Microsoft Office in het Fries

Door 6 maart 2019 Nieuws, Software

Goed nieuws voor onze noorderburen met een laptop met Microsoft Office: De provincie Friesland (lees Fryslân) gaat in samenwerking met Microsoft het mogelijk maken om een Friese spellingscontrole te gebruiken. Omrop Fryslân meldt dat iedereen met een programma uit het Microsoft Office pakket; PowerPoint, Word, Outlook of Excel, van de ruim 290.000 tellende spellchecker gebruik kan maken.

“Als je in een van die programma’s werkt, dan maak je wel eens een foutje. Nu krijg je alternatieven voor spelling in het Nederlands, maar wij willen dat er voortaan ook een alternatief komt voor Friese spelling.”
– Sietske Poepjes

Het bestand van 290.000 Friese woorden

Met deze nieuwe spellingscontrole hoopt onder andere Sietske Poepjes te kunnen bereiken dat Friezen niet bang zijn fouten te maken als het gaat over het schrijven van professionele documenten in bijvoorbeeld Microsoft Word.

Het project word in samenwerking gemaakt met Microsoft en de Fryske Akademy, een stichting die zich inzet voor o.a. de Friese taal. Door een bestand van 290.000 Friese woorden te verzamelen en deze voor te stellen als verbetering. Een leuk voorbeeld hiervan is dat het pakket bijvoorbeeld “internet” voorstelt om te veranderen naar “ynternet.

Testen van de nieuwe Friese spellingscontrole

Uiterlijk deze zomer, zou de applicatie test klaar moeten zijn voor de mensen in het provinciehuis en bij de Fryske Akademy. Dit betekend dat er gekeken kan worden of het technisch en taalkundig werkt. Vervolgens zou het project uitgerold kunnen worden via het Microsoft office pakket.

Kosten van het project

Een leuk weetje: De kosten van het ontwikkelen van het project zullen rond de 40.000 euro bedragen.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Het overzicht van goedekope MacBook air en MacBook pro's

Ik heb 5 handige tips voor je!

Ik wil je graag helpen met het vinden van een laptop die precies aan jouw wensen, eisen en budget voldoet. Ik heb de afgelopen jaren duizenden Nederlanders geholpen aan een nieuwe laptop en redelijk wat artikelen geschreven in de tussentijd. De kans is groot dat ik je eenvoudig op weg kan helpen.

 

Ik zal dan ook de komende dagen wat handige artikelen en tips sturen die je gegarandeerd gaan helpen met het vinden van de laptop en de laptop daarna over een jaar of 4-5.

Bedankt voor het inschrijven!