Windows 10 updaten? Zo doe je dat

2 juni 2021

Elke Windows 10 gebruiker is er wel bekend mee: Windows updates. Ze komen vaak op onhandige momenten maar zijn ontzettend handig voor jouw Windows laptop of PC. Het updaten van de software van jouw laptop is een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat het gebruik soepel verloopt. Het updaten van Windows 10 zorgt er dan ook voor dat je de laatste beveiliging updates, features en bug fixes hebt.

Gelukkig controleert Windows regelmatig op de nieuwste systeemupdates en installeert deze automatisch. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is jouw laptop of computer opnieuw opstarten. Dit zorgt ervoor dat de updates worden geïnstalleerd.

Komt een update momenteel niet uit? Omdat je bijvoorbeeld net bezig bent een verslag te typen in word, dan kan je deze updates maximaal 35 dagen uitstellen.

Het is namelijk niet altijd handig om een update automatisch uit te laten voeren. Soms is het verstandig om handmatig op updates te controlleren wanneer er belangrijke beveiligingsrisico’s zijn ontdekt. In dit artikel leren we je hoe je in een aantal simpele stappen kan gaan updaten.

windows 10 updaten banner

Windows 7 updaten

Heb jij momenteel nog een laptop die op Windows 7 draait, dan is het zaak zo snel mogelijk te upgraden naar Windows 10. Dit omdat de ondersteuning van Windows 7 is beëindigd in januari 2020

Windows 10 handmatig updaten

Het handmatig updaten van Windows 10 kan in een aantal eenvoudige stappen.

Windows start knop

Open het Windows 10 menu

Als eerste open je het Windows menu door op de Start knop te drukken (Windows logo linksonder), of door simpelweg op het Windows logo op het toetsenbord te drukken.

windows updaten settings menu

Selecteer instellingen

In het Windows menu dat openvouwt, druk je op het tandwieltje wat staat voor instellingen (Settings in het Engels). Dit zal het instellingen menu openen.

windows updaten bijwerken beveiliging

Kies in het instellingen menu voor Bijwerken & Beveiliging

Eenmaal in het instellingen menu aangekomen kies je voor “Bijwerken en beveiliging” ook wel “Updates & Security” genoemd in Engelstalige Windows 10 versies.

Het is overigens ook mogelijk om direct naar dit menu te gaan door het volgende in het zoekveld in te voeren: “Windows updates”. Het zoekveld bevindt zich naast de Windows logo toets uit de eerste stap.

windows 10 check for updates

Kies voor Windows Update

Wanneer je op het bijwerken en beveiliging menu hebt geklikt kom je automatisch in het juiste instellingen scherm terrecht. In dit scherm zie je vrijwel direct de Windws Update of Check for Updates knop staan. Wanneer je op deze knop klikt zal de computer actief opzoek gaan naar eventueel beschikbare updates.

windows update updates downloaden

De updates worden gedownloads

Windows zal nu actief op zoek gaan naar nieuwe updates voor Windows 10. In mijn geval (bovenstaande voorbeeld) zijn er twee updates gevonden die meteen gedownload worden. Nadat deze gedownload zijn zal hij aangeven dat een herstart van de laptop of pc nodig zal zijn. 

windows update laptop herstarten inplannen

Vervolgens heb je twee keuzes:

  1. Restart now  / opnieuw opstarten. Hiermee start je de laptop of pc onmiddelijk opnieuw op 
  2. Schedule the restart / inplannen van de herstart. Indien je momenteel niet in staat bent de laptop opnieuw op te starten kan je de herstart inplannen b.v. in de avond of als je weg bent.

Hieronder zal ik laten zien hoe je een tijd inplanned voor de herstart.

windows 10 updaten tijd inplannen

Indien je een tijd wilt inplannen voor een windows update krijg je het bovenstaande scherm te zien. In eerste instantie zal Windows een tijd willen voorstellen om de update uit te voeren.

Wil je een eigen tijd selecteren dan doe je de volgende stappen:

  1. Zet de knop van off naar on (uit naar aan) om zelf een tijd te selecteren
  2. kies de gewenste tijd
  3. kies de gewenste dag

Vervolgens zal de update op de geselecteerde tijd uitgevoerd worden.

Dylan de Jonge
Dylan de Jonge

Dylan heeft 10 jaar geleden delaptopwinkel.nl opgericht tijdens zijn ICT opleiding. Hij kreeg veel de vraag "welke laptop moet ik kiezen" en besloot alle tips & tricks te bundelen op een website.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

delaptopwinkel.nl
Logo