De beste antivirus software van 2024

7 januari 2022

Je hebt het ongetwijfeld wel een keer meegemaakt: Een virus of andere malafide software op je laptop of computer. Dit zorgt voor een hoop ellende die relatief eenvoudig voorkomen had kunnen worden. Om dit te voorkomen gebruiken we antivirus software die je beveiligen tegen deze praktijken.

Er zijn veel verschillende antivirus software pakketten op de markt verkrijgbaar. Dus welke virusscanner is nou geschikt voor jouw situatie? In dit artikel nemen we je mee in beste antivirus softwarepakketten van 2021.

Anti virus

Virussen zijn vaak afkomstig van het klikken op schadelijke links, het downloaden van, wellicht niet zo legale, software, muziek of films (wellicht kennen jullie Kazaa of Limewire nog wel). Deze stukjes computercode zorgen ervoor dat je accounts worden gehackt, je toetsaanslagen worden doorgestuurd (en dus je ingevoerde wachtwoorden) maar ook kunnen ze je gehele laptop vergrendelen.

Cybercriminelen worden steeds slimmer en de dreiging is aanzienlijk toegenomen de afgelopen jaren. Het is daarom zaak dat je jouw laptop direct vanaf het begin goed beveiligd met de beste antivirus software, of deze nou gratis of betaald is.

Je hebt het ongetwijfeld wel een keer meegemaakt: Een virus of andere malafide software op je laptop of computer. Dit zorgt voor een hoop ellende die relatief eenvoudig voorkomen had kunnen worden. Om dit te voorkomen gebruiken we antivirus software die je beveiligen tegen deze praktijken.

Er zijn veel verschillende antivirus software pakketten op de markt verkrijgbaar. Dus welke virusscanner is nou geschikt voor jouw situatie? In dit artikel nemen we je mee in onze best geteste virusscanners.

Welke antivirus software is het beste?

Zoals we eerder al benoemde zijn er verschillende antivirus programma’s op de markt verkrijgbaar. Ongetwijfeld heb je de bekendste al wel eens langs horen komen: Norton, McAfee en AVG. Maar er zijn meer pakketten die plaats hebben tussen de beste virusscanner, want lang niet altijd is de bekendste de beste voor jouw situatie. Wij hebben verschillende virusscanners onderzocht en getest op computers en laptops om uiteindelijk tot deze lijst te komen.

Aan de meeste virusscanners zit een licentie verbonden. Dit komt omdat de makers van het pakket het programma constant up to date moeten houden. Dit komt omdat cybercriminelen hun virussen ook steeds slimmer maken en lekken in beveiligingen eventueel kunnen worden ontdekt. Zorg daarom altijd dat je licentie actief is en dat je regelmatig je virusscanner update naar de laatste versie!

Beste antivirus programma's van 2021

  1. Bitdefender Antivirus
  2. ESET NOD32
  3. Avira Free Security Suite 2021
bitdefender antivirus

1. Bitdefender AntiVirus

Beste betrouwbare virusscanner van 2021

Bitdefender komt bij meerdere onderzoeken over de wereld op de eerste of tweede plek uit. Het heeft 3 awards ontvangen: Product van het jaar (AV-comparatives), Editor’s Choice van TechRadar en editor’s choice van PCmag. Dit komt omdat je bij Bitdefender veel waar voor je geld krijgt. Onderstaand een korte samenvatting van het Bitdefender en zijn voor en nadelen op een rijtje.

BesturingssysteemAlleen voor Windows
Bijzonderheden: VPN, Privacy tools, Ransomware bescherming en herstel

Bitdefender is een betrouwbare antivirusscanner die accuraat is in het opsporen van virussen en het blokkeren van kwaadaardige websites. Dit zorgt ervoor dat je veilig het internet kunt browsen en daardoor het risico op oplichting bij b.v. bankzaken en online aankopen verlaagd. Naast deze functies bevat Bitdefender een wachtwoord manager die wachtwoorden online aanvult en heeft het een anti-phising module. Deze zorgt ervoor dat je een waarschuwing krijgt als er kwaadwillende links worden geklikt die wellicht anders jouw gegevens stelen.

Het nadeel van deze virusscanner is dat het aardig wat rekenkracht van je computer of laptop vraagt. Ook lezen wij dat sommige gebruikers problemen hebben wanneer bitdefender met andere programma’s gebruikt wordt. desalniettemin blijft het samen met onze nummer 2 in deze lijst een van de beste keuzes om jouw laptop te beveiligen tegen virussen.

eset 2021 antivirus

2. ESET Internet Security 2021 / Anti-Virus

Beste uit de 2020 test van de consumentenbond

Als tweede uit de test komt ESET Internet Security. Dit is onze persoonlijke keuze voor laptops privé en zakelijk en deze gebruiken wij al jaren met grote tevredenheid. Daarnaast is ESET internet Security 2021 ook als beste uit de consumentenbond test gekomen met een testoordeel van 8,4.

BesturingssysteemWindows, Mac, Linux, Android
Bijzonderheden: Exploit Blocker, Ransomware Shield, UEFI Scanner, Gamer Mode

Antivirus scoort al jaren bovengemiddeld bij het beschermen van je laptop tegen digitale gevaren. Het komt met verschillende realtime malware en antispam functies en ouderlijk toezicht (parental controls). Het bevat geen eigen firewall maar gebruikt juist de firewall van Windows zelf. Verder heeft het een wachtwoordmanager en ingebouwde bestand verwijderraar.

Naast de standaard antivirus functionaliteit zoals de virusscanner heeft het enkele geavanceerde tools die niet echt gericht zijn op beginners maar wel erg handig zijn om jouw apparaat veilig te houden: Denk hierbij aan een device Control module die jouw verbonden apparaten zoals bluetooth, USB sticks en andere opslagapparaten in de gaten houdt. Maar ook de UEFI Scanner die jouw laptop of PC beschermt tegen aanvallen en dreigingen voordat je PC überhaupt is opgestart.

Naast deze geavanceerde functies beschermt het ook je webcam bescherming, botnet bescherming en antispam.

avira free antivirus

3. Avira Free Security Suite 2021

Beste gratis virusscanner van 2021

Als beste gratis virusscanner van 2021 komt Avira Free Security Suite uit de test. Deze suite doet vrijwel niet onder voor die van ESET. De bescherming die je krijgt met dit pakket is dan ook een stuk beter dan de standaard Windows Defender die op je laptop staat. Daarnaast vraagt het minder rekenkracht dan bijvoorbeeld een Bitdefender.

BesturingssysteemWindows, Mac, Android
Bijzonderheden: Virusdetectie, Wachtwoord manager, Gaming modus & Malware scanner

Onbeperkt Zoals eerder benoemd is Avira de beste gratis virusscanner van het moment. Je krijgt enorm veel opties en tools voor een gratis variant. Het nadeel hiervan is wel dat je geen technische vragen / support kan vragen aan Avira zelf bij problemen. Daarnaast, omdat het een gratis product, bevat het aardig wat reclame.

Avira probeert je constant over te halen om de betaalde variant aan te schaffen. Dit kan behoorlijk vervelend zijn, maar goed, je gebruikt de software dan ook gratis. Het voordeel van de betaalde versie is dat het je wat extra bescherming biedt, maar deze is vrijwel in enkele gevallen maar handig.

Dylan de Jonge
Dylan de Jonge

Dylan heeft 10 jaar geleden delaptopwinkel.nl opgericht tijdens zijn ICT opleiding. Hij kreeg veel de vraag "welke laptop moet ik kiezen" en besloot alle tips & tricks te bundelen op een website.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

delaptopwinkel.nl
Logo