan te sluiten. in oudere type laptops zit vaak een USB-A aansluiting, nieuwere type laptops hebben vaak een USB-C aansluiting. Voordat je accessoires voor je laptop koopt zoals een docking-station of USB-HUB moet je wel even goed kijken wat voor USB aansluiting jouw laptop heeft.

Laten we allereerst bekijken hoe je de USB types kan herkennen om vervolgens in te gaan op de verschillende soorten. Je hebt namelijk ook nog verschillende type usb poorten. Op deze manier verzekeren we je dat je de goede keuze maakt. Na het lezen van dit hoofdstuk heb je een goed beeld welke usb poort je (nodig) hebt.

Type USB Poorten in laptop

Zoals je kan zien is de USB A breeder en rechthoekig van vorm, waar de USB C juist kleiner en rond van vorm is. Kijk dan ook eerst goed naar je laptop wat voor USB poort je hebt. Ter referentie heb ik in de bovenstaande afbeelding ook de poort v.d. USB – A meegenomen. De poort heet ook wel de “Female” aansluiting van de USB omdat de mannelijke kant in de vrouw geschoven moet worden.

USB A 2.0 & 3.0

Door opvolgers van USB A 2.0 is de 3.0. Deze vernieuwde versie is ruim tien maal sneller met het overzetten van data dan een 2.0. Dit maakt de het ideaal voor externe opslag / USB sticks. Een USB 3.0 kabel / poort is te herkennen aan de blauwe strip die zich in de twee elementen bevind.

USB 3.0 is zo ontworpen dat je gewoon voorgaande USB 2 versie kan gebruiken in de 3.0 poort. Dit is handig want zo hoef je niet speciaal nieuwe apparatuur te kopen.

Is USB C beter dan USB 3?

Je had het al een beetje kunnen verwachten maar USB C is weer sneller dan USB 3. Zo heeft de 3 een maximale snelheid van 5 Gb/s waar de USB-C 10 Gb/s haalt. Thunderbolt 3 heeft zelfs 40Gb/s. Daarnaast biedt USB-C een heel groot voordeel waar de USB-3 weer achterbleef: Je kan er apparaten mee opladen. Zo kun je eenvoudig randapparatuur zoals een telefoon of tablet opladen met jouw laptop.

Zo herken je een USB-C poort

Wij hebben een foto uit de onze macbook-pro review genomen waarbij heel goed te zien is waar de ronde en symmetrische poorten in de MacBook zich bevinden.

Usb C Herkennen

Verschillende type USB-C poorten

Naast de USB-C poorten van een windows laptop kunnen verschillende symbolen staan die aangeven wat voor type poort het is. Eerder noemde we de thunderbolt al even, maar we kennen ook een displayport en een usb SS poort.

 1. Thunderbolt: Te herkennen aan een bliksemschicht naast de poort. Je kan met deze poort apparaten opladen, videosignalen doorsturen en een monitor aansluiten. Deze poort ondersteund “DisplayPort alt mode“.
 2. DisplayPort: Te herkennen aan een symbool die bestaat uit een D met daarin een P als in het woord Display Port. Hiermee kan je een videosignaal aansluiten en dus een externe monitor aansturen.
 3. USB-SS: Te herkennen aan het batterij met SS erin. Via deze poort kan een laptop opgeladen worden. Het ondersteund hier geen DisplayPort alt mode.
Hyperdrive Slim 8 In 1 Usbs

Welk type usb-C poort heeft mijn MacBook?

Je zag het hierboven al kort in de foto van de poorten in de MacBook. Maar de MacBook Pro & Air modellen hebben geen symbool naast de poort staan. Het is dan ook iets lastiger achterhalen welk type poort de laptop heeft. Gelukkig is dit te achterhalen door het volgen van de volgende stappen:

 1. Ga op het bureaublad linksboven naar het Apple logo en klik daar op
 2. Klik op “Over deze Mac”
 3. Controleer welk model of introductiejaar de MacBook is
 4. Gebruik de onderstaande tabel om te bepalen welke type usb-c op welke poort kan.
Model MacBookOpladenVideosignaal/Ondersteunt DisplayPort alt mode
MacBook Pro 2016-2019JaJa
MacBook Pro 2015NeeNee
MacBook Air 2018-2019JaJa
MacBook Air 2015-2017NeeNee
MacBook 12 inch 2015-2017JaJa

USB-C hubs

Heb jij te weinig aansluitingen op jouw laptop en mis je net die ene extra usb poort? Dan helpt een USB hub hier goed bij.  Dus ben jij nog op zoek naar een goede USB-C hub voor jouw MacBook of Windows laptop? Dan hebben we hieronder een aantal links naar de bestverkochte online modellen en onze review van de Slim MacBook USB-C hub.

Dylan de Jonge
Dylan de Jonge

Dylan heeft 10 jaar geleden delaptopwinkel.nl opgericht tijdens zijn ICT opleiding. Hij kreeg veel de vraag "welke laptop moet ik kiezen" en besloot alle tips & tricks te bundelen op een website.

4 Opmerkingen
Toon alles Handigst Hoogste Beoordeling Laagste Beoordeling Uw recensie toevoegen
 1. Ik zoek een externe schijf, nu zie ik dat er verschillende usb soorten zijn, 2, 3 enz. Kan ik die toch gewoon op mijn ACER ES1-711 laptop aansluiten?

 2. Graag geef ik even een aanvulling op bovenstaande stelling van USB 3.0 “is te herkennen aan de blauwe strip”.

  Fabrikanten worden aangeraden om bij een USB 3.0 poort/aansluiting/kabel dit aan te duiden door de blauwe elementen en het icoontje met de letters “SS”. Maar dit is geen verplichte standaard, dus soms wordt dit niet of maar gedeeltelijk toegepast.

  Zelf heb ik bijvoorbeeld een ‘Dell XPS’ laptop met 1 USB 2.0 en 1 USB 3.0 poort, beiden hebben dezelfde donkergrijze kleur, maar die aan de linkerzijde heeft de SS aanduiding waaraan je kan zien dat dit de USB 3.0 betreft. Het zijn maar kleine lettertjes dus je moet al heel goed kijken.

  Ter info, die afkorting SS staat voor Super-Speed.
  USB 2.0 is Hi-Speed
  USB 3.0 is Super-Speed

 3. Thx voor de aanvulling Del Jarretel 🙂

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

delaptopwinkel.nl
Logo